Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.
- MamciaTerenia
- 1000p
- Od: 1 lis 2012, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.
Iguś, widziałam Twój ogród w realu i cały czas jestem pod ogromnym wrażeniem.
Wspaniały ogród, widać jak wiele serca wkładasz w komponowanie poszczególnych rabatek. Są po prostu cudne
Wspaniały ogród, widać jak wiele serca wkładasz w komponowanie poszczególnych rabatek. Są po prostu cudne

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iguś!
Właśnie złożyłam zamówienie i przydreptałam na forum.
Ponieważ mam tendencję do nadopiekuńczości, mam pytanie czy już przykrywac żurawki?
U nas przy gruncie bylo - 8, rosną w zaciszu, ziemia może troche za ciężka, mokra, ale planuję ją podziurawić pazurkami. Jeszcze nie podsypałam korą, jest jej niewiele, tyle ile dałam na wiosnę przy wsadzaniu?
Może najpierw więcej kory - tylko czy ich przy ciężkiej glepie nie zaduszę?
Właśnie złożyłam zamówienie i przydreptałam na forum.
Ponieważ mam tendencję do nadopiekuńczości, mam pytanie czy już przykrywac żurawki?
U nas przy gruncie bylo - 8, rosną w zaciszu, ziemia może troche za ciężka, mokra, ale planuję ją podziurawić pazurkami. Jeszcze nie podsypałam korą, jest jej niewiele, tyle ile dałam na wiosnę przy wsadzaniu?
Może najpierw więcej kory - tylko czy ich przy ciężkiej glepie nie zaduszę?
Marta
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Marto, kora nie zaszkodzi, bo ona z czasem spulchnia glebę. Możesz podsypać, bo zima tuż tuż.
Tereniu, dziękuję, to też zasługa Piotrusia, on wymaga by ogród dobrze wyglądał cały rok, a nie tylko latem. I tym sposobem musi być porządek na rabatach.
Wandziu, upycham hortensje gdzie się da.
Olusiu, jeszcze troszeczkę.
Kasiu, płyn na pędraki roślinom nie szkodzi, lej.
Mariolu, to bodziszek.
Lucynko, siedzę i próbuje coś wybrać.
Moniko, kapryśny to na pewno, raczej maleje niż rośnie.

Tereniu, dziękuję, to też zasługa Piotrusia, on wymaga by ogród dobrze wyglądał cały rok, a nie tylko latem. I tym sposobem musi być porządek na rabatach.

Wandziu, upycham hortensje gdzie się da.

Olusiu, jeszcze troszeczkę.

Kasiu, płyn na pędraki roślinom nie szkodzi, lej.

Mariolu, to bodziszek.

Lucynko, siedzę i próbuje coś wybrać.

Moniko, kapryśny to na pewno, raczej maleje niż rośnie.

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iga - ja w moim starym ogrodzie to za dużo nie mogę zmienić - ale koleżankom - które budują domy podpowiadam- Twoja rabatka to gotowy projekt- tylko kopiować - szczególnie gdy się zaczyna przygodę z ogrodem 

-
- Kontakt:
Beatko, zawsze można coś zmienić, ja przeglądam stare zdjęcia by pokazać zmiany. 

- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
Fajnie, że masz takie zdjęcia dla porównania
To naprawdę w pełni oddaje Twój wkład w to co robisz. Mnóstwo zmian nastąpiło przez te lata, a na zdjęciach widać to najlepiej
Iguś, Ty normalnie moje guru jesteś. Masz niesamowitą intuicję a z biegiem czasu nabrałaś ogromnej wiedzy, podziwiam i będę starała się dorównać 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
-
- Kontakt:
Madziu, to nie intuicja, tej chyba nie mam.
To trochę wiedzy, 2 lata nauki, trochę praktyki -12 lat ogrodowania, wiem jak co rośnie i nie rośnie. I sporo wycieczek po ogrodach i arboretach zdjęcia i podglądanie jak roślinka , która kupiliśmy będzie za 20 lat wyglądała.
Popatrz co kiedyś, 4 lata temu Piotrek zobaczył w ogrodzie pokazowym i on musi to mieć.
To było w ogrodzie w Pisarzowicach na Śląsku, pani powiedziała, że nasadzenie ma 8 lat. Przejście grabowe, ja po takiej wizycie muszę tylko znaleźć miejsce gdzie to może u nas być.

Oczywiście graby kupione w tej szkółce, w ilości 8 sztuk i posadzone.

Potem Piotrek wyspawał konstrukcje.

I rosną, powoli, ale ciągle w górę.

Przycinane z boku.

I z bliska.

W tym roku.

Popatrz co kiedyś, 4 lata temu Piotrek zobaczył w ogrodzie pokazowym i on musi to mieć.

To było w ogrodzie w Pisarzowicach na Śląsku, pani powiedziała, że nasadzenie ma 8 lat. Przejście grabowe, ja po takiej wizycie muszę tylko znaleźć miejsce gdzie to może u nas być.

Oczywiście graby kupione w tej szkółce, w ilości 8 sztuk i posadzone.
Potem Piotrek wyspawał konstrukcje.
I rosną, powoli, ale ciągle w górę.
Przycinane z boku.
I z bliska.
W tym roku.
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
niesamowite
Szkoda, że mój M nie podziela pasji ogrodowej. Ale u Was widać serce włozone w ogród 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
IGA..... w sprawie żurawek, czy zamiast kory mogę kompostem podsypać żurawki na zimę..........ale przejście grabowe będziesz miała urocze....czy ten grab ma swoją nazwę.......jeżeli to jaką.....
planuję takie przejście które będzie oddzielało podwórze od ogrodu.....pomysłów już miałam kilka.......milin odpadł bo jest wszędobylski.........róże pnące ...ale bardzo boję się o przemarzanie i wtedy trzeba zaczynać od początku ............a te graby może bym poczekała na to przejście
planuję takie przejście które będzie oddzielało podwórze od ogrodu.....pomysłów już miałam kilka.......milin odpadł bo jest wszędobylski.........róże pnące ...ale bardzo boję się o przemarzanie i wtedy trzeba zaczynać od początku ............a te graby może bym poczekała na to przejście

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Zupełnie inaczej wygląda to przejście teraz na plus z ta pergolą

-
- Kontakt:
Ewo, dziękuję, czasem po zmianie nie jestem zadowolona, ale ten pomysł był dobry.
Krysiu, jasne, że kompostem można, wiosną będą miały skąd wziąć papu. Te graby to takie pospolite drzewa, tak jak buki rosną wolno, liście długo trzymają jesienią, i doskonale tolerują cięcie.
Madziu, dobrze, że zmiany na lepsze, bo czasem są niewypały.
Zdjęć wspominkowo-porównawczych jeszcze trochę mam, ale póki nie ma śniegu to na ogrodzie można zaleźć całkiem ładne widoki.

Krysiu, jasne, że kompostem można, wiosną będą miały skąd wziąć papu. Te graby to takie pospolite drzewa, tak jak buki rosną wolno, liście długo trzymają jesienią, i doskonale tolerują cięcie.

Madziu, dobrze, że zmiany na lepsze, bo czasem są niewypały.

Zdjęć wspominkowo-porównawczych jeszcze trochę mam, ale póki nie ma śniegu to na ogrodzie można zaleźć całkiem ładne widoki.
- rogo
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 14:08
Igo - widoczki piękne, ale widzę trochę bałaganu na trawniku
- czy piesek prowadzi działalność wywrotową 

-
- Kontakt:
Robercie, psica grzeczna, złego słowa nie powiem, nawet powoli nie ucieka jak ja czeszę, choć nie powiem zachwycona nie jest. Na trawie liście, które wiatr z rabat zwiewa, zbieram tylko z trawnika, na rabatkach niech grzeją roślinki zimą. 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Iguś oj te Twoje żurawki
, kolorowy zawrót głowy .
żurawki nadal piękne jak latem w przyszłym roku rozsadzam też ,więcej musi ich być u mnie w ogrodzie .

żurawki nadal piękne jak latem w przyszłym roku rozsadzam też ,więcej musi ich być u mnie w ogrodzie .