
To co najlepsze - szarotka w kuchni
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja robię x3,ale jutro chyba zrobię odrazu x 4 

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Drożdżówka wyszła bardzo smaczna, więc spełniając obietnicę dodaję przepis:
Drożdżowy topielec
Składniki: 4 szkl mąki pszennej, 1 szkl cukru, 4 jajka, 20-25 dag masła (ew. dobrej margaryny, jak ktoś woli),
2/3 szkl mleka, 10 dag drożdży, dowolny aromat, ew. bakalie np. rodzynki
Przygotowanie: Mleko lekko podgrzac, wkruszyc do niego drożdże i dodac 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszac
i odstawic do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypac mąkę, zrobic w niej pośrodku dołek, dodac szczyptę soli i w dołek wlac
lekko ubite jajka, wyrośnięty rozczyn i stopione letnie masło. Ciasto zarobic najpierw łyżką, a potem rękami.
Wyrobione ciasto przełożyc do dużego garnka albo miski i zalac zimną wodą tak żeby było przykryte.
Kiedy ciasto wypłynie (po mniej więcej 15 minutach), wyjąc je z wody, przełożyc do miski, dodac cukier i aromat (ja dałam
1 op cukru waniliowego i kilka kropel olejku pomarańczowego), wyrobic. Na koniec można dodac bakalie (ja dałam rodzynki).
Ciasto przełożyc na przygotowaną blaszkę, przykryc ściereczką i odstawic na chwilę, żeby trochę podrosło.
Następnie można np. posypac kruszonką. Ja posmarowałam wierzch rozbitym jajkiem i posypałam grubo cukrem.

Blaszkę z ciastem wstawic do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piec w temp. 180 st C.
Po tym czasie zwiększyc temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Ja mam piekarnik elektryczny i włączyłam funkcję termoobiegu i piekłam później już tylko 30 minut i było dobre.

A potem można sie już delektowac herbatką albo kawką i kawałkiem drożdżóweczki.
Nam bardzo posmakowała, więc jeszcze wykorzystam ten przepis i upiekę ciasto z owocami albo tylko z kruszonką.

Drożdżowy topielec

Składniki: 4 szkl mąki pszennej, 1 szkl cukru, 4 jajka, 20-25 dag masła (ew. dobrej margaryny, jak ktoś woli),
2/3 szkl mleka, 10 dag drożdży, dowolny aromat, ew. bakalie np. rodzynki
Przygotowanie: Mleko lekko podgrzac, wkruszyc do niego drożdże i dodac 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszac
i odstawic do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypac mąkę, zrobic w niej pośrodku dołek, dodac szczyptę soli i w dołek wlac
lekko ubite jajka, wyrośnięty rozczyn i stopione letnie masło. Ciasto zarobic najpierw łyżką, a potem rękami.
Wyrobione ciasto przełożyc do dużego garnka albo miski i zalac zimną wodą tak żeby było przykryte.
Kiedy ciasto wypłynie (po mniej więcej 15 minutach), wyjąc je z wody, przełożyc do miski, dodac cukier i aromat (ja dałam
1 op cukru waniliowego i kilka kropel olejku pomarańczowego), wyrobic. Na koniec można dodac bakalie (ja dałam rodzynki).
Ciasto przełożyc na przygotowaną blaszkę, przykryc ściereczką i odstawic na chwilę, żeby trochę podrosło.
Następnie można np. posypac kruszonką. Ja posmarowałam wierzch rozbitym jajkiem i posypałam grubo cukrem.

Blaszkę z ciastem wstawic do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piec w temp. 180 st C.
Po tym czasie zwiększyc temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Ja mam piekarnik elektryczny i włączyłam funkcję termoobiegu i piekłam później już tylko 30 minut i było dobre.


A potem można sie już delektowac herbatką albo kawką i kawałkiem drożdżóweczki.
Nam bardzo posmakowała, więc jeszcze wykorzystam ten przepis i upiekę ciasto z owocami albo tylko z kruszonką.


Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mniam, drożdżówka wygląda bardzo apetycznie. Ja też mam przepis na "topione" ciasto drożdżowe, ale robię z niego rogaliki. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Super wygląda..i zapewne jeszcze lepiej smakuje..przepis zabieram..
Elcia napisz tylko jakie wymiary ma ta blaszka?

Elcia napisz tylko jakie wymiary ma ta blaszka?
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu idę zmierzyć...
25 x 35 cm
Przepis naprawdę polecam, bo ciasto wychodzi takie jakby wilgotne a nie bardzo suche.
25 x 35 cm

Przepis naprawdę polecam, bo ciasto wychodzi takie jakby wilgotne a nie bardzo suche.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wiecie jak mój syn radzi sobie gdy stwierdzi, że ciasto jest za suche? Moczy w kubku z wodą i taką paciaję zjada. Wygląda to obrzydliwie dlatego nadaje się tylko do praktykowania w ściśle rodzinnym gronie. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja lubię moczyć ciasto typu drożdżówka, babka piaskowa albo murzynek w kawie z mlekiem. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam
Smacznie tu u ciebie
Elu przepis zabieram


Elu przepis zabieram

- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sucha drożdżówka to żaden problems...powiem więcej..teraz to dawno nie widziałam, ale kiedyś były takie suchary na wagę..całkiem drogie..ale za to przepyszne..a co to było jak nie ususzone kromki drożdżówek?...
Tu nie ma kłopotu..bo suche nawet zdrowsze...świeżego nie każdy może zjeść..trzeba mieć zdrową wątróbkę i żołądek..
Dzięki za wymiary...

Tu nie ma kłopotu..bo suche nawet zdrowsze...świeżego nie każdy może zjeść..trzeba mieć zdrową wątróbkę i żołądek..

Dzięki za wymiary...

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2256
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja pasztet też zawsze robię z własnej kompozycji. Z takiego mięsa , jakie akurat jest w lodówce. Ostatnio robiłam z kurczaka, wątróbki i boczku. Od razu częśc mrożę, żeby za bardzo się nie przejadł. Bo co za dużo to nie zdrowo
Twój oczywiście też wygląda super smakowicie, a żeberka też bym chętnie skonsumowała 


Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Z własnej kompozycji najlepszy...teraz żałuję że moich wyborów nie sfociłam 

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu nic straconego, cały czas można wstawiać sprawdzone przepisy i fotki gotowych dań.
Zachęcam.
Nolinko mój jest z boczku (świniodzika), kaczych podrobów i odrobiny kurczaka.
Zachęcam.
Nolinko mój jest z boczku (świniodzika), kaczych podrobów i odrobiny kurczaka.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- kris11
- 200p
- Posty: 310
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: ok/Warszawy
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wpiszę się w ten jakże pożyteczny wąteczek 

Pozdrawiam- Marzena
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam Cię Marzenko i zapraszam do współtworzenia wątku.
Obiecałam wstawić przepis na mój wynalazek, czyli:
Ryba z marynowanymi pieczarkami
duży słoik marynowanych pieczarek
duży słoik ogórków konserwowch
3 duże cebule
1 kg filetów rybnych
-Ciasto-
3/4 szkl wody
1 szkl maki
2 jajka
2 łyżki vegety
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto musi być dość gęste.
-Zalewa-
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
Filety obsuszyć na ręczniku papierowym, obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki przekroić na pół lub jeśli są malutkie zostawić w całości. Warzywa wymieszać razem. W naczyniu układać warstwami, na spód warzywa, potem ryba, na wierzchu musi być warstwa warzyw.Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ryby. Odstawić do ostygnięcia.

Obiecałam wstawić przepis na mój wynalazek, czyli:
Ryba z marynowanymi pieczarkami
duży słoik marynowanych pieczarek
duży słoik ogórków konserwowch
3 duże cebule
1 kg filetów rybnych
-Ciasto-
3/4 szkl wody
1 szkl maki
2 jajka
2 łyżki vegety
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto musi być dość gęste.
-Zalewa-
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
Filety obsuszyć na ręczniku papierowym, obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki przekroić na pół lub jeśli są malutkie zostawić w całości. Warzywa wymieszać razem. W naczyniu układać warstwami, na spód warzywa, potem ryba, na wierzchu musi być warstwa warzyw.Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ryby. Odstawić do ostygnięcia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim