Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Widzę różne liście, także wiśni. Ja zazwyczaj używałam czarnej porzeczki, ale i dąb jest fajny. Polecam.
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, dzięki za nowy przepis na ciacho
Mogą byś mrożone jagody?

Mogą byś mrożone jagody?
- boja53
- 100p
- Posty: 142
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Legnicy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witam!
Super wątek
wpisuję się,żeby go mieć na oku
,na pewno będe tutaj częstym gościem,pozdrawiam serdecznie,wspaniałe przepisy 
Super wątek



" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Iw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 942
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
I ja go śledzę od jakiegoś czasu, chociaż jeszcze nie wypróbowałam żadnego przepisu
.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu ja zawsze dodaję liście z czarnej porzeczki i wiśni...czasami jeszcze z chrzanu
O dębie słyszałam, ale osobiście nie dawałam....
Reniu naturalnie , że mogą być, ja też dawałam zamrożone. Oczywiście wcześniej odmrozić i zmiksować z cukrem
Boja witaj
dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że skorzystasz z jakiegoś przepisu i podzielisz się wrażeniami
Witaj Iwonko
mam nadzieję, że jakiś przepis Cię skusi i wypróbujesz 

Reniu naturalnie , że mogą być, ja też dawałam zamrożone. Oczywiście wcześniej odmrozić i zmiksować z cukrem

Boja witaj


Witaj Iwonko


- Iw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 942
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
ja też mam taką nadzieję. Niejeden przepis mnie kusi 

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Przepisy Agusi są super ja parę wypróbowałam i moja córka przede wszystkim i jest zadowolona
Liście dębu daje się żeby ogórki były twarde ,ale ja osobiście nigdy nie próbowałam 


Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- boja53
- 100p
- Posty: 142
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Legnicy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Tak,tak, na pewno wypróbuję i podzielę się wrażeniami.Ale przede wszystkim ,biore się za czytanie od samego początku,od cz.1,zeszyt i długopis naszykowany i do dzieła!
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS jeżeli można
Fasolka na zimę
1 kg fasolki
20 dkg cebuli
30 dkg marchwi
70 dkg dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki oleju można mniej wg uznania
sól pieprz łyżka cukru łyżka octu
3 łyżeczki soli
Fasolkę gotować 20 min, odlać pokroić w w 2 centymetrowe kawałki.
Cebulę pokrojoną i marchew startą na tarce poddusić na oleju .
Z pomidorów ściągnąć skórkę pokroić w kostkę i oddzielnie udusić z łyżką cukru
wszystkie składniki dać do rondla i wymieszać
Dać do słoików i pasteryzować 2 godz na wolnym ogniu.
Smacznego!
Robiłam kilka dni temu i dałam tylko pomidory bo były kwaśne ,nie dawałam octu.
Jest to kwestia gustu spotkałam sie z tym że nie smakowała.Daję na patelnię kiełbasę czy mięsko podsmażam a do tego wrzucam fasolkę ze słoika.
Fasolka na zimę
1 kg fasolki
20 dkg cebuli
30 dkg marchwi
70 dkg dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki oleju można mniej wg uznania
sól pieprz łyżka cukru łyżka octu
3 łyżeczki soli
Fasolkę gotować 20 min, odlać pokroić w w 2 centymetrowe kawałki.
Cebulę pokrojoną i marchew startą na tarce poddusić na oleju .
Z pomidorów ściągnąć skórkę pokroić w kostkę i oddzielnie udusić z łyżką cukru
wszystkie składniki dać do rondla i wymieszać
Dać do słoików i pasteryzować 2 godz na wolnym ogniu.
Smacznego!
Robiłam kilka dni temu i dałam tylko pomidory bo były kwaśne ,nie dawałam octu.
Jest to kwestia gustu spotkałam sie z tym że nie smakowała.Daję na patelnię kiełbasę czy mięsko podsmażam a do tego wrzucam fasolkę ze słoika.
- Iw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 942
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
To ja zrobiłam to inaczej. Kopiuj, wklej a potem wydruk 

- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5427
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
No więc wczoraj zaserwowałam Panu Mężowi na obiad tę fasolkę. Bardzo nam smakowała...ale kalorii toto ma ;-) (chociaż przecież lasagne ma jeszcze więcej).
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Iwonko mam nadzieję, że podzielisz się opinią jak coś upichcisz
Eluś dziękuję Ci bardzo za miłe słowa, naprawdę się cieszę, że moje pomysły Wam zasmakowały
Giecikowa witaj
Serdecznie zapraszam
Boja witaj
Daj znac czy coś przypadło Ci do gustu
Juda bardzo dziękuję za przepis, warto spróbowac
Stokrotko bardzo się cieszę, ze smakowało
Kalorii faktycznie ma sporo
żeby odchudzic można zrobic bez żółtego sera, też jest niezłe....ale jednak taki ciągnący pyszny serek mmmmmmm
Cóż może byc pyszniejszego niż leciutkie owocowe serniczki na upalne dni... Ciężkie ciasta odpadają, muszą poczekac na chłodny jesienny i zimowy czas, a latem połączenie sera z owocami na pewno zaspokoi najbardziej wymagające , wyrafinowane gusta
Czy to leciutki jak puch serniczek na zimno z galaretką i masą owoców, czy połączony z serem mus ze świeżutkich pachnących słońcem owoców, czy też pieczone wszystkie zachwycają i wynoszą na wyżyny wrażeń smakowych
Właśnie wiaderko sera czeka w lodówce na dojrzewające malinki
U mnie ostatnio na tapecie delikatne owocowe serniczki przeplatają sie z przeróżnymi szarlotkami. Zatrzęsienie papierówek, które wspaniale nadają się do cista. Ostatnio miałam wielką ochotę na bogatą szarlotkę z wiórkami kokosowymi. Wyszła przepyszna i szczerze zachęcam do wypróbowania
SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KOKOSEM
Kruche ciasto
2 szkl mąki
2/3 szkl drobnego cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki.
2 kg jabłek- obrać pokroić w ćwiartki, następnie plasterki. Posypać cukrem , wymieszać. Gdy puści sok, zlać go.
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
1l mleka
Ugotować budyń.
Wylepić ciastem natłuszczoną dużą blachę. Posypać bułką tartą. Wyłożyć osączone jabłka. Wylać na nie budyń ( bez studzenia) Wstawić do piekarnika. Piec w 180*c przez około 50 min.
Ubić pianę z pozostałych białek z 3/4 szkl cukru. Wsypać 200gr wiórek kokosowych, wymieszać. Wylać na podpieczoną szarlotkę. Zapiekać jeszcze około 20 min ( piana musi nabrać ładnego złotego koloru)
Smacznego




Eluś dziękuję Ci bardzo za miłe słowa, naprawdę się cieszę, że moje pomysły Wam zasmakowały

Giecikowa witaj


Boja witaj


Juda bardzo dziękuję za przepis, warto spróbowac

Stokrotko bardzo się cieszę, ze smakowało




Cóż może byc pyszniejszego niż leciutkie owocowe serniczki na upalne dni... Ciężkie ciasta odpadają, muszą poczekac na chłodny jesienny i zimowy czas, a latem połączenie sera z owocami na pewno zaspokoi najbardziej wymagające , wyrafinowane gusta



U mnie ostatnio na tapecie delikatne owocowe serniczki przeplatają sie z przeróżnymi szarlotkami. Zatrzęsienie papierówek, które wspaniale nadają się do cista. Ostatnio miałam wielką ochotę na bogatą szarlotkę z wiórkami kokosowymi. Wyszła przepyszna i szczerze zachęcam do wypróbowania

SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KOKOSEM
Kruche ciasto
2 szkl mąki
2/3 szkl drobnego cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki.
2 kg jabłek- obrać pokroić w ćwiartki, następnie plasterki. Posypać cukrem , wymieszać. Gdy puści sok, zlać go.
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
1l mleka
Ugotować budyń.
Wylepić ciastem natłuszczoną dużą blachę. Posypać bułką tartą. Wyłożyć osączone jabłka. Wylać na nie budyń ( bez studzenia) Wstawić do piekarnika. Piec w 180*c przez około 50 min.
Ubić pianę z pozostałych białek z 3/4 szkl cukru. Wsypać 200gr wiórek kokosowych, wymieszać. Wylać na podpieczoną szarlotkę. Zapiekać jeszcze około 20 min ( piana musi nabrać ładnego złotego koloru)
Smacznego




Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Przeniosłam się z ogrodowego do kuchennego i tu też nie mogę wytrzymac. Tam za ładnie, tu za smacznie, a ja cukiereczek jestem, idę spac. Do jutra, na Twoim tarasie jescze zatrzymam oko, bo mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam Krystyna