Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dorotko ja robię tę potrawę na kilka troszkę różniących się sposobów . Podam Ci ten, który mi najbardziej smakuje
ZAWIJANA PIERŚ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
* podwójna pierś z kurczaka
* ser z pleśnią (np. Lazur)
* miękka gruszka
* opcjonalnie 4 plastry szynki parmeńskiej lub bekonu wędzonego ( cieniuteńkie)
Pierś pokroić na 4 kotlety. Rozbić delikatnie, aby nie poszarpać mięsa. Na każdy płat posolony i popieprzony - układam spory słupek gruszki i sera, zawijam. Obwijam to szynką lub boczkiem( niekoniecznie).Obsmażam na patelni do zrumienienia. Następnie do naczynia żaroodpornego , podlać odrobinę wodą i dusić pod przykryciem około 40 min.
Sos miodowo-gruszkowy...
* gruszka
* miód
* masło
Na patelni rozpuścić mało z miodem, chwilę pogotować , dodać pokrojoną w sporą kostkę gruszkę. Poddusić do miękkości. Ja lubię jak w sosie są wyczuwalne kawałki gruszki, ale można i całkowicie rozdrobnić. Dla nas te piersi koniecznie z sosem, ale jak ktoś nie lubi mięsa podawanego na słodko, to spokojnie można z sosu zrezygnować... Smacznego
ZAWIJANA PIERŚ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
* podwójna pierś z kurczaka
* ser z pleśnią (np. Lazur)
* miękka gruszka
* opcjonalnie 4 plastry szynki parmeńskiej lub bekonu wędzonego ( cieniuteńkie)
Pierś pokroić na 4 kotlety. Rozbić delikatnie, aby nie poszarpać mięsa. Na każdy płat posolony i popieprzony - układam spory słupek gruszki i sera, zawijam. Obwijam to szynką lub boczkiem( niekoniecznie).Obsmażam na patelni do zrumienienia. Następnie do naczynia żaroodpornego , podlać odrobinę wodą i dusić pod przykryciem około 40 min.
Sos miodowo-gruszkowy...
* gruszka
* miód
* masło
Na patelni rozpuścić mało z miodem, chwilę pogotować , dodać pokrojoną w sporą kostkę gruszkę. Poddusić do miękkości. Ja lubię jak w sosie są wyczuwalne kawałki gruszki, ale można i całkowicie rozdrobnić. Dla nas te piersi koniecznie z sosem, ale jak ktoś nie lubi mięsa podawanego na słodko, to spokojnie można z sosu zrezygnować... Smacznego
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 930
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko normalnie co zajrzę to jakiś wspaniały przepis widzę!
Super bo teraz czas by pospisywać sobie to co nam najbardziej pasuje i za moment będzie można się wykazać w kuchni
Aguś to przepis na schab-sprawdzony i kto by nie spróbował to bardzo smakuje.
Może być do ziemniaczków,kaszy czy ryżu- jako danie obiadowe -ale ja stawiam w głębszym półmisku jako gorąca przystawka.
1 kg schabu
8 łyżek maggi
4 łyżek oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Schab pokroić w paseczki i z wyżej wymienionymi składnikami starannie wymieszać-pozostawić w tym sosie na 12 godz. w lodówce. Po 12 godz. smażyć ok 5-10 minut.
5 ząbków czosnku
5 marchewek pokroić w paski
30 dkg pieczarek -pokroić
Usmażyć do miękkości na oleju.
1 główkę kapusty pokroić w kostkę,obgotować,odcedzić.
Wymieszać mięso z kapustą i usmażoną marchewką,pieczarkami i czosnkiem.
Smacznego!
Super bo teraz czas by pospisywać sobie to co nam najbardziej pasuje i za moment będzie można się wykazać w kuchni
Aguś to przepis na schab-sprawdzony i kto by nie spróbował to bardzo smakuje.
Może być do ziemniaczków,kaszy czy ryżu- jako danie obiadowe -ale ja stawiam w głębszym półmisku jako gorąca przystawka.
1 kg schabu
8 łyżek maggi
4 łyżek oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Schab pokroić w paseczki i z wyżej wymienionymi składnikami starannie wymieszać-pozostawić w tym sosie na 12 godz. w lodówce. Po 12 godz. smażyć ok 5-10 minut.
5 ząbków czosnku
5 marchewek pokroić w paski
30 dkg pieczarek -pokroić
Usmażyć do miękkości na oleju.
1 główkę kapusty pokroić w kostkę,obgotować,odcedzić.
Wymieszać mięso z kapustą i usmażoną marchewką,pieczarkami i czosnkiem.
Smacznego!
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Kasiu bardzo dziękuję za przepis ...... wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję...... i to już niedługo
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, dzięki za przepisik brzmi rewelacyjnie, do tego ja jestem fanatyczką gruszek i na słodko i na ostro, zrobię na pewno w najbliższym czasie
Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dorotko Mam nadzieje, ze będzie Ci smakowało, ja uwielbiam takie nowatorskie połączenia smaków
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5313
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś pierś na pewno super ,zrobię w niedzielę
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Romciu bardzo jestem ciekawa czy będzie Wam smakowało....to takie jedzonko, które nie wszystkim pasuje.... ale my uwielbiamy takie wynalazki
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
* 2 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na cisto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni.
Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....
Troszkę się obawiałam jak zagrają smaki z orzechową kruszonką....ale jest booossska, naprawdę polecam
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
* 2 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na cisto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni.
Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....
Troszkę się obawiałam jak zagrają smaki z orzechową kruszonką....ale jest booossska, naprawdę polecam
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
O, Aguś, dzięki za przepisik bo właśnie za chwilę będę piec szarlotkę na wieczór Muszę w takim razie Męża obudzić, żeby się brał za obieranie orzechów
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dziś pierwszy raz w życiu gotuję zupę z dyni.
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4615
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś , śpiesze donieść, że Cannelloni troche mi nie wyszło, dałam za dużo pomidorów z puszki farsz był za kwaśny, jak dla mnie, ale goście zjedli,
Robiłam jeszcze twoją zupe z serków topionych, pycha!!!
Robiłam jeszcze twoją zupe z serków topionych, pycha!!!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
I tu też przepisy - łał znowu przytyję
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko a masz jakieś przepisy na ciasta dukanowskie:) Zbliżają się święta a Ci na diecie też muszą coś jeść:)
Świetny pomysł ze spisem treści na pierwszej stronie. Ty kiedyś zamieszczałaś przepis na sernik dukana taki czarno biały ale nie mogę go znaleźć.
Świetny pomysł ze spisem treści na pierwszej stronie. Ty kiedyś zamieszczałaś przepis na sernik dukana taki czarno biały ale nie mogę go znaleźć.
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Przepraszam Agnieszko to nie u Ciebie był sernik dukana a u Ani Chan-dzi.
Jak y ktoś chciał to podaję stronę. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=700
Jak y ktoś chciał to podaję stronę. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=700