Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Dorotko o tak to ciasto jabłkowo-orzechowe jest wspaniałe...... mnie też kojarzy się z jesiennym wieczorem pod kocykiem :D Na dworze deszcz i wiatr, a w domku cieplutko i ogień wesoło trzaska w kominku a na talerzyku pachnący kawał ciasta i gorąca herbatka :D A jak pięknie cały dom pachnie przy pieczeniu :D Wiesz z tą szarlotką z orzechową kruszonką to się martwiłam, bo ja zawsze tak mam jak coś sama wymyślam..... wyobraźnia podpowiada mi, że będzie super, ale zawsze mam stresik, czy w realu okaże się takie jak sobie wyobrażam :lol:

Romciu cieszę się bardzo, że sosik Wam smakuje ;:196 Ciasto Maryli naprawdę fajnie się zapowiada :D

Reniu tak, tak, to właśnie ten sosik :D

Marylu bardzo dziękuję za przepis, już sobie spisałam do słodkiego kajetu ;:196 Wygląda naprawdę fajnie :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Agaświetne przepisy, kilka przepisałam i wypróbuję...nigdy nie korzystałam z przepisów z Forum ale przez ostatnie dwa wieczory nie mogę się napatrzeć na różne wyroby.
Też stoję non stop przy garach ale wszystko co piekę i gotuję to chyba nic specjalnego...zwykle proste potrawy. Nieraz tylko próbuję coś nowego, ostatnio z książeczek dostępnych w kioskach.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu każde jedzonko jest pyszne, nie musi być wcale jakieś wyszukane, czy niecodzienne, żeby wszystkim smakowało. Jestem pewna, ze robisz pyszne potrawy :D Namawiam Cię na wypróbowanie przepisów z Forum, jest naprawdę dużo fajnych, ja też wiele z nich robiłam :D A i Ty podziel się z nami swoimi ulubionymi :D
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Warto korzystać z porad na forum wiele rzeczy się dowiaduję i próbuję i niektórymi potrawami można zabłysnąć ;:215
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agusiu ;:180 robiłam mięsko w zalewie majonezowej i jest rewelka wszystkim bardzo smakowało,no i najważniejsze mam koleżankę nauczycielkę zawodu w Technikum Gastronomicznym i poczęstowałam ją ;:108 No i teraz miód na Twoje serce ona powiedziała że w życiu takiego dobrego schabu nie jadła i weżmie przepis i na święta będzie robiła ;:180 ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juda zgadza się :D forumki dzielą się naprawdę wspaniałymi przepisami....tylko gotować 8-) :lol:

Eluniu bardzo mi miło, że schabik zyskał uznanie u Twojej rodzinki i koleżanki, która na pewno jest kulinarnie wymagająca z racji swojego wykształcenia :D
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak i to tyle lat pracuje w zawodzie ,jest już na emeryturze i jeszcze pracuje to możesz być dumna ;:180
Pozdrawiam, Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

co to sie porobiłooooo :roll: Wszyscy gotują :roll: na potęgę.Gdzie nie spojrzec tam przepisy i pichcenie.Forum pachnie od słodkości i dań treściwych,gdzie nie cykne w TV tam gotują,a potem na potęgę wszyscy się odchudzają;i na forum i w TV :;230 co za czasy nastały ;:306
Moje dzieci chcą mi kupić pod choinkę fartuch MASTER CHEF i powiedziały ,że jak pojawi się na stole brukselka ,albo szpinak usłyszę od nich ODDAJ FARTUCHA ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu cieszę się bardzo, chociaż to nie jest mój autorski przepis, tylko będący w moim domu od wielu wielu lat, jeszcze z wczesnej młodości pamiętam, że moja mama tak gotowała mięsko :D Hodowała zawsze 2 świnki i kilka kurek, a nawet kilka gąsek i te wszystkie mięska robiła w ten sposób...... nawet całego kurczaka :D Kurczak robiony w ten sposób jest pyszny, ale nie wygląda zbyt ładnie....taki blady wymoczek :wink: :lol:

Aldonko świetny pomysł mają Twoje pociechy...... to prawdziwy kulinarny szantaż :roll: :;230
Odnośnie brukselki i szpinaku...... w moim domu rodzinnym nigdy nie było tradycji jedzenia tych warzyw. Szpinak ja wprowadziłam przed kilku laty i wszyscy się w nim zakochaliśmy , robię potrawy z nim bardzo często :D Co do brukselki jest trochę gorzej, M w swoim domu jadł więc bardzo lubi, nawet jak wrzucę do zupki to specjalnie wybiera a córa nie cierpi, więc jest ok, bo mu podrzuca swoją porcję 8-) :lol:
Faktycznie programów kulinarnych jest mnóstwo, na wielu kanałach i wiele z nich naprawdę bardzo fajnych, pozwalają się nauczyć wiele ciekawych rzeczy :D Ja uwielbiam je oglądać i dzięki nim podłapałam naprawdę świetne potrawy :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie brukselka i szpinak królowały od dziecka.No kiedyś tak było,że działka człowieka musiała wyżywić.Do tego Babunia ,której wszystko się chciało i na wszystko miała czas,zwłaszcza na gotowanie.Niestety z gustami było różnie.Ja osobiście uwielbiam wszystko co zielone,ale z mies tylko to co ma dwie lub cztery nogi.To co nie ma nóg lub ma ich więcej jest dla mnie nie do przełknięcia.No i jeszcze to co kudłate ,puszyste i spiewające;owieczka,baranek,królik,kaczka,gęś,gołąb i nic z dziczyzny.Czyli zawęża mi sie jadłospis do wieprzowiny,wołowiny kurczaka.Z wołowiną zaczyna być coraz ciężej,bo kocham te ich śliczne wielkie oczy z długimi żęsami ;:170
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny ja też przepisałam sobie ten przepis na schab, mam zamiar zrobić na święta...dosyć już mam wędlin ze sklepu...są coraz gorsze :? Uwielbiam treściwe jedzenie, hi, hi nie lubię jak mi w brzuchu burczy. Co do odchudzania to ujęłam sobie z talerza połowę ziemniaków które jadłam...zero drożdżówek, ciasto od czasu do czasu, chleba też mniej...kilka kg zrzuciłam. Koniec podjadania po 18...najgorsza rzecz napchać się na noc :;230 Najgorsze były jakieś pięć dni, strasznie mnie ciągnęło żeby coś zjeść
.
Podam danie z książeczki które na stałe zagościło w mojej kuchni...bardzo syte i smaczne.
Kotleciki a'la gołąbki w sosie pomidorowym.

2 jaja
500g mielonego mięsa
400g białej kapusty
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietany 18 %
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej, pieprz, sól, majeranek, listek laurowy.
1 kostka rosołowa
troszkę cebuli pokrojonej w kostkę

1. Kapustę poszatkować dosyć grubo, zalać gorącą wodą i obgotować, kapusta powinna być lekko miękka.
Odcedzić na durszlaku, jak przestygnie wycisnąć żeby było jak najmniej wody.
Przełożyć do większej miski, dodać mięso mielone i mąkę ziemniaczaną.
Dodać surowe jaja, cebulę, przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką majeranku.

2.Z powstałej masy, wilgotnymi dłońmi robić średniej wielkości kotlety, obtaczać je w bułce tartej i usmażyć na oleju.

3. Usmażone kotlety kłaść do garnka, wychodzi dwie warstwy...wszystko zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać listek i kilka ziarenek pieprzu naturalnego. Dusić na małym ogniu ok 15-20 min.

4. Śmietanę, przecier pomidorowy i mąkę wymieszać z minimalną ilością wody, żeby nie było grudek i wlać do kotletów. Wszystko zagotować, sos trzeba spróbować czy jest słony czy nie... w razie potrzeby dosolić. Dodaję też pod koniec gotowania troszkę posiekanego koperku i pieprzu ziołowego i naturalnego...plus troszkę Kucharka. Smak jest bardziej wyraźny.
Zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, koniecznie trzeba dodać bo inaczej kotlety będą się rozpadać.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ojjj szkoda ,że tak póżno znalazł się ten przepis.Przytargałam dziś wszystko co było by potrzebne ,ale...kiedyś jadłam u znajomej i nie pochodziły mi,bo ona dała surowa kapustę i może dla tego...
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W oryginalnym przepisie kapusta była surowa, pod przepisem była wzmianka żeby kapustę obgotować.
Zaręczam że obgotowana i dodana do kotletów jest ok.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Czy chodzi Ci o fałszywe gołąbki bo troche przepis mi się nie zgadza ;:108
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2012, o 10:55

Post »

Zrobiłam wczoraj :lol: Ciasto malaga , ale z 1/3 porcji w małej tortownicy. Ciasto wygląda jak torcik i jest przepyszne ;:152
Pozdrawiam Justyna
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”