Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ja zwijam przestudzoną, ale nie zimną czekam żeby odparowała.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
ja zwijałam gorącą,zaraz po wyjęciu i zdjęciu papieru
była puszysta,pycha
dzisiaj kombinowałam coś na ziąb z ...resztek ziemniaków....
,które zostały z wczorajszego obiadku-gniecione...wyszły ciekawe placuszki-zaraz wstawie przepis,może komuś podpasuje
była puszysta,pycha
dzisiaj kombinowałam coś na ziąb z ...resztek ziemniaków....

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
asma tak myślę że mój piekarnik już słabo piecze.
- asma
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Ja mam piekarnik elektryczny i najpierw nagrzewam do pożądanej temp a potem w/g przepisu. 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
placuszki ziemniaczano-serowe
miałam trochę gniecionych ziemniaków,ok 20-30dkg twarogu,obrałam kilka ziemniaków i średnia cebulę

ziemniaki i cebulę starłam jak na placki(nadmiar soku można odlać),dodałam zmielone ziemniaki i twaróg,jajko ,sól,pieprz i przyprawę do ziemniaków-sporo,mąkę do gęstości.
Uzyskane ciasto musi byc gęste-nie będzie tak mocno nasiąkało tłuszczem podczas smażenia.
wymieszane ciasto smażyłam na rumiane placuszki.
U nas będą na zimno jako małe co nieco na ząb,ale moim zdaniem pyszne by były również z sosem grzybowym,z sosem czosnkowym,itp.
Gdyby dodać więcej mąki można by zrobić coś na kształt małej pyzy,knedla czy kartacza i gotować kluchy-do dowolnego sosu,warzyw duszonych,mięsa...

-- 30 wrz 2012, o 17:21 --
wosiek-tak jest najbezpieczniej
wzbraniam sie przed kolejna roladą chociaż twaróg juz kupiony....mój "kaloryfer"znika
miałam trochę gniecionych ziemniaków,ok 20-30dkg twarogu,obrałam kilka ziemniaków i średnia cebulę

ziemniaki i cebulę starłam jak na placki(nadmiar soku można odlać),dodałam zmielone ziemniaki i twaróg,jajko ,sól,pieprz i przyprawę do ziemniaków-sporo,mąkę do gęstości.
Uzyskane ciasto musi byc gęste-nie będzie tak mocno nasiąkało tłuszczem podczas smażenia.
wymieszane ciasto smażyłam na rumiane placuszki.
U nas będą na zimno jako małe co nieco na ząb,ale moim zdaniem pyszne by były również z sosem grzybowym,z sosem czosnkowym,itp.
Gdyby dodać więcej mąki można by zrobić coś na kształt małej pyzy,knedla czy kartacza i gotować kluchy-do dowolnego sosu,warzyw duszonych,mięsa...

-- 30 wrz 2012, o 17:21 --
wosiek-tak jest najbezpieczniej

wzbraniam sie przed kolejna roladą chociaż twaróg juz kupiony....mój "kaloryfer"znika

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Asiu, takiej wersji placka ziemniaczanego jeszcze nie jadłam. Trzeba wypróbować
Dzisiaj robiłam je z kaszą gryczaną, taki zbieg okoliczności. Kiedyś także z tartą cukinią.
A w sobotę , zainspirowna Twoim przepisem na drożdżowy pieróg, zarobiłam go nico w innym wydaniu, ale moim panom podobał się ten pomysł. Zostanie włączony do domowego menu
Fotki u mnie w wątku
Oj kusisz roladką, kusisz ...

A w sobotę , zainspirowna Twoim przepisem na drożdżowy pieróg, zarobiłam go nico w innym wydaniu, ale moim panom podobał się ten pomysł. Zostanie włączony do domowego menu

Oj kusisz roladką, kusisz ...
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- asma
placki wymyśliłam ,robiłam 1-wszy raz-smakowały,ale wg mnie lekko przestudzone i zimne sa smaczniejsze-twaróg nabiera ciekawszej konsystencji:)
na roladkę się skuś;)
do Twojego wątku zerknę rano

na roladkę się skuś;)

do Twojego wątku zerknę rano

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trafiłam do Ciebie ze zwykłej ciekawości (po Twojej wiadomości na temat znaczników) i ...wsiąkłam
Zapisuję się więc do tego wątku, bo widzę, że to coś dla mnie. Podziwiam 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- asma
witam w skromnych progach:)
oczywiście zachęcam do wrzucania fajnych przepisów,ciekawostek kulinarnych,nowinek:)

oczywiście zachęcam do wrzucania fajnych przepisów,ciekawostek kulinarnych,nowinek:)
- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Asiu dostałąm o Ciebie Koleusika
dziękuję
co mam przysłać Tobie???

co mam przysłać Tobie???
- asma
Maju-jeść go nie będziemy-to wątek kulinarny
ale miło,że potwierdziłas odbiór:)
ja się zapisałam na fuksyjki:)na wiosnę:)napiszę na pw:)
prześlij mi zdjęcia jak potniesz Koleuska-podejrzę bo sama nie wiem jak moje dalej potraktować/rozmnożyć:)
w zeszłym roku zwyczajnie ucięłam i wsadziłam do wody ,a potem do ziemi,ale może można je pociąć na małe kawałki...
to tyle w temacie

ja się zapisałam na fuksyjki:)na wiosnę:)napiszę na pw:)

prześlij mi zdjęcia jak potniesz Koleuska-podejrzę bo sama nie wiem jak moje dalej potraktować/rozmnożyć:)
w zeszłym roku zwyczajnie ucięłam i wsadziłam do wody ,a potem do ziemi,ale może można je pociąć na małe kawałki...
to tyle w temacie

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żeby tak się nie pojawiać tutaj z pustymi rękami, wrzucę przepis na zupę z cukinii - naprawdę rewelacja! Szybka, ale efektowna - wszyscy goście zawsze się zachwycali. No i na czasie
Zupa z cukinii
Cukinię (ilość - w zależności od tego, ile ma być zupy, ja daję 2-3 mniejsze) pokroić - jeśli jest młoda, to nie obierać. Pokroić byle jak 1-2 cebule. Poddusić razem z cukinią na oliwie na patelni lub w garnku - żeby cukinia się zaczynała rozpadać. Wszystko razem zmiksować blenderem, dodając do miksowania dużo surowej zieleniny - zieloną pietruszkę, bazylię - co kto ma i lubi ( w sumie ze 2 pęczki zielonego). Dolać wody, zagotować ponownie, doprawić do smaku - sól, pieprz, może być kurkuma lub curry, jeśli ktoś lubi, lub jakieś zioła (można też dodać kostkę rosołową). Można na koniec dodać trochę śmietany.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym; dobrze jest oprócz tego posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Zupa za każdym razem - i u każdego- wychodzi nieco inna w smaku, ale to też jej urok.

Zupa z cukinii
Cukinię (ilość - w zależności od tego, ile ma być zupy, ja daję 2-3 mniejsze) pokroić - jeśli jest młoda, to nie obierać. Pokroić byle jak 1-2 cebule. Poddusić razem z cukinią na oliwie na patelni lub w garnku - żeby cukinia się zaczynała rozpadać. Wszystko razem zmiksować blenderem, dodając do miksowania dużo surowej zieleniny - zieloną pietruszkę, bazylię - co kto ma i lubi ( w sumie ze 2 pęczki zielonego). Dolać wody, zagotować ponownie, doprawić do smaku - sól, pieprz, może być kurkuma lub curry, jeśli ktoś lubi, lub jakieś zioła (można też dodać kostkę rosołową). Można na koniec dodać trochę śmietany.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym; dobrze jest oprócz tego posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Zupa za każdym razem - i u każdego- wychodzi nieco inna w smaku, ale to też jej urok.

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
asmaZrobiłam roladę ponownie i tym razem wyszła super dobrze wypiekłam i zwijałam przestudzoną 

- asma
gajowa-Ewuś:)
dziękuję za przepis
jak zrobię da znać:)
juda-ja również zrobiłam kolejną roladkę -tym razem z serem-komu miałam wysłać fotorelację?
pyszna
polecam-kolejną zrobię z makiem:)
dziękuję za przepis

juda-ja również zrobiłam kolejną roladkę -tym razem z serem-komu miałam wysłać fotorelację?
pyszna