Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42349
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ja robię chrzan z jajami na Wielkanoc. Chrzan własny utarty z solą cukrem i sokiem cytrynowym. Jaja gotuje na twardo przepuszczam przez taką siateczkę do krojenia sałatki jarzynowej mieszam z chrzanem dodaję trochę śmietany gęstej dosmaczam solą i cytrynką. Ma to konsystencję papki - moje dzieci to uwielbiają do szyneczki świątecznej .
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7416
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agula, ale ja mam karpie wielkości wyrośniętych skalarów. :;230
Nożyczkami bym je musiała chyba wycinać. ;:224
Wolę je więc w całości ponapychać- brzuszkowo. :lol:
Ale przepisik na farsz mam, dzięki Tobie. ;:cm
Napcham je więc ile tylko się da,
jak nie powalają z okazji swej długości, to niech chociaż zyskają na szerokości. :;230
Dzięki Ci o Pani! ;:180
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Maska pisze:Ja robię chrzan z jajami na Wielkanoc. Chrzan własny utarty z solą cukrem i sokiem cytrynowym. Jaja gotuje na twardo przepuszczam przez taką siateczkę do krojenia sałatki jarzynowej mieszam z chrzanem dodaję trochę śmietany gęstej dosmaczam solą i cytrynką. Ma to konsystencję papki - moje dzieci to uwielbiają do szyneczki świątecznej .
Tez tak samo robię taki chrzan na Wielkanoc .. Pychotka
I pastę z makreli często robię , uwielbiamy
A inne pasty będę próbować
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Aga majonez-WIELKA PORAŻKA ale nie będę ustawała w próbach a może nabędę to cudowne urządzenie?

Jestem po mega produkcji chrzanu i ćwikły, pewnie starczy do Bożego Narodzenia :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Marysiu na Wielkanoc na pewno zrobię tę jajeczno-chrzanową pastę :D Na pewno pyszna :D Taka masa też super byłaby do roladek szynkowych zalewanych galaretką albo i nawet bez galaretki :D

Dorotko a pewnie, że każdy sposób dobry ;:oj

Juda mam nadzieję, że będą smakować :D

Jolu szkoda, że nie wyszedł....ale jak nadal nie będzie się udawał, to może spróbuj ten klasyczny z żółteczkiem, też jest pyszny i raczej bezproblemowy :D
Ćwikła z chrzanem pyyycha ....a do paszteciku marzenie :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42349
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Oj Agnieszko rozmarzyłam się nad tymi roladkami szyneczkowymi z chrzanikiem zalanych galaretką - pycha!
A chrzanik do pasztetu - muszę w tym roku zrobić pasztet na święta! koniecznie!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

No tak......a ja chrzanu w tym roku nie zamroziłam sobie. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Marysiu ja bardzo lubię takie nadziewane roladki z szynki, robię czasami na niedzielne śniadanko, gdy cała rodzinka jest w komplecie i możemy zjeść razem,tylko ja przeważnie robię z twarogiem czosnkowym , ale będę musiała zrobić z tą Twoją pastą :D

Grażynko nawet nie wiedziałam, że chrzan można mrozić......
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42349
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ja też nie wiedziałam, że trzeba mrozić. Najlepiej przechowywać w słoiku!
Agnieszko a ja zrobię takie roladki jak dzieci przyjadą. Taką przekąskę miewaliśmy na obiadkach proszonych w pracy tylko pan wkładał w szynkę szparaga i zalewał galaretką. Jest to bardzo delikatna przekąska!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ano można.
Fajnie się go trze i nie płacze przy tym.
Zachowuje ostrość i smak.
Zawsze można coś z niego zrobić i wychodzi jak z mrożonych grzybów.
Czyli taki jakby przed chwilą go się zebrało.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Witaj Agness, dzięki za wspaniałe przepisy, wynotowałam do wypróbowania już kilkanaście, a dopiero zaczęłam przeglądać pierwszą część Twojego wątku ;:oj ;:138
Te pasty do chlebka brzmią super, smaka mi narobiłaś, że hej :D
Roladki z chrzanem też muszą być pyszne ;:137
Skoro o chrzanie w klimatach świątecznych, to często robię kieszonki schabowe z chrzanem, są przepyszne i do tego fajnie wyglądają na stole. Upieczony schab kroję w grubsze (ok. 7-8 mm) plastry, nacinam przez środek tak, żeby stworzyć w każdym plasterku "kieszonkę" i nadziewam pastą zrobioną z utartego na drobnej tarce chrzanu (może też być ze słoiczka), jajek na twardo (też startych na drobnej tarce), odrobiny śmietany i majonezu, pieprzu i soli. Do tego sos chrzanowy (składniki jak do pasty, ale więcej śmietany i majonezu, żeby był płynny) :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Grażynko bardzo dziękuję za rady co do chrzanu, to naprawdę super sprawa, jeśli tak pięknie się przechowuje w stanie mrożonym i na dodatek nie szczypie w oczy przy późniejszej obróbce . Na pewni wykorzystam ten patent :D

Dorotko witaj :wit
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu moje przepisy, jeśli coś wypróbujesz to daj proszę znać jak wrażenia :D
Kieszonki schabowe z chrzanem brzmią baaardzo smakowicie, na pewno wypróbuję i to może już niedługo, na którąś z jesiennych niedzielnych kolacyjek :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5310
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

AGUŚ szarlotka z budyniem wspaniała ;:138 Do placuszków z cukini, dodaję starty żółty ser ;:138 A tak w ogóle nie nadążam ..............muszę przysiąść ;:173
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Romciu bardzo się cieszę, że szarlotka Wam smakuje ;:196 Placuszki z serkiem na pewno pyszne, takie bogatsze i bardziej wyszukane :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z KREMEM ANANASOWYM

BISZKOPT ORZECHOWY
* 5 jaj
* 3/4 szkl cukru
* 7 dag mąki
* 5 dag mielonych orzechów
* 1,5 łyżeczki proszku
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać, następnie orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Piec w 180*C przez ok 40 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.

BISZKOPT KOKOSOWY
* 4 białka
* 1 szkl cukru
* 20 dag wiórek kokosowych

Ubić pianę z białek, dodając cukier. Wsypać kokos, wymieszać. Upiec na złoty kolor

KREM ANANASOWY
* 1-2 puszki ananasa
* 2 budynie waniliowe
* 1 masło
* 1 szkl cukru
* 4 żółtka

Ananasa pokroić w cząsteczki.
Zalewę z ananasa uzupełnić wodą, żeby były 2 szklanki. Ugotować budyń z cukrem, pod koniec gotowania dodać żółtka.
Budyń wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce całkowicie zimny budyń.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy - połowa kremu - biszkopt kokosowy - reszta kremu - biszkopt orzechowy.
Polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”