To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jessssu aleś mi apetytu na te pampuchy narobiła, u nas się mówi parowańce i zjada z polewą czekoladową....nie robiłam chyba z dziesięć lat. I to ustrojstwo jest do gotowania na parze? Widziałam ostatnio w chińskim sklepie a nie wiedziałam do czego....jak tylko będę kupuję i robię parowańce :heja
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ten przyrząd to naprawdę jest świetny. Kiedyś to te pampuchy gotowałam na pielusze tetrowej założonej na garnku i przykryte miską. Bardzo to było niewygodne. Ja też kupi łam u Chińczyka i nie żałuję.
Moja mam mówiła "parowanki" i kiedy nie były zjedzone wszystkie to potem odsmażała na masełku, też smaczne, tylko musi coś zostać do odsmażenia. ;:306 ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

O kurcze :shock: i ja musze sobie takie ustrojstwo sprawić,bo też na gazie się męczę :roll: Chińczyk u nas jest więc nie ma obcji....a czy to ustrojstwo dopasowuje się do każdego gara?bo coś tak jakoś wygląda ,że ma takie skrzydełka...
Kluchy robicie same czy kupujecie?Jak tak to poproszę o przepis,bo może Wasz czyms innym się rózni od mojego.Ja przewaznie kupuje,bo rodzina podzielona co do wchłaniania.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ten przyrząd jest uniwersalny pasuje do różnych garów, rzeczywiście te skrzydełka się rozsuwają. Kluchy robię sama. Klasyczne słodkie ciasto drożdżowe, tylko zamiast stopionego masła czy margaryny dodaję na koniec olej. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

też mam przepis z olejem.Tyle razy widziałam ten,,DYNKS,,ale do głowy mi nie przyszło ,że można na parze coś robić.bo ogolnie nie wiedziałam do czego to jest :;230
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

To się cieszę, że zdjęcie się do czegoś przydało. ;:63 Naprawdę "dinks" jest super wygodny. Polecam. :!: No to Chińczyk ma reklamę ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2256
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

W jakimś regionie Polski na tą potrawę mówi się "kluchy na łachu" bo gotowane były na ścierce, czyli łachu ;:306
Ja też poproszę przepis, bo wkładki to raczej używam do gołąbków, a takie słodkie kluski na pewno znajdą u mnie amatorów :D
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10747
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ha, wiedziałam że skąś znam to ustrojstwo - kurzy mi się w szafie ;:224 Dorotka nasmaruj przepis na te pampuchy to wreszcie wypróbuję to sitko ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A ja mam i używam -m.in. do klusek, ale i jarzyn gotowanych na parze, odgrzewania. Proste i nieskomplikowane.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

,,kluchy na łachu ,,mówi się w u mnie czyli w Wielkopolsce,a ,,łach,,to czysta gaza dwa razy złożona :wink:
Kurcze,tyle razy miałam ten,,DYNKS,, w ręku i za każdym razem zastanawiałam sie do czego to jest i wyszło mi ,że to jakiś talerz,np, na jabłka :;230 Może zbyt prosty jest żeby się domyślić :wink: Musze jutro odwiedzić Chiny :;230 Ciuchów i butów tam nie kupuję ,bo śmierdzą nieziemsko ropą,ale kupiłam serwety szydełkowe i obrus z gipiurą na stół.Dałam za niego 90zł,a w sklepie identyczny 150
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja tam butów też nie kupuję, ale czasem coś do kuchni, bo takie różne przybory kuchenne tam kilka razy tańsze niż normalnie, więc nawet jak się po jakimś czasie rozleci to nie żal. Podam przykład kupiłam kilka lat temu otwieracz do puszek, kosztował całe 5 zł, działał przez 5 lat. Kiedy się zniszczył kupiłam wypasiony (innego nie mieli) w sklepie z drobnym AGD za 24 zł, nie dość, że trza było się napocić żeby wszedł to po kilku puszkach się rozsypał - dosłownie.
Dobra dość przynudzania. Przepis na:
Pampuchy- parowanki
0,5 kg mąki
3 dag drożdży
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 szkl mleka
szczypta soli
1/3 szkl oleju
Mleko podgrzać, drożdże rozgnieść z łyżką cukru, gdy się rozpłyną dolać mleko, posypać łyżką mąki, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zrobić dołek, wlać rozczyn, zasypać mąką, odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać żółtka, cukier i wyrabiać 10-15 min, ciasto powinno być dość gęste, na koniec dolać olej i krótko wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, formować kulki trochę większe niż piłeczka do pink- ponga. Odłożyć na kilka min niech podrosną. w tym czasie zagotować wodę, włożyć sitko do gotowania na parze, posmarować je lekko olejem to się nie przykleją, układać kulki w 2- 3 cm odstępach. Przykryć pokrywką, gotować 15 min. Zanim wszystkie się ugotują, gotowe wstawiam do lekko ciepłego piekarnika, bo ciepłe są najlepsze. Podajemy z czym kto lubi, musy, konfitury, albo sos waniliowy. Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Pyszne też są z mięskiem duszonym w sosie grzybowym i do tego kapusta kiszona gotowana albo surówka.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ewo masz rację, tylko wtedy ilość cukru w cieście trzeba zmniejszyć. Takie moczone w sosiku.... mniam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Właśnie wciągnęłam trzy ,,pampuchy,,z sosem jogurtowym z owoców leśnych i sama się czuje jak jeden wielki pampuch :;230
Poszłam na łatwiznę i kupiłam. Z jednej strony za mało, bo w paczce tylko 6, a z drugiej i dobrze, bo gdybym miała własnej roboty to zjadła bym 12. :;230
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Pestko właśnie to jest przywilej potraw własnej roboty, że bez wyrzutów sumienia możesz zjeść więcej, bo przy przygotowywaniu straciłaś 2 razy więcej kalorii :wink: niż przy podgrzewaniu gotowych. ;:306 Ja wczoraj też zjadłam 3, a mój syn 8. ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”