Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja robię chrzan z jajami na Wielkanoc. Chrzan własny utarty z solą cukrem i sokiem cytrynowym. Jaja gotuje na twardo przepuszczam przez taką siateczkę do krojenia sałatki jarzynowej mieszam z chrzanem dodaję trochę śmietany gęstej dosmaczam solą i cytrynką. Ma to konsystencję papki - moje dzieci to uwielbiają do szyneczki świątecznej .
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7416
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agula, ale ja mam karpie wielkości wyrośniętych skalarów.
Nożyczkami bym je musiała chyba wycinać.
Wolę je więc w całości ponapychać- brzuszkowo.
Ale przepisik na farsz mam, dzięki Tobie.
Napcham je więc ile tylko się da,
jak nie powalają z okazji swej długości, to niech chociaż zyskają na szerokości.
Dzięki Ci o Pani!

Nożyczkami bym je musiała chyba wycinać.

Wolę je więc w całości ponapychać- brzuszkowo.

Ale przepisik na farsz mam, dzięki Tobie.

Napcham je więc ile tylko się da,
jak nie powalają z okazji swej długości, to niech chociaż zyskają na szerokości.

Dzięki Ci o Pani!

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Tez tak samo robię taki chrzan na Wielkanoc .. PychotkaMaska pisze:Ja robię chrzan z jajami na Wielkanoc. Chrzan własny utarty z solą cukrem i sokiem cytrynowym. Jaja gotuje na twardo przepuszczam przez taką siateczkę do krojenia sałatki jarzynowej mieszam z chrzanem dodaję trochę śmietany gęstej dosmaczam solą i cytrynką. Ma to konsystencję papki - moje dzieci to uwielbiają do szyneczki świątecznej .
I pastę z makreli często robię , uwielbiamy
A inne pasty będę próbować
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aga majonez-WIELKA PORAŻKA ale nie będę ustawała w próbach a może nabędę to cudowne urządzenie?
Jestem po mega produkcji chrzanu i ćwikły, pewnie starczy do Bożego Narodzenia
Jestem po mega produkcji chrzanu i ćwikły, pewnie starczy do Bożego Narodzenia

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Marysiu na Wielkanoc na pewno zrobię tę jajeczno-chrzanową pastę
Na pewno pyszna
Taka masa też super byłaby do roladek szynkowych zalewanych galaretką albo i nawet bez galaretki
Dorotko a pewnie, że każdy sposób dobry
Juda mam nadzieję, że będą smakować
Jolu szkoda, że nie wyszedł....ale jak nadal nie będzie się udawał, to może spróbuj ten klasyczny z żółteczkiem, też jest pyszny i raczej bezproblemowy
Ćwikła z chrzanem pyyycha ....a do paszteciku marzenie



Dorotko a pewnie, że każdy sposób dobry

Juda mam nadzieję, że będą smakować

Jolu szkoda, że nie wyszedł....ale jak nadal nie będzie się udawał, to może spróbuj ten klasyczny z żółteczkiem, też jest pyszny i raczej bezproblemowy

Ćwikła z chrzanem pyyycha ....a do paszteciku marzenie

- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Oj Agnieszko rozmarzyłam się nad tymi roladkami szyneczkowymi z chrzanikiem zalanych galaretką - pycha!
A chrzanik do pasztetu - muszę w tym roku zrobić pasztet na święta! koniecznie!
A chrzanik do pasztetu - muszę w tym roku zrobić pasztet na święta! koniecznie!
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
No tak......a ja chrzanu w tym roku nie zamroziłam sobie. 

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Marysiu ja bardzo lubię takie nadziewane roladki z szynki, robię czasami na niedzielne śniadanko, gdy cała rodzinka jest w komplecie i możemy zjeść razem,tylko ja przeważnie robię z twarogiem czosnkowym , ale będę musiała zrobić z tą Twoją pastą
Grażynko nawet nie wiedziałam, że chrzan można mrozić......

Grażynko nawet nie wiedziałam, że chrzan można mrozić......
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja też nie wiedziałam, że trzeba mrozić. Najlepiej przechowywać w słoiku!
Agnieszko a ja zrobię takie roladki jak dzieci przyjadą. Taką przekąskę miewaliśmy na obiadkach proszonych w pracy tylko pan wkładał w szynkę szparaga i zalewał galaretką. Jest to bardzo delikatna przekąska!
Agnieszko a ja zrobię takie roladki jak dzieci przyjadą. Taką przekąskę miewaliśmy na obiadkach proszonych w pracy tylko pan wkładał w szynkę szparaga i zalewał galaretką. Jest to bardzo delikatna przekąska!
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ano można.
Fajnie się go trze i nie płacze przy tym.
Zachowuje ostrość i smak.
Zawsze można coś z niego zrobić i wychodzi jak z mrożonych grzybów.
Czyli taki jakby przed chwilą go się zebrało.
Fajnie się go trze i nie płacze przy tym.
Zachowuje ostrość i smak.
Zawsze można coś z niego zrobić i wychodzi jak z mrożonych grzybów.
Czyli taki jakby przed chwilą go się zebrało.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witaj Agness, dzięki za wspaniałe przepisy, wynotowałam do wypróbowania już kilkanaście, a dopiero zaczęłam przeglądać pierwszą część Twojego wątku
Te pasty do chlebka brzmią super, smaka mi narobiłaś, że hej
Roladki z chrzanem też muszą być pyszne
Skoro o chrzanie w klimatach świątecznych, to często robię kieszonki schabowe z chrzanem, są przepyszne i do tego fajnie wyglądają na stole. Upieczony schab kroję w grubsze (ok. 7-8 mm) plastry, nacinam przez środek tak, żeby stworzyć w każdym plasterku "kieszonkę" i nadziewam pastą zrobioną z utartego na drobnej tarce chrzanu (może też być ze słoiczka), jajek na twardo (też startych na drobnej tarce), odrobiny śmietany i majonezu, pieprzu i soli. Do tego sos chrzanowy (składniki jak do pasty, ale więcej śmietany i majonezu, żeby był płynny)


Te pasty do chlebka brzmią super, smaka mi narobiłaś, że hej

Roladki z chrzanem też muszą być pyszne

Skoro o chrzanie w klimatach świątecznych, to często robię kieszonki schabowe z chrzanem, są przepyszne i do tego fajnie wyglądają na stole. Upieczony schab kroję w grubsze (ok. 7-8 mm) plastry, nacinam przez środek tak, żeby stworzyć w każdym plasterku "kieszonkę" i nadziewam pastą zrobioną z utartego na drobnej tarce chrzanu (może też być ze słoiczka), jajek na twardo (też startych na drobnej tarce), odrobiny śmietany i majonezu, pieprzu i soli. Do tego sos chrzanowy (składniki jak do pasty, ale więcej śmietany i majonezu, żeby był płynny)

Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Grażynko bardzo dziękuję za rady co do chrzanu, to naprawdę super sprawa, jeśli tak pięknie się przechowuje w stanie mrożonym i na dodatek nie szczypie w oczy przy późniejszej obróbce . Na pewni wykorzystam ten patent
Dorotko witaj
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu moje przepisy, jeśli coś wypróbujesz to daj proszę znać jak wrażenia
Kieszonki schabowe z chrzanem brzmią baaardzo smakowicie, na pewno wypróbuję i to może już niedługo, na którąś z jesiennych niedzielnych kolacyjek

Dorotko witaj

Cieszę się, że przypadły Ci do gustu moje przepisy, jeśli coś wypróbujesz to daj proszę znać jak wrażenia

Kieszonki schabowe z chrzanem brzmią baaardzo smakowicie, na pewno wypróbuję i to może już niedługo, na którąś z jesiennych niedzielnych kolacyjek

- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGUŚ szarlotka z budyniem wspaniała
Do placuszków z cukini, dodaję starty żółty ser
A tak w ogóle nie nadążam ..............muszę przysiąść 



- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Romciu bardzo się cieszę, że szarlotka Wam smakuje
Placuszki z serkiem na pewno pyszne, takie bogatsze i bardziej wyszukane 


- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z KREMEM ANANASOWYM
BISZKOPT ORZECHOWY
* 5 jaj
* 3/4 szkl cukru
* 7 dag mąki
* 5 dag mielonych orzechów
* 1,5 łyżeczki proszku
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać, następnie orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Piec w 180*C przez ok 40 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.
BISZKOPT KOKOSOWY
* 4 białka
* 1 szkl cukru
* 20 dag wiórek kokosowych
Ubić pianę z białek, dodając cukier. Wsypać kokos, wymieszać. Upiec na złoty kolor
KREM ANANASOWY
* 1-2 puszki ananasa
* 2 budynie waniliowe
* 1 masło
* 1 szkl cukru
* 4 żółtka
Ananasa pokroić w cząsteczki.
Zalewę z ananasa uzupełnić wodą, żeby były 2 szklanki. Ugotować budyń z cukrem, pod koniec gotowania dodać żółtka.
Budyń wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce całkowicie zimny budyń.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy - połowa kremu - biszkopt kokosowy - reszta kremu - biszkopt orzechowy.
Polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO


BISZKOPT ORZECHOWY
* 5 jaj
* 3/4 szkl cukru
* 7 dag mąki
* 5 dag mielonych orzechów
* 1,5 łyżeczki proszku
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać, następnie orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Piec w 180*C przez ok 40 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.
BISZKOPT KOKOSOWY
* 4 białka
* 1 szkl cukru
* 20 dag wiórek kokosowych
Ubić pianę z białek, dodając cukier. Wsypać kokos, wymieszać. Upiec na złoty kolor
KREM ANANASOWY
* 1-2 puszki ananasa
* 2 budynie waniliowe
* 1 masło
* 1 szkl cukru
* 4 żółtka
Ananasa pokroić w cząsteczki.
Zalewę z ananasa uzupełnić wodą, żeby były 2 szklanki. Ugotować budyń z cukrem, pod koniec gotowania dodać żółtka.
Budyń wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce całkowicie zimny budyń.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy - połowa kremu - biszkopt kokosowy - reszta kremu - biszkopt orzechowy.
Polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO

