Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś sosik rewelacyjny ,musiałam zrobić drugą porcję i pół rodziny dostało przepis bo po zjedzeniu nie wierzyli że taki przysmak da się zrobić w domu.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu bardzo się cieszę , wspaniale że smakuje
U mnie też wszyscy bardzo lubią ten sosik 


- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Sosik z cukinii to jeszcze jeden pyszny sposób na cukinię i placuszki też robię. Dodaję jeszcze do masy koperek, cebulkę i zieloną pietruszkę. I pomyśleć że dawno temu nie lubiłam cukinii!
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8911
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś
Wpisuję się aby nie zgubić ciekawego wątku.
Koniecznie muszę wypróbować przepis na szarlotkę z kokosem
Placki z cukinii znałam wcześniej, muszę zrobić koniecznie
Wpisuję się aby nie zgubić ciekawego wątku.
Koniecznie muszę wypróbować przepis na szarlotkę z kokosem

Placki z cukinii znałam wcześniej, muszę zrobić koniecznie

- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko, a u mnie kokos, budynie, masło i mleko kupione, jabłka i jajka w ogrodzie i szarlotka będzie na sobotę!
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Marysiu to chyba tak jest ze smakami, że ewoluują
I dla mnie kiedyś cukinia była obojętna, a teraz ją uwielbiam i w okresie późnoletnim bardzo często gości na moim stole, podobnie jak papryka
Maryś czekam z niecierpliwością na opinię na temat szarlotki
Aguś cieszę się, ze zajrzałaś
Mam nadzieję, ze szarlotka będzie Wam smakowała,jak zrobisz podziel się wrażeniami
Placuszki z cukinii są niesamowicie delikatne, aż rozpływają sie w ustach. Mąż i tata wolą ziemniaczane, cukiniowe są dla nich zbyt delikatne ale wszystkie kobietki w moim domu je uwielbiają
Czasami robię łączone ziemniaczano-cukiniowe , są takie ,,konkretniejsze,, 


Maryś czekam z niecierpliwością na opinię na temat szarlotki

Aguś cieszę się, ze zajrzałaś

Mam nadzieję, ze szarlotka będzie Wam smakowała,jak zrobisz podziel się wrażeniami

Placuszki z cukinii są niesamowicie delikatne, aż rozpływają sie w ustach. Mąż i tata wolą ziemniaczane, cukiniowe są dla nich zbyt delikatne ale wszystkie kobietki w moim domu je uwielbiają


- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
W piątek już ją zrobię i boję się bo ma wytrwać do soboty, a mam syna co jak dobre ciasto to na śniadanie, obiad i kolacje !
Właśnie słyszałam , że niektórzy łączą cukinię z ziemniakami i muszę kiedyś spróbować. Na razie u mnie wszyscy lubią cukiniowe.
Właśnie słyszałam , że niektórzy łączą cukinię z ziemniakami i muszę kiedyś spróbować. Na razie u mnie wszyscy lubią cukiniowe.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja też robię łączone ,takie woli mój mąż a jeszcze dodaję marchewkę dla koloru 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
GALANTYNA DROBIOWA Z PIECZARKAMI
* 50 dag filet z indyka
* 3 udka kurczaka ( drobiowe mięsa można używać dowolne :cały kurczak, piersi, uda, udźce z indyka...wg chęci)
* 40 dag pieczarek
* 2 jaja
* mała czerstwa bułeczka
* garść natki pietruszki
* sól , pieprz
* 2 cebulki
* marchewka, pietruszka, seler do wywaru
Bułkę namoczyć.
Z udek zedrzeć skórę i pooddzielać mięsko od kości. Mięsa i bułkę przekręcić przez maszynkę.
Pieczarki pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w drobną i podsmażyć.
Do mięsa dodać pieczarki i cebulkę, wbić jajka, wsypać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, aż masa będzie się kleić. Wyłożyć masę na kawałek czystego białego płótna, dokładnie zawinąć. Włożyć do brytfanki, zalać wrzątkiem , dodać marchew, pietruszkę i seler, listek i ziele angielskie, posolić, można dodać troszkę vegety. Gotować około 80 min. Następnie dokładnie schłodzić w płótnie. Odwinąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ja zawsze robię troszkę większą porcję i gotuję 2 galantyny. Jedną zjadamy jako wędlinkę do kanapek, drugą zalewam galaretą, którą robię z wywaru, w którym mięsko się gotowało- dodaję żelatynę.



* 50 dag filet z indyka
* 3 udka kurczaka ( drobiowe mięsa można używać dowolne :cały kurczak, piersi, uda, udźce z indyka...wg chęci)
* 40 dag pieczarek
* 2 jaja
* mała czerstwa bułeczka
* garść natki pietruszki
* sól , pieprz
* 2 cebulki
* marchewka, pietruszka, seler do wywaru
Bułkę namoczyć.
Z udek zedrzeć skórę i pooddzielać mięsko od kości. Mięsa i bułkę przekręcić przez maszynkę.
Pieczarki pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w drobną i podsmażyć.
Do mięsa dodać pieczarki i cebulkę, wbić jajka, wsypać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, aż masa będzie się kleić. Wyłożyć masę na kawałek czystego białego płótna, dokładnie zawinąć. Włożyć do brytfanki, zalać wrzątkiem , dodać marchew, pietruszkę i seler, listek i ziele angielskie, posolić, można dodać troszkę vegety. Gotować około 80 min. Następnie dokładnie schłodzić w płótnie. Odwinąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ja zawsze robię troszkę większą porcję i gotuję 2 galantyny. Jedną zjadamy jako wędlinkę do kanapek, drugą zalewam galaretą, którą robię z wywaru, w którym mięsko się gotowało- dodaję żelatynę.



- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Marysiu takie z samej cukinii są bardziej delikatne, z ziemniaczkami ,, konkretniejsze,,
I jak z szarloteczką, robiłaś?
Eluniu fajnie , że do placuszków można wrzucać różne dodatki , w ten sposób zawsze inaczej smakują
Witaj Basiu w mojej kuchni
Mam nadzieję, że z czegoś skorzystasz 

I jak z szarloteczką, robiłaś?
Eluniu fajnie , że do placuszków można wrzucać różne dodatki , w ten sposób zawsze inaczej smakują

Witaj Basiu w mojej kuchni


- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko galantyna to już wyższa szkoła jazdy! Szarlotka zrobiona, dzisiaj była u mnie Ewa w i myślę że jej smakowała , a na pewno smakowała jej M. Przez masę budyniową jest inna niż ta którą robię z pianką. Po rozpoczęciu znika w oczach - najlepszym wskaźnikiem jest mój syn, który jak coś jest dobre to je na śniadanie, obiad i kolację a tą szarlotkę je. Część schowałam, bo jutro przyjeżdża córka - niech spróbuje chociaż 

- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3795
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, placuszki z cukinii z Twojego przepisu wyszły pyszne. Na pewno jeszcze nie raz zaserwuję je mojej rodzinie.
Zrobiłam też dwie porcje sosu słodko-kwaśnego. Jest rewelacyjny. Chyba się pokuszę na jeszcze jedną porcję.
Galantyna wygląda smakowicie. Czy dodaje się do niej razem 90 dag pieczarek?
Zrobiłam też dwie porcje sosu słodko-kwaśnego. Jest rewelacyjny. Chyba się pokuszę na jeszcze jedną porcję.
Galantyna wygląda smakowicie. Czy dodaje się do niej razem 90 dag pieczarek?
Pozdrawiam Hala
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2788
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Hej
Witam się, Agnieszko i dziękuję za galantynkę, muszę ją koniecznie zrobić. Wypróbowałabym też chętnie wersję z czerwoną papryką zamiast pieczarek (ale to dlatego, że synek nie jada żadnych grzybów).
Widzę, że tu takie pyszności, poczytam wieczorkiem...

Widzę, że tu takie pyszności, poczytam wieczorkiem...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ciekawa ta galantyna..godna wypróbowania ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Galantyna jak znalazł na moje odchudzanie!