Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

To jeszcze raz ja. Romaszka, umieram z ciekawości co to za dynia, bo na tym kompie nie widzę obrazków. Wieczorem zobaczę. Monika pisze, że justynka jest w stylu hokkaido. Nie miałam nigdy hokkaido, ale myślałam, że ona ma miękką skórkę I tak planowałam, żeby ją w przyszłym roku zahodować, po to właśnie, by nie zamęczać się z obieraniem. Ale ktoś tu gdzieś pisał, że zachwyty nad hokkaido są na wyrost, bo nasza poczciwa justynka lepsza. To już nie wiem... A jakie jest Wasze zdanie? warto ją zahodować, czy lepiej trzymać się mojej poczciwej justynki? Bo te inne, zielone, makaronowe, białe, to zahoduję z samej ciekawości, co to jest.

Sandro, napisz koniecznie, gdzie to urządzenie nabyć, bo w tym roku będą u mnie nie tylko zupy, ale też słoiki, placuszki i inne pyszności, które ściągam z tego wątku. Muszą być! Jadłam wczoraj w wiejskiej gospodzie zupełnie inną niż moja zupę z dyni i zażyczyłam sobie również placuszki dyniowe. Pychota! Dynia to poezja (tak samo jak...statystyka. "Statystyka to poezja", mawiał kiedyś mój znienawidzony wykładowca na SGPiS, obecnie SGH, nie cierpiałam statystyki,a po latach...doceniłam umiejętność liczenia średniej ważonej, mediany, dominanty, odchylenia standardowego, korelacji, taksonomię itd...itp... I Bogu dzięki, że nie wyrzuciłam książki mojego profesora, którego teraz błogosławię. Przyszła koza do woza.Tak samo jak nie doceniałam zalet dyni, której w dzieciństwie nienawidziłam, bo zmuszano mnie do jedzenia mdłej dyniowej zupy na mleku).
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ałła - sprawdź Jumbo Pink Banana.
Miałam w zeszłym roku i zupkę z niej robiłam, wyszła pyszna i o pięknym kolorku. :)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bułeczki/rogaliki śniadaniowe z dynią

300g dyniowego puree
550g mąki pszennej chlebowej
50g masła
ok. 80g mleka (lub soku z odsączenia puree dyniowego jeśli dynia była bardzo soczysta albo wody)
10g drożdży
2 łyżki cukru (lub miodu)
1 płaska łyżeczka soli

Masło rozpuścić w rondelku, dolać mleko i kiedy przestygnie wrzucić cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać, dodać 2 łyżki mąki i odstawić na kilka minut.
W mikserze lub misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać puree z dyni i wyrabiając wlewać zaczyn. Wyrobić ciasto aż zacznie się zlepiać w kulkę i odstawać od ścianek. Czasem trzeba troszkę mąki podsypać, jej ilość zależy od ?wodnistości? puree, jeśli dynia była soczysta, można zwiększyć ilość mąki nawet o 50-100g, ciasto ma być elastyczne i łatwo odchodzić od miski. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą, zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować i pokroić radełkiem na 12 trójkącików. Ulepić bułeczki kuleczki lub rogaliki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 180*C ok. 15-20 minut aż zrumienią się z wierzchu.

Smacznego ;:137

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Takie nożyki są w większości hipermarketów, sklepów z osprzętem kuchennym i na aukcjach internetowych.
Co jedno mogę podpowiedzieć to,że oszczędzać na tym nie warto - miałam już takie tanie - przy twardszym owocu łyżka się wyginała w literkę C ...teraz mam porządne,z grubego metalu i służy nam już dobre 8 lat :)
Nadaje się też do wszelkich owoców typu gruszki czy arbuzy ,jabłek , melonów i innych takich :)

p.s

Cudnie się tym wykrawa gniazda nasienne z połówek jabłek i gruszek :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolu chyba nie, z tego co zobaczyłam w necie to Jumbo Pink Banana są chude i długie a moje maja kształt jajka strusia :roll: nigdy go na oczy nie widziałam ale wydaje mi się, że tak własnie wygląda :;230

Cantati ależ te buły apetyczne, jutro zrobię!! Bo dynią pieczoną tak już się objadłam, że muszę zrobić przerwę.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

rośnie drożdżak z dyni:)
chciałabym się "zarazić"dynią bo nie uwzględniam jej w kuchni(jak zresztą wielu jeszcze warzyw ;:145

liczę na moc wirusa dyniowego ;:108
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romaszko, daj znać czy posmakowały, u mnie ledwo zdążyły wystygnąć a już ich nie było :lol:
Mój Synek, którego ciężko zmusić do zjedzenia czegokolwiek, pochłonął dwie od razu :D

P.S. Co do obierania dyni do pieczenia, to ja nie obieram, po upieczeniu super wyjmuje się miąższ łyżką ze skórki.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="cantati"]Bułeczki/rogaliki śniadaniowe z dynią

300g dyniowego puree
550g mąki pszennej chlebowej

....

czy mąka chlebowa to typ 650 ?-z takiej robię chleb
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie, że może być 650, generalnie chlebowa to 750.
Ja te bułeczki piekłam z 650 bo też akurat taką miałam :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Cantati co to jest dyniowe puree? Pieczona i miksowana?
Przepis na rogaliki bardzo mnie zainteresował, zdjęcie powoduje ślinotok.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tula, tak, piekę bez żadnych dodatków aż będzie całkiem miękka i miksuję. Jak dynia jest bardzo wilgotna i puści sporo soku, to po upieczeniu a przed zmiksowaniem można wrzucić na sitko, żeby sok odciekł trochę. Wtedy łatwiej regulować gęstość ciasta. Sok zużywam np. do zupy czy risotta. Zamiast odsączać dynię można też dać mniej mleka do ciasta - często tak robię :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj jedliśmy zupę z dyni. Na wędzonym boczku. Odmiany dyni nie znam, pokazywałam ją w wątku o odmianach. Mąż zachwycony, znajomy co był na obiedzie zachwycony, mi nawet smakowało. Wchodzi do menu.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Na wędzonym boczku, powiadasz??? To może byc dobre, spróbuję.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

który to przepis?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asmo nie wiem... Mam wydrukowane przepisy na zupę dyniową, chyba z 5 sztuk. I tak na oko i na swój rozum robiłam. W jednym garze rosołek z kurczaka, dynia pokrojona, seler i marchewka. W drugim na oliwie zeszkliłam boczek i cebulę. Potem wyjęłam kurczaka (smakował jak gotowany w owocach) i zmiksowałam resztę. Dodałam boczek i cebulę, surową marchewkę posiekaną w drobną kosteczkę, wrzuciłam kostkę rosołu wołowego bo było za słodkie, i gotowałam jeszcze trochę. Na koniec posypałam drobniutko posiekaną natką pietruszki (dla koloru - zielone na prawie pomarańczowym ładnie wyglądało). Podałam posypane parmezanem i z grzankami czosnkowymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”