Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Aniu, Ewuniu dziś robiłam na obiadek oszukane gołąbki i wszystkim bardzo smakowały :D

Kasiu już wrzucam Ci linka do rybki :D Podziel sie wrażeniami jak zrobisz ;:196

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2661986
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Za mna chodzą prawdziwe - moze zrobie w sobotę/niedzielę - będą na po swiętach - na urodzinki ;:145 moje
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KARP FASZEROWANY W GALARECIE

Podam proporcje mniej więcej na jednego karpia

* 1 karp
* 1 jajo
* 1 sucha kajzerka- namoczyć w wodzie lub mleku
* 1 łyżka kaszy manny
* nieduża cebula
* sól, pieprz, szczypta cukru

Karpiowi odciąć głowę, wypatroszyć przez powstały otwór. Odciąż część ogonową z mięskiem. Karpia pokroić w 1,5 cm dzwonka, wyciąć mięsko ze schabików przy kręgosłupie. W każdym dzwonku powstaną 3 owalne otworki, jeden duży i 2 po bokach małe.
Wyciąć mięsko z części ogonowej, schabiki ( jeśli będzie mało mięsa, to dorzucić troszkę z innej ryby) , bułkę, cebulę zemleć przez maszynkę . Dodać jajko , doprawić solą i pieprzem i cukrem , dokładnie wyrobić aż masa będzie kleista.
Mielonym wypełniać otworki w dzwonkach, gotować w małej ilości osolonej wody, z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera,cebuli,liściem laur, zielem ang , tak, aby dokładnie pokryła rybę , na malutkim ogniu przez około godzinę.

Po ostudzeniu układać płasko na głębszym półmisku i zalewać galaretką( do wywaru po gotowanej rybie dodać troszkę żelatyny, jeśli wywar jest mętny, to można zrobić auszpik, to zn. oczyścić wywar pianą ubitą z białek)

Przy robieniu tej rybki jest trochę zabawy, ale efekt wynagrodzi wszystko.... jest wspaniała. Smacznego :D

Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, wreszcie bratnia dusza z tym karpiem (ja robię z mielonymi białymi warzywami i jajkiem). Choć przyznam się, że chyba od 15 lat chodzę na łatwiznę i robię roladę w płótnie. Jak ostatnio filetowałam karpia, to nawet pomyslałam, że też kiedyć się mi chciało (?!). Cieszę się, że tradycja u Ciebie nie zanika i Tobie się chce.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Dzisiaj po długiej nieobecności odwiedziłam ten wątek i co widzę - przepis na schabik od niralli-Agnieszki.Uwierzcie mi jest super, przepis mam od Agi i robiłam taki schab już kilka razy- niebo w gębie.
Dobrze że po świętach jest człowiek trochę zaspokojony jedzeniowo bo inaczej to ślinotoku można dostać czytając te wszystkie przepisy.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pracy jest ogrom z takim karpiem..... ale on taki pyszny..... co roku sobie obiecuję, że zrobię gałeczki w galarecie.....ale zawsze w ostatniej chwili decyduję się jednak na faszerowanego :roll: :lol:

Jolu jeszcze nie miałam okazji zrobić tego schabiku, ale na pewno to zrobię :D a jeszcze po Twoich pochwałach, to jak w banku będzie w tym tygodniu na obiadek :D

Dziś podam przepis Tort Pawłowej. ,,Chodził za mną,, już od dawna ale jakoś zawsze miałam obawę w pieczeniu takiej wielkiej bezy, bałam się, że nie wyjdzie....... w końcu zdecydowałam się i wiem, że od tej pory już często będzie na moim stole....jest bajeczny..... to chyba najpyszniejsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam...... aż trudno się od niego oderwać 8-) :lol: beza jest na wierzchu bardzo krucha i chrupiąca a w środku puszysta i soczysta i tak naprawdę ciasto jest bardzo łatwe w zrobieniu :tan

TORT PAWŁOWEJ

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BEZA
* 6 białek z dużych jaj lub 7 z małych
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 2,5 szkl cukru pudru lub 2 szkl drobnego zwykłego cukru
* 1 cukier wanilinowy lub łyżka ekstraktu z wanilii
* 1 łyżeczka ( z małą górką) mąki ziemniaczanej

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać sok z cytryny i po trochę cukier + cukier wanil.- ubijać długo aż piana będzie sztywna i taka ,,ciągnąca,, ( około 15 min) Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć na blachę - wyłożoną nasmarowanym masłem papierem - uformować okrąg, brzegi niech będę troszkę wyższe niż środek, to wtedy krem nie będzie spływał. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150*C i piec przez 60-70 min, beza popęka, tak ma być ... Po wyłączeniu piekarnika uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób beza ma całkowicie ostygnąć....

KREM
* 1 l śmietany kremówki + kilka łyżek cukru ( wg smaku) + cukier wanilinowy

* owoce do posypania na wierzch - (wg gustu- maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówka amerykańska.... ja ze względu na brak takich owoców w okresie zimowym zrobiłam z mrożonym malin i jagód- dużą ilość zamrożonych owoców zalałam 2 galaretkami rozpuszczonymi w połowie porcji wody..... fajnie wyszło , galaretki jest tylko odrobinę, a owoce jędrne i soczyste)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Brawo Agnieszka w dobrej formie już piecze. Ja uwielbiam tzw. tort hiszpański, a ten mi go przypomina - przekopiowany do wykonania!
Dobrego dnia Agnieszko i wspaniałego humoru na cały ROK ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu , cieszę się, że się odezwałaś ;:196 Dziękuję za życzenia i Tobie również wspaniałego Roku 2013 ;:167
Tortu hiszpańskiego nie znałam,( ten Pawłowej też robiłam po raz pierwszy) ale po Twoim poście poszperałam w internecie i faktycznie te torciki składają się z identycznych produktów :D Jedynie różnią się tym, że u Pawłowej piecze się jedną grubą, dużą bezę a w hiszpańskim kilka cienkich blatów.... następnym razem zrobię ten hiszpański, wygląda zachwycająco, dziękuję za podpowiedź ;:196
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Ach w drugim wątku napisałam o tym torcie a jest on wart nawet dodatkowego centymetra :;230
Ja niestety nie miałam odwagi robić sama bezy więc kupiłam krążki bezowe ;:131
A do śmietany zawsze dodaję serek mascarpone i powstaje tzw. "niebo w gębie" ;:215
W pewnym momencie moi stwierdzili, że jeśli zrobię go po raz kolejny w m-cu to dostanę zakaz kupowania serka, bo z nim mi najlepiej smakuje :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko w krakowskich cukierniach można kupić torcik hiszpański (ciastko) , które na pracowych imieninach miało największe powodzenie.
Ilonko a ja kupię mascarpone a co mi tam spróbuję!
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Oj Marysiu spróbuj.
Ja dodaję go gdy śmietana jest na amen ubita. Dokładam po części wg smakowego uznania
Lubię go też dodawać do sosu który jest do potrawki makaronowo - kurczakowej. Też wg smakowego uznania
Powodzenia smakowego ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ilonko wyobrażam sobie smak, bo ja tak robię tiramisu ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko wypróbuję i z mascarpone, bo uwielbiam wszelkie ciasta i kremy z dodatkiem sera, więc i bita śmietana z mascarpone mnie zachwyci, wiem to nawet bez spróbowania :D
Z bezą spróbuj sama, wyszła przepiękna i puchata, ja długo Pawłowej nie robiłam, bo właśnie obawiałam się jak wyjdzie beza a okazało się, ze to żadna filozofia ;:oj

Marysiu na pewno i duży hiszpański tort i małe ciasteczka są zachwycające :D ..... to pierwsze ciasto jakie zrobię :D A i muszę się przyznać, ze i tiramisu nigdy nie robiłam ....ani w postaci ciasta, ani deseru w pucharku, też zbieram się do tego jak pies do jeża, ale muszę w końcu zrobić, córa już mnie o nie męczy ze 2 lata :lol:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Normalnie weszłaś mi na ambicję.Też zrobię faszerowanego w skórze, Tylko wtedy muszę go sama patroszyć, a nie lubię. Bo przecież smak jest podobny, cxy w skórze, czy w płótnie.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aga tiramisu polecam, jest super, robiłam przed samymi świętami i bardzo szybko znikło. Trzeba uważać tylko żeby biszkoptów nie rozmoczyć a najlepiej dawać te okrągłe a nie te podłużne.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”