Pamiętajcie, że kupując coś light trujecie się strasznie chemią i innym badziewiem. Zresztą przy mleku... heh.... kto widział mleko o takiej przydatności....?! i tak jest sama chemia....asma pisze:...
myślałam o kupowaniu light bałkańskiego ...
Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
cokolwiek jemy ,trujemy się chemią
nie wierzę już w zdrową żywność,no może mniejsze zło...
wiadomo jednak,że jest na rynku sporo wręcz szkodliwej żywności ...
od jakiegoś czasu chodzę na "wykłady"na temat flavonu-teoretycznie jakas alternatywa dla chemizacji globalnej itd,ale jako sceptyk wciąż niedowierzam,że jeszcze jest cos zdrowego ,,,
nie wierzę już w zdrową żywność,no może mniejsze zło...
wiadomo jednak,że jest na rynku sporo wręcz szkodliwej żywności ...
od jakiegoś czasu chodzę na "wykłady"na temat flavonu-teoretycznie jakas alternatywa dla chemizacji globalnej itd,ale jako sceptyk wciąż niedowierzam,że jeszcze jest cos zdrowego ,,,
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
bardzo zachęcam do kupna tzw.szynkowara:)
http://nomart.pl/art/sz/
przepis sprawdzony /przykładowy:
kupujesz mięsko /jakie chcesz/ ja kupuję 1,300 np.Do 1/ szklanki
wody dodaję 2 z lekkim czubkiem łyżeczki soli peklującej i tyle samo
cukru pudru.Wymieszam i polewam mieso. Do tego daję czosnek
wyciśnięty,pieprz zielony lub kolendrę.Mięsko ponaciskam,wyduszę i
zamknę szczelnie.Na drugi dzień znów mięsko pomęczę i przekręcę na drugą
stronę..tak przez 2 dni i do lodówki lub na balkon teraz.Na 3 dzień po
posypaniu 2 łyżeczkami żelatynki wkładam do woreczka a następnie do
szynkowara.Zaciskam szynkowar i do lodówki jeszcze na 1 dzień-dobę. W
sumie od rozpoczęcia peklowania do parzenia - 4 doby. Parzysz -wkładasz
szynkowar z szynka do garnka z wodą o ok 85stopni na 1,5 do 1,45
godzin.Po tem schładzasz i wkladasz na noc do lodówki razem z
szykowarem.Rano wyjmujesz z szynkoara i woreczka no i.....cudo...mniam
http://nomart.pl/art/sz/
przepis sprawdzony /przykładowy:
kupujesz mięsko /jakie chcesz/ ja kupuję 1,300 np.Do 1/ szklanki
wody dodaję 2 z lekkim czubkiem łyżeczki soli peklującej i tyle samo
cukru pudru.Wymieszam i polewam mieso. Do tego daję czosnek
wyciśnięty,pieprz zielony lub kolendrę.Mięsko ponaciskam,wyduszę i
zamknę szczelnie.Na drugi dzień znów mięsko pomęczę i przekręcę na drugą
stronę..tak przez 2 dni i do lodówki lub na balkon teraz.Na 3 dzień po
posypaniu 2 łyżeczkami żelatynki wkładam do woreczka a następnie do
szynkowara.Zaciskam szynkowar i do lodówki jeszcze na 1 dzień-dobę. W
sumie od rozpoczęcia peklowania do parzenia - 4 doby. Parzysz -wkładasz
szynkowar z szynka do garnka z wodą o ok 85stopni na 1,5 do 1,45
godzin.Po tem schładzasz i wkladasz na noc do lodówki razem z
szykowarem.Rano wyjmujesz z szynkoara i woreczka no i.....cudo...mniam
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
własnie zakupiłam sobie szynkowar:))
jest sporej wielkości,mogę do niego wcisnąć 3 różne mięska-
nareszcie
jakoś tak szkoda mi było kasy,a szynkowar znam juz od ponad roku-będe wklejac zdjęcia -narobię wam smaka
jest sporej wielkości,mogę do niego wcisnąć 3 różne mięska-

nareszcie
jakoś tak szkoda mi było kasy,a szynkowar znam juz od ponad roku-będe wklejac zdjęcia -narobię wam smaka

- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ode mnie coś na święta nie tuczące
Szczupak cały, z głową i ogonem (1,5-2 kg), oskrobany i wypatroszony wzdłuż brzucha. Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry (jak się dziabnie tragedii nie ma potem się zamaskuje dekoracją). Mięso i odciśniętą bułkę szt 1 (moczę w mleku) zmielić w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego (jeśli komuś mało ryby można dodać inne do mielenia). Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, zeszkloną na klarowanym maśle, doprawić do smaku solą i przyprawami (można dodać też trochę siekanej natki pietruszki lub kolendry) wyrobić na gładką masę. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby. Jeżeli chcę później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzam pysk ryby i coś wkładam. Całość zawijam w gazę lub bawełnianą ścierkę i wkładam do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona? ja dodaję włoszczyznę z cebulą, oryginalne Magi,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach lekko rozgnieciony, śmieci z ryby czyli kręgosłup i solę trochę bardziej czyli musi być lekko przesolone. Gotuję a raczej parzę ok. 40-50 minut na wolnym ogniu (długość parzenia zależy od wielkości Rybki). Po tym czasie zestawiam z ognia. Po ok. 10?15 minutach wyjmuję rybę z wody. Po przestudzeniu, delikatnie usuwam gazę odstawiam do zastygnięcia.Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galarety. Po całkowitym wystygnięciu kroję na dość grube plastry i dekoruję (dużo majonezu i zielska). Następnie zalewam zastygającą galaretą (za pomocą tuby zrobionej z papieru wyciskam galaretę na rybę, która wcześniej postała w lodówce dzięki czemu galareta nie spływa tylko przywiera i zastyga) dlatego ma połysk ewentualnie tzw. glanc.

Szczupak cały, z głową i ogonem (1,5-2 kg), oskrobany i wypatroszony wzdłuż brzucha. Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry (jak się dziabnie tragedii nie ma potem się zamaskuje dekoracją). Mięso i odciśniętą bułkę szt 1 (moczę w mleku) zmielić w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego (jeśli komuś mało ryby można dodać inne do mielenia). Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, zeszkloną na klarowanym maśle, doprawić do smaku solą i przyprawami (można dodać też trochę siekanej natki pietruszki lub kolendry) wyrobić na gładką masę. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby. Jeżeli chcę później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzam pysk ryby i coś wkładam. Całość zawijam w gazę lub bawełnianą ścierkę i wkładam do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona? ja dodaję włoszczyznę z cebulą, oryginalne Magi,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach lekko rozgnieciony, śmieci z ryby czyli kręgosłup i solę trochę bardziej czyli musi być lekko przesolone. Gotuję a raczej parzę ok. 40-50 minut na wolnym ogniu (długość parzenia zależy od wielkości Rybki). Po tym czasie zestawiam z ognia. Po ok. 10?15 minutach wyjmuję rybę z wody. Po przestudzeniu, delikatnie usuwam gazę odstawiam do zastygnięcia.Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galarety. Po całkowitym wystygnięciu kroję na dość grube plastry i dekoruję (dużo majonezu i zielska). Następnie zalewam zastygającą galaretą (za pomocą tuby zrobionej z papieru wyciskam galaretę na rybę, która wcześniej postała w lodówce dzięki czemu galareta nie spływa tylko przywiera i zastyga) dlatego ma połysk ewentualnie tzw. glanc.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
asmaale mi narobiłaś "smaka" ...no godny zastanowienia ten szynkowar
Ciekawy przepis na rybkę ..a inna mogłaby być ?
Ciekawy przepis na rybkę ..a inna mogłaby być ?
- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Pewnie tak ja robiłem to jeszcze z sandaczem co do innych to myślę, że muszą być to ryby o kształcie wrzeciona więc ryby spokojnego żeru raczej odpadają.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Dzięki za przepis na rybkę:)
może ktos robi "kulki"rybne gotowane i zalane galantyną?
moja Babcia robiła,ale przepisów nie zostawiła w spadku-wszystko robiła na oko,bez przepisów na pismie;)uczyła nas różnych ciekawych robótek,ale niestety nie gotowania,a szkoda,gotowała super-była Rosjanką ,a długie lata mieszkała tez w Chinach-kuchnia była niezwykła...
zrobiłam dzisiaj pierniczki-pierwszy az w życiu i to zasługa fo:)
czekaja jeszcze na lukrowanie
zrobiłam gwiazdki różnych rozmiarow i sklecę choineczkę:))
witrazyki przykleiły sie do blaszki ...
jak zrobić gęsy lukier do dekoracji?
gwiazdy choinki też sklejac lukrem?
pasztetowa w słoiczkach juz bulgocze w garze:)
może ktos robi "kulki"rybne gotowane i zalane galantyną?
moja Babcia robiła,ale przepisów nie zostawiła w spadku-wszystko robiła na oko,bez przepisów na pismie;)uczyła nas różnych ciekawych robótek,ale niestety nie gotowania,a szkoda,gotowała super-była Rosjanką ,a długie lata mieszkała tez w Chinach-kuchnia była niezwykła...
zrobiłam dzisiaj pierniczki-pierwszy az w życiu i to zasługa fo:)
czekaja jeszcze na lukrowanie
zrobiłam gwiazdki różnych rozmiarow i sklecę choineczkę:))
witrazyki przykleiły sie do blaszki ...

jak zrobić gęsy lukier do dekoracji?
gwiazdy choinki też sklejac lukrem?
pasztetowa w słoiczkach juz bulgocze w garze:)
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
witaj Asiu .Podaję prosty przepis na lukier[wypróbowany]cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gotowe.
Gęstość zależy od ilości cukru pudru.
Gęstość zależy od ilości cukru pudru.
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12472
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Też w ten sposób robię i zawsze mam lukier że palce lizaćbasiac pisze:witaj Asiu .Podaję prosty przepis na lukier[wypróbowany]cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gotowe.
Gęstość zależy od ilości cukru pudru.

- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
zaciekawiłaś mnie tym urządzeniem.... nie mam wędzarni, a pieczone mięso po prostu mi zbrzydło...asma pisze:własnie zakupiłam sobie szynkowar:))
jest sporej wielkości,mogę do niego wcisnąć 3 różne mięska-![]()
nareszcie
jakoś tak szkoda mi było kasy,a szynkowar znam już od ponad roku-będe wklejac zdjęcia -narobię wam smaka
Poczytam troszkę...
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
dziewczyny-lukierek rzeczywiście ciekawy-cukier z cytrynka-pyszne połączenie
Piotrze-smaczniusie mięsko -naprawdę polecam,nie pożałujesz
Piotrze-smaczniusie mięsko -naprawdę polecam,nie pożałujesz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
misiaczekm
Taka sama myśl mi zaświtała
asma
Tak samo robie lukier i pycha tyko musi być gęsty
Taka sama myśl mi zaświtała
asma
Tak samo robie lukier i pycha tyko musi być gęsty
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
ja kupiłam taki jak kolezanka-to jeden z najwiekszych i można w nim robic np 3 różne mięska(w woreczkach)
kupując warto zwrócic uwagę na dodatki
ja kupiłam z solą do peklowania,z przyprawami i termometrem do szynkowara
http://allegro.pl/szynkowar-nierdzewny- ... 93718.html
widzę,że szynkowar sie nie pokazuje...
chętnym moge wysłać link na email lub mozna go spróbować skopiować i otworzyć w google
kupując warto zwrócic uwagę na dodatki
ja kupiłam z solą do peklowania,z przyprawami i termometrem do szynkowara
http://allegro.pl/szynkowar-nierdzewny- ... 93718.html
widzę,że szynkowar sie nie pokazuje...
chętnym moge wysłać link na email lub mozna go spróbować skopiować i otworzyć w google
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia