

Przemku w mojej kolekcji indyki są, ale tak urosły, że niestety w całości do piekarnika nie zmieszczę.


szarotka66 pisze:Przepis na pączki znowu niestety bez zdjęcia, bo jest to kolejny przepis na życzenie, ale jak będzie okazja to zdjęcie zrobię. Oprócz przepisu pokaże wam mój zeszyt z przepisami, strasznie sfatygowany, bo pierwsze przepisy były notowane w nim dokładnie 34 lata temu.przeze mnie oczywiście.
Pączki z serkiem
200g serka homogenizowanego, waniliowego
1,5 szkl mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do lukru lub posypania
Serek wymieszać z jajkami, cukrem, octem, solą i mąką przesianą z proszkiem. Z ciasta kłaść łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki. Osączyć na ręczniku papierowym, polukrować lub posypać cukrem pudrem. Moim i nie tylko moim zdaniem najlepsze są zaraz po usmażeniu. Gdy ostygną trochę się marszczą, smaku to nie zmienia. u mnie nigdy nie zdążą ostygnąć, bo są jedzone od ręki.