Goja, pychaśnie wyglądają Twoje rogaliki, muszę wypróbować wersję nadziewaną
Wypróbowałam ostatnio znaleziony dawno temu w jakimś czasopiśmie przepis na
zupę dyniową z imbirem.
1 kg obranej i pokrojonej dyni
1 niewielka cebulka
kawałek świeżego korzenia imbiru (dałam kawałek ok. 2cm)
mały kawałeczek świeżego chilli lub odrobina mielonej ostrej papryki
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
200g kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekany lub starty łyżeczką imbir, dodać chilli, szybko zamieszać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i małą szczyptę soli. Całość lekko podsmażyć, nie dopuszczając by cebula się zrumieniła i od razu dodać pokrojoną dynię. Szybko przemieszać i wlać bulion. Dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie. Dodać ? śmietany, przyprawić do smaku solą i pieprzem i zmiksować na gadko.
Podawać z resztą śmietany i grzankami.
Pychotka
