To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja robię x3,ale jutro chyba zrobię odrazu x 4 :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9106
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Drożdżówka wyszła bardzo smaczna, więc spełniając obietnicę dodaję przepis:
Drożdżowy topielec :tan

Składniki: 4 szkl mąki pszennej, 1 szkl cukru, 4 jajka, 20-25 dag masła (ew. dobrej margaryny, jak ktoś woli),
2/3 szkl mleka, 10 dag drożdży, dowolny aromat, ew. bakalie np. rodzynki

Przygotowanie: Mleko lekko podgrzac, wkruszyc do niego drożdże i dodac 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszac
i odstawic do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypac mąkę, zrobic w niej pośrodku dołek, dodac szczyptę soli i w dołek wlac
lekko ubite jajka, wyrośnięty rozczyn i stopione letnie masło. Ciasto zarobic najpierw łyżką, a potem rękami.
Wyrobione ciasto przełożyc do dużego garnka albo miski i zalac zimną wodą tak żeby było przykryte.
Kiedy ciasto wypłynie (po mniej więcej 15 minutach), wyjąc je z wody, przełożyc do miski, dodac cukier i aromat (ja dałam
1 op cukru waniliowego i kilka kropel olejku pomarańczowego), wyrobic. Na koniec można dodac bakalie (ja dałam rodzynki).
Ciasto przełożyc na przygotowaną blaszkę, przykryc ściereczką i odstawic na chwilę, żeby trochę podrosło.
Następnie można np. posypac kruszonką. Ja posmarowałam wierzch rozbitym jajkiem i posypałam grubo cukrem.

Obrazek

Blaszkę z ciastem wstawic do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piec w temp. 180 st C.
Po tym czasie zwiększyc temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Ja mam piekarnik elektryczny i włączyłam funkcję termoobiegu i piekłam później już tylko 30 minut i było dobre. :D

Obrazek

A potem można sie już delektowac herbatką albo kawką i kawałkiem drożdżóweczki.
Nam bardzo posmakowała, więc jeszcze wykorzystam ten przepis i upiekę ciasto z owocami albo tylko z kruszonką. :heja

Obrazek
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mniam, drożdżówka wygląda bardzo apetycznie. Ja też mam przepis na "topione" ciasto drożdżowe, ale robię z niego rogaliki. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Super wygląda..i zapewne jeszcze lepiej smakuje..przepis zabieram.. ;:138
Elcia napisz tylko jakie wymiary ma ta blaszka?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9106
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu idę zmierzyć...
25 x 35 cm :D
Przepis naprawdę polecam, bo ciasto wychodzi takie jakby wilgotne a nie bardzo suche. ;:136
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wiecie jak mój syn radzi sobie gdy stwierdzi, że ciasto jest za suche? Moczy w kubku z wodą i taką paciaję zjada. Wygląda to obrzydliwie dlatego nadaje się tylko do praktykowania w ściśle rodzinnym gronie. :;230
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9106
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja lubię moczyć ciasto typu drożdżówka, babka piaskowa albo murzynek w kawie z mlekiem. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Witam :wit Smacznie tu u ciebie ;:108
Elu przepis zabieram :heja
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Sucha drożdżówka to żaden problems...powiem więcej..teraz to dawno nie widziałam, ale kiedyś były takie suchary na wagę..całkiem drogie..ale za to przepyszne..a co to było jak nie ususzone kromki drożdżówek?... :;230

Tu nie ma kłopotu..bo suche nawet zdrowsze...świeżego nie każdy może zjeść..trzeba mieć zdrową wątróbkę i żołądek.. ;:136

Dzięki za wymiary... ;:168
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziś żeberka z przepisu Elci
Obrazek
Oraz pasztet prawdziwie wiejski: :D
Własna kombinacja smakowa :heja
Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2256
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja pasztet też zawsze robię z własnej kompozycji. Z takiego mięsa , jakie akurat jest w lodówce. Ostatnio robiłam z kurczaka, wątróbki i boczku. Od razu częśc mrożę, żeby za bardzo się nie przejadł. Bo co za dużo to nie zdrowo :D Twój oczywiście też wygląda super smakowicie, a żeberka też bym chętnie skonsumowała ;:108
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Posty: 3057
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Z własnej kompozycji najlepszy...teraz żałuję że moich wyborów nie sfociłam :(
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Kasiu nic straconego, cały czas można wstawiać sprawdzone przepisy i fotki gotowych dań.
Zachęcam.
Nolinko mój jest z boczku (świniodzika), kaczych podrobów i odrobiny kurczaka. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Posty: 310
Od: 28 lut 2012, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: ok/Warszawy

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wpiszę się w ten jakże pożyteczny wąteczek :D
Pozdrawiam- Marzena
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Witam Cię Marzenko i zapraszam do współtworzenia wątku. :wit

Obiecałam wstawić przepis na mój wynalazek, czyli:
Ryba z marynowanymi pieczarkami

duży słoik marynowanych pieczarek
duży słoik ogórków konserwowch
3 duże cebule
1 kg filetów rybnych
-Ciasto-
3/4 szkl wody
1 szkl maki
2 jajka
2 łyżki vegety
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto musi być dość gęste.
-Zalewa-
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag koncentratu pomidorowego
5 łyżek ketchupu
Filety obsuszyć na ręczniku papierowym, obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki przekroić na pół lub jeśli są malutkie zostawić w całości. Warzywa wymieszać razem. W naczyniu układać warstwami, na spód warzywa, potem ryba, na wierzchu musi być warstwa warzyw.Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ryby. Odstawić do ostygnięcia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”