Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
PESTKO - a przepis na Twojego "tulipana" gdzie?
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny a może któraś ma sprawdzony przepis na babkę drożdżową parzoną. Mam dwa przepisy , wypróbowałam obydwa ale niestety bez rewelacji.
Prosze bardzo
TULIPAN
1kostka palmy
6 jaj(dałam 3 i tak samo wychodzi
)
1 cukier waniliowy lub esensja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mąki
1/3szkl oleju
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1/2 szkl.maku
Masło ucieramy z cukrem,żóltkami,mąką ,proszkiem do pieczenia,ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy,na koniec olej.Ciasto dzielimy na 4 równe części i dodajemy do nich kisiele,kakao i mak.
Foremkę keksowa lub babkową natłuszczamy i obsypujemy bułką tarta i wlewamy ciasto
cytrynowe/wiśniowe/kakaowe/makowe.Bierzemy nóż i przecieramy go olejem i nacinamy ciasto;jak keksowe to wzdłuż foremki jak babkowe to na okrągło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st,na 60 minut(sprawdzać) Ciasto makowe jest najcięższe więc będzie opadało w dół ciągnąc kakaowe.Wyjdzie fajna tęczowa baba

TULIPAN
1kostka palmy
6 jaj(dałam 3 i tak samo wychodzi

1 cukier waniliowy lub esensja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mąki
1/3szkl oleju
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1/2 szkl.maku
Masło ucieramy z cukrem,żóltkami,mąką ,proszkiem do pieczenia,ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy,na koniec olej.Ciasto dzielimy na 4 równe części i dodajemy do nich kisiele,kakao i mak.
Foremkę keksowa lub babkową natłuszczamy i obsypujemy bułką tarta i wlewamy ciasto
cytrynowe/wiśniowe/kakaowe/makowe.Bierzemy nóż i przecieramy go olejem i nacinamy ciasto;jak keksowe to wzdłuż foremki jak babkowe to na okrągło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st,na 60 minut(sprawdzać) Ciasto makowe jest najcięższe więc będzie opadało w dół ciągnąc kakaowe.Wyjdzie fajna tęczowa baba

-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
No jedan tulipan jest więc i ja podaje swój przepis.
TULIPAN
CIASTO
9 białek
1i1/2 szkl cukru
1 szkl oleju
1i1/2 szkl mąki
1 cukier wan
2 łyżeczki proszku
Białka ubić robotem.Dodać cukry i ubic robotem.Gdy piana będzie ubita dodać mąkę z proszkiem,olej i wymieszać to łyżką.
Podzielić ciasto na 4 części,ja wylewam na 4 głębokie talerze i dodać
do 1cz-4 żółtka i 2 łyżki mąki
do 2cz-1 łyżka kakao
do 3cz-1 kisiel wiśniowy
do 4cz-3 łyżki suchego maku
i mieszamy łyżką na każdym talerzu.
Ciasto kłaść po 3 łyżki na środek blachy na zmianę w to samo miejsce (coś jak na zebre).Piec w 180 st 40min.Gdy ciasto będzie zimne przekroić na 2 cz.
MASA ŚMIETANKOWA
1/2 L śmietany 30 proc
2 opakowania śnieżki
3 kolorowe galaretki
1 galaretkę rozpuścić w szkl wody,i zostawić niech ostygnie (ona będzie podstawą masy śmietankowej)
a 2 galaretki rozrobić w 300ml wody każda,wylać na talerze,lub miski.Gdy stwardnieje pokroić w kostkę.
Smietanę ubić ze śnieżką.Dodać płynną galaretkę,wymieszać robotem.Odlać parę łyżek tej masy żeby było tylko na polanie ciasta(tak jakby polewą tylko do posmarowania)
Do masy dodać kostki galaretki i wymieszać delikatnie łyżką,żeby się kostki nie rozwaliły.gdy widzę ,że masa jest za rzadka wkładam na troszkę do lodówki.
Na ciasto wylać masę,przykryć ciastemi polać odłożoną masą.
Jest pyszne robie je na wszystkie okazje rodzinne.Zawsz się udaje.
TULIPAN
CIASTO
9 białek
1i1/2 szkl cukru
1 szkl oleju
1i1/2 szkl mąki
1 cukier wan
2 łyżeczki proszku
Białka ubić robotem.Dodać cukry i ubic robotem.Gdy piana będzie ubita dodać mąkę z proszkiem,olej i wymieszać to łyżką.
Podzielić ciasto na 4 części,ja wylewam na 4 głębokie talerze i dodać
do 1cz-4 żółtka i 2 łyżki mąki
do 2cz-1 łyżka kakao
do 3cz-1 kisiel wiśniowy
do 4cz-3 łyżki suchego maku
i mieszamy łyżką na każdym talerzu.
Ciasto kłaść po 3 łyżki na środek blachy na zmianę w to samo miejsce (coś jak na zebre).Piec w 180 st 40min.Gdy ciasto będzie zimne przekroić na 2 cz.
MASA ŚMIETANKOWA
1/2 L śmietany 30 proc
2 opakowania śnieżki
3 kolorowe galaretki
1 galaretkę rozpuścić w szkl wody,i zostawić niech ostygnie (ona będzie podstawą masy śmietankowej)
a 2 galaretki rozrobić w 300ml wody każda,wylać na talerze,lub miski.Gdy stwardnieje pokroić w kostkę.
Smietanę ubić ze śnieżką.Dodać płynną galaretkę,wymieszać robotem.Odlać parę łyżek tej masy żeby było tylko na polanie ciasta(tak jakby polewą tylko do posmarowania)
Do masy dodać kostki galaretki i wymieszać delikatnie łyżką,żeby się kostki nie rozwaliły.gdy widzę ,że masa jest za rzadka wkładam na troszkę do lodówki.
Na ciasto wylać masę,przykryć ciastemi polać odłożoną masą.
Jest pyszne robie je na wszystkie okazje rodzinne.Zawsz się udaje.
-
A powiedzcie mi kochane bo jestem tu nowa ,muszę przeglądać wszystie strony ,chodzi mi czy są jeszcze dodatkowe przepisy czy to co jest na pierwszej stronie wypisane
Bo jak są jeszcze na stronach to będę wsystko od deski do deski przeglądać.
Pestka@ twojego tulipana już mam w zeszycie.Wiem ,może powiesz,że w moim dużo garów się brudzi przy jego zrobieniu ale warto

Bo jak są jeszcze na stronach to będę wsystko od deski do deski przeglądać.
Pestka@ twojego tulipana już mam w zeszycie.Wiem ,może powiesz,że w moim dużo garów się brudzi przy jego zrobieniu ale warto

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aldonko taki kisielkowy tulipan jest super, ślicznie wygląda po pokrojeniu . Bardzo dziękuję za przepis
Moniczko dziękuję bardzo za przepis na Twojego tulipana. Wydaje się bardzo zachęcający i na pewno go wypróbuję
Na pierwszej stronie są wszystkie przepisy, nasza Comcia robi świetną robotę, umieszczając tam linki do każdego pojawiającego się przepisu
Jolu mój przepis już chyba masz, ale może ktoś jeszcze ma inny
Alu
a jak tam przepis na babkę majonezową , zdobyłaś ? 

Moniczko dziękuję bardzo za przepis na Twojego tulipana. Wydaje się bardzo zachęcający i na pewno go wypróbuję

Na pierwszej stronie są wszystkie przepisy, nasza Comcia robi świetną robotę, umieszczając tam linki do każdego pojawiającego się przepisu

Jolu mój przepis już chyba masz, ale może ktoś jeszcze ma inny

Alu

-
Muffiny już spisałam w kajet,na święta zrobie.A powiedz mi na każdym przepisie pisze szybko wymieszać składniki suche z mokrymi to robotem czy łyżką

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś łyżką
Byle jak
mogą nawet pozostać grudki, aby połaczyły się składniki.Nie można długo mieszać czy miksować, bo wtedy mogą wyjść zbyt twarde ...

- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
AGNES
. Cenię sobie cenne uwagi jak w ostatnim wpisie
Przy pieczeniu wszystko jest ważne 

Pozdrawiam Ewula
Muffinek nie robię na Wielkanoc ze specjalnego ciasta.Po prostu mam przepis na wielką babę i z tego ciasta robię zawsze kilka babeczek w muffinkowych foremkach i dwa baranki do foremki.Piecze się wszystko razem w piekarniku razem z babą.Do muffinkowych babeczek dodam kulki czekoladowe i będą ciut inne.Jedna pójdzie do koszyczka.Kiedyś kupiłam piękną formę teflonową do baranka.Cudnie wychodzi taki baranek z ciasta babkowego.Jeden jest polany czekoladą ,a drugi opudrowany.W tamtym roku kupiłąm silikonową formę do ciasta w kształcie kosza wielkanocnego z jajkami.Coś tam zrobie i córex będzie miała co stroić pisakami jadalnymi.Własciwie tak naprawdę upieczona śliczna baba z barankiem stojącym obok na stole okrytym szydełkowym obrusem; to najpiękniejsza ozdoba Wielkanocna,której nie pobiją żadne ozdobne cudeńka ze sklepu. 

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Przypomniałyście mi o cieście Tulipan. Podam Wam moją wersję tego cista:
Tulipan
Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek oliwy
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklaki maku suchego
- 1 łyżka kakao
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, następnie dodać olej i mąkę z proszkiem, na koniec ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodać kakao /wymieszać/, do kolejnej dodać suchy mak /wymieszać/.
Na dno foremki wyłożyć ciasto białe, zrobić łyżką rowek, następnie wyłożyć ciasto kakaowe i również zrobić łyżką rowek. Na koniec wyłożyć ciasto z makiem.
Piec około 50 minut w 180*C.
Tulipan
Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek oliwy
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklaki maku suchego
- 1 łyżka kakao
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, następnie dodać olej i mąkę z proszkiem, na koniec ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodać kakao /wymieszać/, do kolejnej dodać suchy mak /wymieszać/.
Na dno foremki wyłożyć ciasto białe, zrobić łyżką rowek, następnie wyłożyć ciasto kakaowe i również zrobić łyżką rowek. Na koniec wyłożyć ciasto z makiem.
Piec około 50 minut w 180*C.
Pozdrawiam Hala
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko bardzo dziękuję, przepis już skopiowany. Jutro spróbuję upiec dla moich gości.
oj tych tulipanów jest tyle co na ogrodzie hihihi
-
Dziewczyny do salatki z makaronem tortelini to co dodajecie 

czy chodzi Ci o pierożki tortellini?Ja takie dodaję do sałatki z sałaty,pomidorów,ogórka świerzego i na co mam ochotę.Taką sałatkę podaję do grilla