Marysiu, jasne... już lecę po mój "sklerotarzyk"...
... a więc...
Piernik bez jaj
2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (ja dodałam 3

)
2 łyżki kakao
ponoć dobrze dodać 2 łyżki dżemu ale ja nie dodawałam, bo chciałam przełożyć dżemem
Do miski wlać mleko , cukier oraz olej i dobrze wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze połączyć (za drugim razem zmiksowałam, bo mieszając nie rozbiły mi się grudki mąki i ciasto się nie dopiekło). Na końcu dodać kakao,cynamon,przyprawę piernikową oraz i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto. Piec w temp.180'C około godziny. Ja oczywiście sprawdzam drewnianym patyczkiem
