Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

;:63 dobrze ze jest taki wątek bo akurat w tym roku mam sporo dyń :tan
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loeb dawaj przepis na to ciacho ;:180
Pozdrawiam Kaśka
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robiłam z tego przepisu:
http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10 ... -tluszczu/
tylko zamiast przecieru jabłkowego dałam dyniowy bo mi się słoiki pomyliły :) A i z normalnym cukrem i mąką, a zamiast ekstraktu waniliowego dałam olejek pomarańczowy. Wyszło naprawdę smaczne, nie polewałam niczym. Od tygodnia za mną chodzi i już bym zrobiła drugi raz tylko kakao się skończyło.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Dziewczyny! A wy ten przecier dyniowy w słoikach to jak robicie? Trzymacie go w lodówce?
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Ja pasteryzuje i trzymam w garazu.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

I ja się zapiszę, żeby mi nie umknęły te przepisy ;:137
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Chociaż loeb napisała żeby nie rozgotowywać dyni Hokkaido, bo to zbrodnia, to ja jednak uważam, że zbrodnią nie jest jej rozgotowanie, ale użycie kostki bulionowej do robienia zupy z tej dyni.
To mój przepis na zupę którą robię od lat:

Zupa dyniowa krem z dyni Uchiki Kuri (Hokkaido)
oczywiście może być to każda inna smaczna dynia, ale z tej była najlepsza jaką jedliśmy

Gotujemy w dużym garze bez przykrywki prawdziwy bulion. Do tego potrzebna jest wiejska kura (a przynajmniej dobry drób w całości) i mnóstwo warzyw: marchew, korzeń pietruszki, cebula, por, korzeń selera, zielenina z selera i pietruszki, kilka liści białej kapusty, ząbki czosnku i przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, sól do smaku.
Gotuje się to cały dzień (no dooobrych kilka godzin) na bardzo wolnym ogniu, tak, żeby tylko pyrkało.

W międzyczasie zlewa się szumowiny i nadmiar tłuszczu oraz przygotowuje się dynię. Ja dynię obieram ze skórki i kroję w kostkę.

Złocisty, pachnący bulion po ugotowaniu odcedza się przez bardzo gęste sito*.

Do garnka wlać trzeba z 1 litr gorącego bulionu, wrzucić pokrojoną dynię i krótko udusić (do miękkości, a nie rozciapania). Zmiksować blenderem (w razie czego dolać bulionu) i zetrzeć do zupy trochę gałki muszkatołowej, ew dosolić.

Do zupy można podać słodką śmietankę, jak kto lubi, i podjadać z chrupiącymi pszennymi grzankami upieczonymi w piekarniku na maśle
Tą kremową zupę doskonale też się mrozi, sprawdziłam bo musiałam część na kilka dni zamrozić

*Resztki mięsno-warzywne można przepuścić przez maszynkę do mięsa i np. zrobić pyszne krokiety. A pozostały bulion ja mrożę porcjami, żeby był pod ręką.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Zgodzę się z Moniką w 100 %, podstawą tej i każdej innej zupy jest esencjonalny bulion, nie opłaca się chodzenie na skróty za pomocą kostki rosołowej, chociaż rozumiem to, jeśli ktoś nie potrafi się odnalezć w kuchni. I tak taka wersja będzie zdrowsza, niż chińska zupka. :wink:
Moja dyniowa zupa jest bardzo podobna, różni się wykończeniem. Zamiast gałki muszkatołowej, daję roztarty czosnek, a wcześniej do gotowania mały kawałek ostrej papryczki. Lubimy jak jest pikantna.
Gotując ją ostatnio dałam zamiast śmietany serek mascarpone ( bo akurat miałam w lodówce, a śmietany nie było...), zagęścił ją i była jeszcze bardziej aksamitna w smaku. Kiedyś, pod koniec gotowania wrzuciłam mięsko mielone w postaci takich długich "sznurówek", co finalnie wyglądało jak makaroniki. :D, ku uciesze rodzinki. Zdarzyło mi się gotować ją też na wolnym powietrzu, nad ogniskiem- ta nam smakowała chyba najbardziej.
Dynia w ogóle jest wdzięcznym warzywem, można ją przyprawiać na wiele sposobów, w zależności co kto lubi. Więc następnym razem spróbuję z gałką tak jak Ty to robisz Moniko.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Oxalis ja ostatnio zamiast takich sznureczków zrobiłam mini pulpeciki, podsmażyłam na patelni,żeby się w zupie nie rozwaliły i dorzuciłam w ostatniej chwili,żeby zupa podłapała 'mięsnego' aromatu :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Kilka dni temu robiłam gnocchi z Muscade de Provence.
Dodawałam mąki i dodawałam, a wciąż była mazia. ;:219 W końcu dałam spokój i zamiast kształtu kopytek zrobiłam kładzione kluski. Z masełkiem - genialne! ;:138
Następnym razem zrobię w robocie by się nie paprać. :D
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Czy da sie zrobic plastry dyni obsmazane w panierce ? Tutejsi tak robia kabaczka: plastry ok 0,7 cm obtoczone w jajku, mace, jajku, bulce tartej. I smazone na oliwie. Dobre to. W tygodniu będę kroila jakas dynie (malz zazyczyl sobie zupe) i tak sie zastanawiam, jeśli sie da czipsy robc to moze i w panierce sie da ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mietka
50p
50p
Od: 28 sie 2012, o 21:44

Post »

podam mój przepis na zupę z dyni.
na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucam pokrojoną dynię,opruszam to imbirem i smażę aż się
przyrumieni ze wszystkich stron.Podlewam wszystko wodą gotowaną z rozuszczoną kostką wołową i gotuję pół godziny.Potem miksuję ,doprawiam do smaku solą,pieprzem i dodaję serek topiony,dobrze mieszam by się ser rozpuścił i ..... jem.
na 30 dg dyni pół ltr wody.
s m a c z n e g o
tym,którzy zechcą wypróbować. ;:138
Pozdrawiam Danuta
Mój kawałek szczęścia.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

ależ pyszności ;:oj
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Nie wiem czy już ktoś podawał ten link... http://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro ... episy.html
Kilka razy robiłam droźdźowe z pestkami! Pychota!
Tyle, że ja drożdżowe wyrabiam w maszynie do chleba i zawsze więcej mąki daje by nie lało się.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Tula pisze:Czy da sie zrobic plastry dyni obsmazane w panierce ? Tutejsi tak robia kabaczka: plastry ok 0,7 cm obtoczone w jajku, mace, jajku, bulce tartej. I smazone na oliwie. Dobre to. W tygodniu będę kroila jakas dynie (malz zazyczyl sobie zupe) i tak sie zastanawiam, jeśli sie da czipsy robc to moze i w panierce sie da ?
Tula zrobiłaś?
Mi się wydaję, że można by było dynię zrobić w dobrze doprawionym cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu jak np 'pieczarki w cieście naleśnikowym'

a już na maśle ghee to byłby rarytas ;:195
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”