Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki "zwisające"

Post »

Co do długości dnia to nie ma znaczenia
Truskawki a przynajmniej większość gatunków zalicza się do grupy roślin krótkiego dnia.
Zawiązywanie pąków kwiatowych następuje tylko w okresie krótkiego dnia.
Zabawa światłem (długość dnia i nocy), jest bardzo ważna w uprawie sterowanej.
Okres pojawienia się owoców jest ścisle określony ilością dni dla każdej odmiany , licząc od momentu pobudzenia ze snu zimowego (
Zakładając, że rosną w szklarni czy ogrzewanym tunelu, w gruncie przy zmiennych warunkach atmosferycznych zaplanowanie zbiorów z dokładnością od 2-3 dni jest po prostu niemożliwe.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

I tu bym się nie zgodził .Ściśle biorąc pierwsze owoce są np przy uprawie Honeyone po 40 dniach ( plus minus 2-3 dni).Od dwudziestu lat dorabiam sobie czasami handlując truskawką i wiem o czym piszę. W moim rejonie truskawki i warzywa to chleb powszedni. Truskawka to nie sałata. czy chryzantema.
Problem długości dnia dotyczyć może tylko odmian powtarzających. Np. Selwa odczuwa to wyraźnie , natomiast Eva nie bo nie powtarza owocowanie lecz kwitnie przez cały sezon podobnie jak poziomka wielkoowocowa.
;:oj
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też się nie zgodzę.
Do zawiązania pąków kwiatowych truskawka potrzebuje krótkiego dnia, a do wytworzenia kwiatów długiego+odpowiednia temperatura. bawiąc się światłem i temperatura można przyspieszy lub opóźnić zbiory.
Co do 40 dni, skoro jest to taka norma to czemu ma służyć okrywanie truskawek, czy umieszczenie ich w tunelu? Od ponad 20 lat ja żyje z truskawek, i też wiem co pisze.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

majs mnie to co napisał mirek55522 też pewnie by trochę zaskoczyło gdyby nie żywy przykład, który mam w warzywniaku.
Kupiłam w Lidlu tym roku wiosną (chyba początek czerwca) 1 :D bardzo drogą :evil: bardzo dorodną, kwitnącą, z zawiązanymi już owocami sadzonkę truskawki.
Bez opisu co to za odmiana. Wsadziłam do ziemi i powiem Ci tak - bez względu na długość dnia ta truskawka caaaały czas kwitnie i owocuje niezmiennie do chwili obecnej. Dlatego potwiedzam na tym drobnym przykładzie, że Mirek ma rację

Jakby się trochę rozrosła ale ciekawostką jest dla mnie że nie ma ani jednego wąsa
Awatar użytkownika
Aneeczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2012, o 15:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja w tym roku posadziłam truskawkę pnącą, ale niestety miała bardzo mało owoców. Mam nadzieję, że za rok będzie lepiej.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika
I nic w tym dziwnego skoro masz odmianę powtarzającą, owocuje i kwitnie aż do przymrozków stąd jej nazwa.
Odmiany powtarzające w przeciwieństwie do normalnych tworzą więcej pąków kwiatowych w okresie długiego dnia.
Reakcja na długość dnia i nocy jest cechą indywidualną dla każdego gatunku.
Truskawki owocujące tylko raz, można zmusić do owocowania 2x do roku, poprzez zacienianie doświetlanie(sztuczne) i regulacje temperatury. Niestety przy obecnych cenach zabawa ta jest całkowicie nieopłacalna, aczkolwiek są zapaleńcy którzy na punkcie truskawek maja bzika i oprócz normalnej uprawy prowadza poletka doświadczalne.
Aneeczka
Coś takiego jak truskawka pnąca nie istnieje- to tylko wymysł sprzedających.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Moje truskawki Selva teraz kwitną i mają zielone owoce. Rosną w skrzynkach na kwiaty (balkonowe). Kiedy je schować, zabezpieczyć na zimę? Teraz rosną w namiocie foliowym.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

seedkris
Przed przyjściem mrozów, małe przymrozki nie powinny jej zaszkodzić.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Kontakt:

Post »

monika pisze:majs mnie to co napisał mirek55522 też pewnie by trochę zaskoczyło gdyby nie żywy przykład, który mam w warzywniaku.
Kupiłam w Lidlu tym roku wiosną (chyba początek czerwca) 1 :D bardzo drogą :evil: bardzo dorodną, kwitnącą, z zawiązanymi już owocami sadzonkę truskawki.
Bez opisu co to za odmiana. Wsadziłam do ziemi i powiem Ci tak - bez względu na długość dnia ta truskawka caaaały czas kwitnie i owocuje niezmiennie do chwili obecnej. Dlatego potwiedzam na tym drobnym przykładzie, że Mirek ma rację

Jakby się trochę rozrosła ale ciekawostką jest dla mnie że nie ma ani jednego wąsa
Kwestia pielęgnacji ( podlewanie i usuwanie nadmiaru pąków kwiatowych)
Dla przykładu podam moje tegoroczne doświadczenie.W maju wysiałem truskawki zakupione w sklepie. Na opakowaniu podano ilość 20 szt. nasion i pierwsze owoce po 4-ch miesiącach.
Wzeszło dokładnie 20 sadzonek. Obecnie kilka krzaczków ma kwiatki i pierwsze owoce. Zaniedbane w ogóle nie kwitną ( przesuszone) albo coś tam marnego się pokazuje. Roślinki którym oberwałem kwiaty dla lepszego plonowania na przyszły rok puściły wąsy rozłogowe.
Jak widać światło nie miało wielkiego wpływu na termin owocowania , natomiast sama pielęgnacja tak. Jaki gospodarz takie plony.
Obecnie po zerwaniu kilku truskaweczek jedna z roślin wygląda tak:
Obrazek
I co by nie mówił 4 miesiące to cztery a różnica w długościach dnia wiosną i latem jest znaczna.
Wychodzi na to że sama długość dnia nie ma większego wpływu na okres owocowania.
Obecnie powstaje około 200 nowych odmian truskawek rocznie na całym świecie. Sam diabeł się w tym nie rozezna. Co innego truskawka w Polsce a co innego w Hiszpanii .
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Mirek a może być tak, że ona w ogóle nie wypuści wąsów? Dla mnie to ciekawostka, że powinnam oberwać kwiaty, żeby wypuściła wąsy..dobrze zrozumiałam? ew teraz to chyba za późno już, prawda?

Krzaczek jest bardzo ładny, cały czas kwitnie i owocuje, co chwilę się z niego zrywa smaczne owoce. I zdrowy jest jak przysłowiowa rzepa. Muszę mu zdjęcie zrobić
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Kontakt:

Post »

Truskawka po okresie przekwitania zawiązuje pąki kwiatowe na następny rok .
Od ilości zawiązanych punktów kwiatowych zależy ilość przyszłych kwiatów. Drugą reakcją truskawki przed hibernacją zimową jest magazynowanie składników pokarmowych w korzeniach.I to jest to czego nie widzimy a ma główny wpływ na owocowanie. I nic tu w przyszłym roku nie pomoże zasilanie nawozami.
Jak nie ma rozłogów to można podzielić roślinę mateczną. Niestety ten drugi sposób jest dla profesjonalistów.
Im grubsza korona tym więcej kwiatów i lepsze zbiory na następny rok.To samo dotyczy korzeni . Dla tego sadzonki frigo oznaczamy ++ w zależności od grubości korony i korzenia. Najlepsze to te powyżej 15 mm.
I tu mamy problem. Doświadczony ogrodnik potrafi oddzielić kępkę na kilka części nie uszkadzając korony. Amatorom nie polecam. Skoro roślina owocowała nieustannie to normalne że nie będzie miała rozłogów.
Rozłogi powstają w końcowej fazie owocowania lub zaraz po niej. Ja osobiście zebrał bym nasionka i wysiał na wiosnę.
Jeżeli w okolicy nie było innych truskawek i nie mogło dojść do zapylenia krzyżowego to jest szansa na 50% powtórzenia cech genetycznych.
Również popróbował bym podzielić jedną lub dwie roślinki na pół .Może uda się jej nie uszkodzić.
Bywa że na jednej roślinie są dwie korony( właśnie taką mam jedną Selwę )
Tu możemy śmiało podzielić kępkę bez narażania koron .Trzeba tylko zostawić równą ilość korzeni przyszłym roślinom.
Ale to tylko domysły. Każda odmiana ma inne cechy genetyczne. Te z supermerketów sprzedawane są jako odmiany F , czyli raczej nie do skopiowania.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirek55522
Widzę, że nie przekonam szanownego kolegi, ale może zrobią to naukowcy
http://www.ib-pan.krakow.pl/pubs-pdf/Wi ... 25-239.pdf
A czy literka F nie oznacza iż te sadzonki były wysiane, a nie pozyskane z rozłogów?
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Kontakt:

Post »

Poddaję się.
Właśnie sadze sadzonki truskawek do mini doniczek.
Dla mnie tłumaczenie wielkich naukowców z lat 50-tych to raczej bajka. Skoro wielki uczony twierdzi że przy krótkich dniach truskawki nie wydają plonów to skąd się wzięły moje HoneyOne na parapecie z początkiem marca ( bodaj że w 2006 roku)?
Podstawą każdej rośliny jest światło i temperatura. Czasami może to być zgubna konfiguracja przy kapryśnych latach pogodowych. Często bywa że zakwitają sady we wrześniu.
Oczywiście długość dnia może nam skrócić lub wydłużyć termin plonowania.Nie znaczy to że roślina jest typowo sterowana światłem.Np zacienianie szklarni w uprawie rzodkiewek .
Chryzantemy natomiast opierają swój byt na cyklu dnia.
Sałata typowo reaguje na długość dnia. W okresie krótkiego dnia zawiązuje główki a długiego wybija w pąki kwiatowe. I to jest przykład roślin typowo zależnych od światła.
Pozostałe rośliny trzymają się raczej temperatury.i wilgotności.
Dowodem jest całoroczne kwitnienie truskawek bez względu na długość dnia.
Mówi nam to nie tyle o hibernacji co o fazie spowolnionego rozwoju w niższych temperaturach.
Ta sama truskawka posadzona w jednakowym czasie pod folią czy w szklarni da owoc wcześniej od polnej.Po prostu jest ciepło a nie widno.
Nie można twierdzić jak wymienione autorytety że truskawka jest rośliną krótkiego dnia.
Jest tyle odmian że zakwitają w różnych odstępach czasu.
Kwestia tylko jaką odmianę posadziliśmy.
Co do literki F to oznacza hybrydę która nie przekazuje w pełni cech matecznych. Jako pszczelarz stosuje to określenie np. do chowu matek Carnika , Kaukaz czy innej rasy. Potomstwo to F1 , F2 i to złośliwe F3.Tylko ja znam genetyczny materiał wyjściowy.
Oczywiście długość dnia ma kolosalny wpływ na każdą roślinę.
Dotyczy to przede wszystkim ciężkiej pracy chlorofilu który jak wiemy potrzebuje światła.
Twierdzenie ; liście truskawki rozwijają się cało rok , o ile temperatura nie spadnie poniżej krytycznej , np. 5 stopni ; jasno określa poziom naukowy.Albo rozwija się cały rok albo nie.Co w takim razie z Afryką?
Przypomina mi to wypowiedź jednego polskiego spikera sportowego ; mecz zakończył się remisem bez bramkowym z wynikiem do przerwy 0-0 ;
Dla mnie to nie artykuł lecz typowe lanie wody ucznia przy tablicy.
Mój syn (student SGGW ) dobrze się uśmiał.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirek55522
Ja nie ukończyłem SGGW, ale od wielu lat jestem praktykiem, uczestnikiem wielu międzynarodowych spotkań i zwiedziłem nie jedna plantacje.
Truskawki możemy zaklasyfikować do trzech grup
Truskawki dnia krótkiego- większość truskawek uprawianych w Europie, dających tylko jeden zbiór
Truskawki powtarzające- rośliny owocujące 2x do roku, te odmiany zatraciły ścisły zależność wytwarzania pąków kwiatowych od okresu dnia krótkiego- pąki kwiatowe tworzą się w okresie dnia długiego.
Truskawki stale owocujące- kwitną i owocują przez prawie cały rok- obojętne na długość dnia.
Jak już wspomniałem we wcześniejszym poście wrażliwość na długość dnia jest indywidualna dla każdego gatunku.
Niektóre odmiany owocujące tylko raz przez zacienianie doświetlanie i regulowanie temperatury można zmusić do owocowania 2X w roku w mc. lutym i sierpniu - sprawdzone naocznie.
Pozdrawiam
Cieszę się że mogłem kogoś rozbawić :wit
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Kontakt:

Post »

I oto właśnie chodziło.
Problemem na forum jest rozpoznać co jest co.
Prawie wszystkie rośliny zaliczamy do dnia krótkiego. Jest to okres kiedy organizmy zaczynają swoje życie w przyrodzie bo taki mamy cykl dobowy.
To określenie odnosi się do roślin które bez tego cyklu nie mogą dać owoców lub nie kwitną.( chryzantema , sałata itp:)
W ten sposób nauka określa które rośliny w odpowiednich warunkach świetlnych przechodzą przeobrażenia w fazie rozwoju. Truskawka tego nie potrzebuje.
Jeśli chodzi o sterowanie to zgadzam się. Każdą rośliną można sterować światłem , temperaturą , wilgotnością o ile ktoś umie to wykorzystać. Ale to dla profesjonalisty lub dobrego znawcy który potrafi w ten sposób osiągać wyniki ponad przeciętną.
Mamy wrzesień a więc okres nasadzeń nowych sadzonek.
Nikogo nie interesują genotypy truskawek tylko czy można sadzić i jakie odmiany?
Oczywiście sadzimy wszystko co się da posadzić jesienią.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”