Dziś niedziela, więc można w kuchni zaszaleć. Na początek proponuję :
Pasta tuńczykowa
puszka tuńczyka w sosie własnym
4 jajka ugotowane na twardo
1 średnia cebulka
100g masła
2 łyżki majonezu
łyżka posiekanej natki
sól, pieprz do smaku
wszystkie składniki pasty zmiksować, doprawić solą i pieprzem, schłodzić i gotowe.
Do kawy proponuję:
Bajaderki
20 dag herbatników lub biszkoptów
10 dag cukru pudru
5 dag rodzynek
5 dag rozpuszczonego masła
2 łyżki kakao
150 ml mleka
kieliszek rumu
2 łyżki posiekanych orzechów
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe lub mielone orzechy
Rodzynki opłukać, zamoczyć w letniej wodzie, osączyć. Biszkopty drobno pokruszyć,dodać cukier puder,i kakao, wlać rozpuszczone masło, mleko i rum (w wersji dla dzieci zamiast rumu dajemy olejek rumowy). Wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Połączyć z rodzynkami i siekanymi orzechami. Formować niewielkie kulki, zanurzać je w polewie czekoladowej, obtaczać w wiórkach kokosowych lu mielonych orzechach. Schłodzić.
