Ciasto lane
Używam je do moich tortów, ale ono ma dużo więcej zastosowań...np . wylewając na blaszkę układa się wszelkie owoce jakie się lubi, jest puszyste i bardzo smaczne, można je przekładać...i można do części dodać kakao, i rozprowadzić esy-floresy po białej części.
Podaję porcje podstawową, jest ona na niedużą blaszkę. Na większe takie standardowe potrzeba dwu krotność albo półtorej porcji.
Na tortownicę 28cm jeśli z owocami to 1,5 porcji..jeśli na tort to 2x porcji bo wyrasta na pełno z małą górką.
Proporcje...
4 jajka
4 łyżki stołowe oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
mały cukier waniliowy
zapach śmietankowy(najlepiej ten we flakonikach, nie w próbówkach) kilka kropli.
Jajka z cukrami i olejem utrzeć bardzo dokładnie mikserem, dodać resztę produktów i ucierać kilka minut starannie aż pokażą się malutkie bąbelki powietrza pękające. Od staranności miksowania zależy puszystość.
Wylać na blaszkę ułożyć owoce
Wylać do tortownicy
Piec ok godzinę, jeśli jest to podwójna porcja to dłużej w tem ok 180 stopni...kiedy już wyrośnie , dokładnie sprawdzić czy w środku też upieczone, jeśli nie to dopiekać i sprawdzać...ono może pęknąć nawet a środek będzie jeszcze nie gotowy dlatego końcówki trzeba pilnować.
Dodam tylko że jeśli chodzi o wykonanie jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam...
Jeśli to tort to po przestudzeniu zdjąć obręcz ściąć wierzchołek (górke) ale nie równać do ścianki tylko troszkę wyżej , nie szkodzi że jeden krążek będzie lekko ścięty. Na torcie należy go odwrócić i powstałe miejsce z boku uzupełnić kremem, a wierzch wtedy pozostaje idealnie równy. Resztę ciasta po ścięciu górki przekroić jeszcze 2 x razem powinny być 3 krążki.
Taka podpowiedź: Ciasto z tego wierzchołka może posłużyć do uzupełnień jakby coś nam pękło albo odpadło, albo można je pokruszyć i mieć na obsypanie boków jeśli nie kładziemy masy cukrowej-plastycznej. Można tez zrobić wszelakie kulki, trufelki i inne używając zamiast herbatników.
Poncz do tortu...woda przegotowana osłodzona i przestudzona, sok z cytryny, ulubiony alkohol lub własny pomysł.
To tyle na dziś...następnym razem napisze o kremie..
