Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

ra_barbara, jakiej wielkości mają być te gałęzie na hotel dla trzmieli? Większe, czy raczej cienkie? :?:
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Filipie ja na "parterze" w stercie tych resztek roślinnych układam z patyków jak by domek taki mały "ulik" wkładam do tego "ulika" trochę zwiniętego siana, słomy nieco, "wejście" to kawałek rurki wodociągowej, tak by nie wystawała z pryzmy, ale by była widoczna. Na daszek "ulika" można położyć plastikową podstawkę od doniczki,i na to patyki różne ale raczej gałązki nie za grube.Na wierzch układam cały czas resztki z ogrodu.
Nie mam zdjęć :( ale fajnie się podgląda i dla wnuków latem frajda :wink: zamiast gier komputerowych ;:215

Obrazek
...trzmiele w podziemnym gnieździe

Obrazek
trzmiel pokryty pyłkiem
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Ja w zeszłym roku wysypywałam skoszoną trawkę między grządkami . jedyny mankament to trochę ślisko po deszczu j ak ta wyschnięta trawa zmokła . Bruzdy nie były pielone przez całe lato jeśli wyrósł to pojedynczy chwast i łatwo było go wyrwać
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu dobra wiadomość ;:215 , dzięki ;:196
Czy zauważyliście, że administracja przychyliła się do mojej prośby i zmieniła tytuł wątku ? Bardzo za to dziękujmy. ;:114
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariola ;:180 . To w uznaniu za zmianę tytułu :wink: .
Ale o mulczowanie też czasem zahaczymy :D ?
Moja skoszona trawa po podsuszeniu ląduje pod drzewkami i krzewami a reszta na kompost.
Jak grubsza warstwa i mokro to czasem pleśń się pojawi. Wtedy odwracam żeby obeschło.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romek masz może foty ze zmulczowanymi grządkami u siebie ?
A może ktoś inny ma ?
Popatrzę chętnie na "praktykę" :)
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś nie często fotografowałem. Kto by to chciał oglądać siano. Siano służy do czegoś innego :;230 .
Coś jednak znalazłem.
Od lewej suche siano, dalej zleżałe i jeszcze bardziej zleżałe.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No i borówki amerykańskie (wysokie) czyli ściółka z trocin iglastych. Taka ściółka jest kwaśna (ok. pH 4) i pod drzewa się nie nadaje, ale pod maliny czy porzeczki dawałem. Na ostatniej fotce pigwowiec i wióry liściaste.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I porzeczki oraz ściółkowanie .... wodą burzową ;:306 .
Obrazek Obrazek
I..... gradem majowym :;230 :;230 .
Obrazek
Podsumowując można powiedzieć, że trociny estetyczniejsze, a siano brzydsze. Ale i jedno i drugie zatrzymuje wilgoć w glebie. Czy chwasty będą przerastać to zależy:
- od tego czy dokładnie wyplewione,
- grubości ściółki (zbyt gruba też nie dobra).
Bez względu na ww. korzyści to i ogrodnik poczuje się lepiej jeśli rośliny zadbane i efekty wizualny niezły. I te ciekawskie spojrzenia sąsiadów ;:306 ;:306 ;:306 .
:wit
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

W tym sezonie postanawiam zadbać o takie obsypanie drzewek ;:108 Mulczowanie ;:124
Rzeczywiście dobrze to wygląda,taka kropka nad "i".
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Materiały na mulcz
Kora i odpady drewniane nadają się pod rośliny kwasolubne.

Oto przykładowe materiały, które z powodzeniem można zastosować jako warstwę ściółki:

skoszona trawa, dobrze jeśli przed rozłożeniem trochę zwiędnie; pamiętajmy że grubo rozłożona łatwo gnije, dobrze dodać do niej trochę rozdrobnionych gałązek; trawa nadaje się praktycznie pod wszystkie rośliny;
chwasty, po wyrwaniu dobrze je rozdrobnić i dopiero wtedy rozłożyć tak, aby korzenie nie stykały się z glebą; można też poczekać, aż uschną i wtedy rozłożyć;
zioła, rośliny lecznicze, dzięki różnorodnym składnikom bardzo korzystnie działają na sąsiadujące rośliny; nawet niewielka ilość może przynieść korzyści;
pokrzywy, bardzo cenny materiał na ściółkę, podnosi znacznie jakość próchnicy;
Liście żywokostu są szczególnie cenione przez pomidory;
liście pomidorów działają korzystnie na... pomidory; ponadto rozłożone w międzyrzędziach kapusty odstraszają bielinka kapustnika;
liście krzewów, także żywopłotowych, jesienią pozostawiamy pod tymi krzewami; mieszanką liści można ściółkować pod drzewami, krzewami owocowymi i truskawkami;
glony to doskonały materiał na kompost i ściółkę, jeżeli mamy do nich dostęp; ważne, żeby pochodziły z czystych wód!
zielone nawozy to bardzo dobry materiał na mulcz; gorczyca, rośliny motylkowate kosi się i stosuje jako ściółkę;

kora, rozdrobniona lub gruba jest dobra dla roślin kwasolubnych (różaneczniki, wrzosy, krzewy owocowe i ozdobne); nieco lepsza jest kora z drzew liściastych, bo zawiera mniej żywicy; nie nadaje się do ogródka warzywnego.
niedojrzały kompost, pobudza życie w glebie, pod warunkiem, że nie dopuścimy, aby zbyt szybko wysechł; taki świeży kompost nie może wejść w kontakt z korzeniami roślin!
słoma, trociny, papier, tektura, słoma lub trociny nadaje się pod truskawki (do trocin dobrze dodać trochę wapna, nie rozkładamy grubiej niż około 5 cm) i poziomki; trociny wysypujemy jesienią; papier należy przykryć cienką warstwą gleby, aby nie porwał go wiatr;
rozdrobnione gałęzie, np. z przycinania drzew i krzewów, rozkładamy pod nimi lub pod bylinami w ogrodzie ozdobnym;
obornik, pod warunkiem, że nie jest świeży, a dobrze dojrzały i odleżany;
kamienie można użyć na obszarach suchych i gorących tam, gdzie latem trudno o świeże zielone odpadki; winorośl będzie wdzięczna za taką okrywę, która w dzień magazynuje ciepło i oddaje je w nocy;

rośliny okrywowe, dodatkowo ozdabiają glebę, z czasem tak się rozrastają, że zagłuszają chwasty;

Uwaga! Uwaga!
Ściółkowanie ma też niestety kilka wad:
Na ciężkich ilastych glebach w wilgotne lata ściółka musi być na tyle przepuszczalna, aby nie rozpoczął się proces gnicia. Wczesną wiosną ciężka gleba musi pozostać przez krótki czas naga, aby szybciej się nagrzać. Generalnie piaszczyste gleby można przykryć grubszą warstwą, ilaste cienką.
W wilgotnych ogrodach ściółka przyciąga ślimaki. W przypadku ich plagi, jeżeli nie możemy nadążyć z pozbywaniem się ich, dobrze jest przez jakiś czas zaniechać ściółkowania.
W zimie myszy i niektóre gryzonie mogą w grubej ściółce znaleźć korzystne warunki do żerowania. Po drzewami owocowymi pomiędzy pniem a ściółką zostawia się trochę nagiej gleby.
Nie rozkładajmy też świeżej ściółki przed siewem i krótko po siewie, gdyż może osłabić kiełkowanie nasion.
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Czy ściółka może przeszkadzać w krzewieniu się malin,porzeczek itp?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Basiu , na temat kory czy trocin nie wypowiadam się , bo nie ma z tym praktyki. Co do liści mam niepochlebne spojrzenie na taką ściółkę. Właściwie tylko jedną wadę. Gdzie ich szukać po silnych wiatrach. W moich początkach na swoje nieszczęście kilka roślin przed mrozami. Na wiosnę wszystko u sąsiad było. :uszy
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogrodnik88 pisze:Witam
Czy ściółka może przeszkadzać w krzewieniu się malin,porzeczek itp?
Nie przeszkadza. Maliny przebijają się przez mocno zadarnioną ziemię, a taka ściółka przy tym to pikuś :D .
:wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liści nie używałam jako ściółki ( hmmm, niczego nie używałam, jako ściółki :lol: ) ale z liści, przypadkiem zupełnie, zrobiła mi się ziemia liściowa. Jesienią 2011 ostatnie liście były zbyt wilgotne aby je palić więc wyniosłam je w odległy kąt działki z zamiarem porządków później. Sypnęłam kilka szpadli ziemi aby wiatr nie rozniósł i tak zostało przez zimę. Gdy wiosną zabrałam się za porządki odkryłam częściowo przerobione "coś" z dżdżownicami uwijającymi się z "robotą". Zostawiłam - nadchodzącej wiosny powinnam mieć już czystą, przerobioną ziemię :D ..... mam nadzieję. Liście śliwkowe. O ile z trawą mam ciągły kłopot ( roztrząsanie, pilnowanie, żeby gnić nie zaczęła ..... brrrr ) o tyle liście same dbają o wentylację.
aha, jeszcze o trawie mi się przypomniało. Jedna z sąsiadek co rok w innej części działki kopie prostokątny dół i przez cały sezon wrzuca tam trawę z koszenia. Nie dba zupełnie o to, co się w tym dole dzieje. Jesienią dół zasypuje a następnej wiosny sieje na tym miejscu ogórki. Rosną bydlaki jak szalone ;:224 Gdzie tu miejsce na te wszystkie czary-mary odprawiane nad kompostem ? :wink: Dodam, że sąsiadka nie należy do tych niedbałych. Jej działka jest śliczna i dopracowana w każdym calu.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Ruda2011 pisze:Dodam, że sąsiadka nie należy do tych niedbałych. Jej działka jest śliczna i dopracowana w każdym calu.
A zapach ? Co innego działka w ROD co innego działka przy domu w gęstej zabudowie.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

A co myślicie o igliwiu z ozdób świątecznych? Właśnie zbieram wysuszone igiełki z jodełkowych gałązek i mam zamiar je wykorzystać do wyściółkowania rabaty z roślinami kwasolubnymi.

A co do zapytania powyżej o zapach... Ja mam całkiem sporą pryzmę kompostową i nigdy nie czułam jej zapachu. Tym bardziej jestem przekonana, że wysuszona skoszona trawa wrzucana do dołów i zasypywana później nie powoduje żadnych nieprzyjemnych woni :]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”