Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

jasne Aguś:)
jakbys miała ochotę na spotkanie :;230 :;230 :;230 to jestem chętna:)
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj święte słowa :)
Ja w poniedziałek byłam właśnie na takiej uroczystości - humorek miałam dość podły, ale dzięki osobom,u które miałam przyjemność spotkać i które zawsze były mi życzliwe, baaardzo dobrze zrelaksowałam się i po prostu zostawiłam smuteczki i kłopoty moje gdzieś na boku.
Trudno, wrócą dziś jutro ze zdwojoną mocą, ale każdy z nas potrzebuje choć troszku relaksu i odprężenia
Tej - jak Asiu napisałaś - 'głupawki' czasem...
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

głupawka jest ;:215 ;:215 ;:215 tylko czasem przeginam i dzieci robią ;:oj :;230 :;230
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ile ja przeoczyłam :oops:
Przede wszystkim spóznione ale bardzo szczere życzenia , Asiu abyś nadal była taka szalona i pragnęła tej głupawki.
Ja też tak lubię żeby był luzik... ale niestety nie zawsze wychodzi ...
Widać po menu że jedzonko full wypas, ;:63 ;:63 ;:215
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

juda pisze:

Widać po menu że jedzonko full wypas, ;:63 ;:63 ;:215
A teraz krótkie majtki i biegusiem po plaży żeby oponę zlikwidować :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

od rana były brzuszki,rowerki ,skręty i hula-hop:)jest dobrze ;:100 ;:211 ;:213
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chyba czas na gołąbki...często zniechęca mnie duży nakład pracy,czasowy również ;
również ich momentalne zniknięcie...jakby wyfruneły z brytfanny...pewnie dlatego sa tak rzadko :wink:
przepis moge już wrzucić:)
znikające gołąbki
składniki:
największa kapusta mieszcząca się w naszym dużym,szerokim garze-musi wejść w całości
1,5-2kg mięsa mielonego-ja lubie gdy jest z łopatki-wyraźnie tłuściejsze-gołąbki mają idealny smak,konsystencję,są ;:215
2 torebki ryżu
pieprz,sól,listek laurowy,ziele ang.,koncentrat pomidorowy

Kapustę sparzyć wycinając wcześniej tzw.głąb i rozluźniając od jego strony liście.
Do wody dodaję troche soli i oleju-szybciej miękna i łatwiej się zawijają,ale UWAGA-olej utrudnia wyciąganie z gara kapusty zwłaszcza gdy ledwo mieści sie w garze.
Ostatnio się wzięłam na sposób i zrobiłam sieć dla kapusty ze sznurka -spuszczałam i wyciągałam ja w tej sieci;)2 sznurki związane podobnie jak na pudełku/prezencie:)
jeżeli kapucha jest wyjątkowo wielka i liście ogromne to po sparzeniu odcinam całą część z "łykiem".ew ścinam łyko na cienki plasterek

W dużej misie mieszam mięso z ugotowanym ryżem,doprawiam duża ilościa pieprzu-musi byc wyraźnie wyczuwalny,solą,może być trochę chili,Vegety,ale niekoniecznie.
Sparzone liście nadziewam mięsem i zwijam gołąbki,układam ciasno 2 piętra w wysmarowanej tłuszczem WIELKIEJ brytfannie.
sos:
ok 1,5l wody,2 kostki rosołowe drobiowe,pieprz w ziarnach,ziele ang.,listek laurowy,mały słoiczek koncentr.pomidor.lekko czubata łyzka mąki-mieszam-zalewam gołąbki-powinne byc przykryte sosem-ew dolać wody
Wkładam zamknietą brytfanke do nagrzanego piekarnika,ew rozgrzewam ok 20min z termoobiegiem w 200st.i pieke na dolnej grzałce min 2-2,5godz
Dłuższe duszenie jedynie podkreśla ich smak i nadaje im głębi...powinny sie rozpływać w ustach:)
Mozna po 1,5 godz ciut zmniejszyć temp.i piec 3-3,5godz.,ale u nas nikt tyle nie wytrzymuje :;230
idealna jest kapusta ...hmmm...chyba sie nazywa włoska,ale nic sobie nie dam uciąć :;230 ma takie karbowane ,delikatne liście-te parzą się szybko i trzeba uważać,żeby nie przesadzić z czasem,inaczej będzie sie rozpadać .
Liście kapusty oczywiście parzymy partiami,po ok 4szt.,zdejmujemy wierzchnie i z powrotem do gara itd.
Pomysłu na środek kapusty nie mam,ale jeżeli ktos uwielbia kapustę z gołąbków to mozna ja skoic i przesypać nia gołąbki podczas układania lub wyłozyc ja na górę.

SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Asia tak tak włoska kapucha najlepsza na "ptaszki"
Zwykła biała oprócz kiszenia i surówki nadaje się na okłady piersi jak mówiła położna do mojej Ż :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

ja jeszcze chyba daje majeranku wewnątrz :roll: ale nie jestem pewna muszę sprawdzic w zapiskach i robie na sposób gotujący w garze z sosikiem pomidorowym, chociaż przyznam się, że kusi zrobić takie w brytfance muszą być pychotki :)
Takie gołąbeczki można też wykonać w papryce :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Dawno, dawno temu podchwyciłam pomysł od mojej teściowej, co zrobić ze środkiem kapusty.
Gotuje się do miękkości i potem polewa bułeczką zrumienioną na maśle. Włoska jest pyszna w takim wydaniu.
Czasami jak kapusta włoska jest jeszcze młoda i nie duża to specjalnie kupuję, aby tak przygotować.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Też daję majeranek a sposób z kapuchą przypomina mi dzieciństwo moja Mama tak robiła.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majeranku nie daję,próbowałam kiedyś z dodatkiem papryki,ale najbardziej smakuje mi wersja j/w
kapusta na okłady to stara sprawdzana metoda:)
włoska kapustę kupuję dopiero od kilku lat,wczesniej gołąbki robiłam i jak nie ma włoskiej(jest chyba tylko sezonowo?...)to robię gołąbki z białej-też pyszne,tyle,że trudniej zdejmuje sie liście i o wieeeeele dłuuuużej się musi dusić :wink:
Babcie miały ciekawe sposoby,o wiele lepsze często niż nasi geniusze w przychodniach-antybiotyk,antybiotyk,antybiotyk i tak w kółko
Wolę zdrowy rozsądek,książki o babcinych ziołach ,czosnku,cebuli i kapuście i ironiczny wzrok lekarza;)

podobnym nadzieniem faszerowałam paprykę,cebulę,i kabaczka-pyszności ;:333
zapiekałam w prodiżu ;:108
w sosie własnym ;:215
cebulę do nadzziewania wybierałam odpowiednio "pojemną",obcinałam plaster od strony "korzonka" i wrzucałam do wrzącej ,lekko osolonej wody z dodatkiem oleju lub masła-tłuszczu-parzyłam na ciut ogniu.
Potem ostrożnie wyciskałm środek uzyskując kolejne "koszulki"-te nadziewałam ;:215
Papryka wiadomo,a kabaczka dobierałam rozmiarem do wielkości brytfanki-żeby siedział ciasno i sie nie otwierał.
Odcinałam "dekielek" ,wydrążałam pestki i do środka ciasno upychałam mięso.Zamykałam dekielek i piekłam w brytfance,w piekarniku do miękkości-ok 1,5godz-lekko podlane wodą,brytfanka wysmarowana tłuszczem.
Podawałam pokrojony w grube plastry ;:215

Srodka kapuchy po zdjęciu liści do gołąbków nie gotuję bo ma jak dla mnie zbyt intensywny smak-jak brukselka,a tej niestety nie bardzo....za kapuściana :wink:
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Brukselka z bułką tartą i masełkiem delicje :tan
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no kurtka siwa nie mogę.... ;:185 :;230
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

A ja resztę kapusty kroję na grubsze plastry tak około 1cm i wykładam dno brytfanny. Gołąbki najpierw podsmażam a potem duszę, więc dzięki tej warstwie na dnie nigdy mi się nie przypaliły
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”