Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Pamiętacie przepis na pyszne mięso w majonezie ? Ponieważ w oryginalnym przepisie był majeranek, a ja wczoraj robiłam wieprzowinę, wykorzystałam do tego całą garść suszonych patyków majeranku, które mi zostały po otarciu listków, a które dotychczas wyrzucałam.
Nie wyrzucajcie suchył łodyżek ziół. Mogą się przydać.
Nie wyrzucajcie suchył łodyżek ziół. Mogą się przydać.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
FASOLKA SZPARAGOWA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM
* 1 kg fasolki szparagowej- ugotowac
* 30 szynki- pokroic w paseczki- obsmażyc
* czubata łyżka masła
* czubata łyżka mąki
* szklanka mleka
* sól, pieprz, lub vegeta
* 30 dkg sera żółtego- zetrzec na tartce
Beszamel- Podsmażyc mąkę na maśle bez rumienienia, dolewając powoli mleko, chwilę pogotowac, przyprawic .
Wymieszac w żaroodpornym naczyniu fasolkę z szynką. Posypac większością startego sera, zalac beszamelem, po wierzchu posypac resztą sera. Zapiekac w 180* do zrumienienia. Można w ten sam sposób zapiekac kalafior, brokuł, szparagi....pycha, polecam

SZARLOTKA
* 1 masło
* 4 żółtka
* 2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieśc, 2/3 włożyc do lodówki, 1/3 do zamrażarki.
* 1 kg jabłek- obrac pokroic w cząstki i następnie plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 czerwone kisielki ( wiśniowy, truskawkowy)
Jabłka zasypac cukrem, i kisielem, pozostawic aby puściły sok ( nie zlewac)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubic białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, pod koniec ubijania wsypac 2 budynie, pomiksowac jeszcze chwilę aby wszystko dobrze się połączyło
Formę wylepic większą częścią ciasta, posypac tartą bułką, wyłożyc jabłka, pokryc pianą z budyniami, na wierzch zetrzec resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C. Szarlotka naprawdę pyszna, szczerze polecam....


* 1 kg fasolki szparagowej- ugotowac
* 30 szynki- pokroic w paseczki- obsmażyc
* czubata łyżka masła
* czubata łyżka mąki
* szklanka mleka
* sól, pieprz, lub vegeta
* 30 dkg sera żółtego- zetrzec na tartce
Beszamel- Podsmażyc mąkę na maśle bez rumienienia, dolewając powoli mleko, chwilę pogotowac, przyprawic .
Wymieszac w żaroodpornym naczyniu fasolkę z szynką. Posypac większością startego sera, zalac beszamelem, po wierzchu posypac resztą sera. Zapiekac w 180* do zrumienienia. Można w ten sam sposób zapiekac kalafior, brokuł, szparagi....pycha, polecam


SZARLOTKA
* 1 masło
* 4 żółtka
* 2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieśc, 2/3 włożyc do lodówki, 1/3 do zamrażarki.
* 1 kg jabłek- obrac pokroic w cząstki i następnie plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 czerwone kisielki ( wiśniowy, truskawkowy)
Jabłka zasypac cukrem, i kisielem, pozostawic aby puściły sok ( nie zlewac)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubic białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, pod koniec ubijania wsypac 2 budynie, pomiksowac jeszcze chwilę aby wszystko dobrze się połączyło
Formę wylepic większą częścią ciasta, posypac tartą bułką, wyłożyc jabłka, pokryc pianą z budyniami, na wierzch zetrzec resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C. Szarlotka naprawdę pyszna, szczerze polecam....


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Fasolka ... muszę spróbować.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5427
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Oj Aga...;-) Podczytuję Twój wątek kulinarny od dawna, ale ta fasolka mnie zaktywizowała do wypowiedzi...już sobie wyobrażam, jaka to pychota, zrobię w najbliższym czasie 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Fasolkę też wypróbuję , bo mam dużo na grządce
Ja mam przepis na fasolkę z pomidorami do słoików na zimę nam smakuje
Ja mam przepis na fasolkę z pomidorami do słoików na zimę nam smakuje
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu polecam, również inne warzywka w beszamelu z dodatkiem serka są przepyszne
Stokrotko podziel się wrażeniami smakowymi
Judo powiem szczerze, ze ja schodzę z różnych sałatek na zimę, bo ostatnie sezony jakoś mniej to u mnie schodzi....ostatnio najbardziej podchodzą nam takie klasyczne przetwory jak kiszone ogóreczki, korniszony, sałatek to biłam 5 rodzai a teraz już tylko jedną z curry, bo to jedyna , która idzie....

Stokrotko podziel się wrażeniami smakowymi

Judo powiem szczerze, ze ja schodzę z różnych sałatek na zimę, bo ostatnie sezony jakoś mniej to u mnie schodzi....ostatnio najbardziej podchodzą nam takie klasyczne przetwory jak kiszone ogóreczki, korniszony, sałatek to biłam 5 rodzai a teraz już tylko jedną z curry, bo to jedyna , która idzie....
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
pod beszamelem np.brokuły i marchewka...mniam.
Dziś poszalałam w kuchni z pieczeniem i szykowaniem mięs na grilla.Synex ma jutro 18-stkę
Dziś poszalałam w kuchni z pieczeniem i szykowaniem mięs na grilla.Synex ma jutro 18-stkę

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aldonko najlepsze życzenia dla synia, moja córcia miała tę uroczystość w lutym
Uwielbiam różne warzywka zapiekane pod beszamelem ....pycha
, zawsze robię z dodatkiem szyneczki i żółtego serka, ze względu na panów, bo oni muszą mieć chociaż trochę mięcha, bo inaczej są głodni


Uwielbiam różne warzywka zapiekane pod beszamelem ....pycha



-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS
Robiłam dzisiaj fasolkę pod beszamelem , wszystkim smakowała
To ja również nie robię już przetworów tylko kiszone ogórki i dużo przecierów ,na occie to tylko zrobiłam pikle na ostro ,z ostrą papryką
Jeżeli chodzi o fasolkę to lubimy bo wszystko naturalne bo z pomidorami marchewką i cebulą .
Robiłam dzisiaj fasolkę pod beszamelem , wszystkim smakowała

To ja również nie robię już przetworów tylko kiszone ogórki i dużo przecierów ,na occie to tylko zrobiłam pikle na ostro ,z ostrą papryką
Jeżeli chodzi o fasolkę to lubimy bo wszystko naturalne bo z pomidorami marchewką i cebulą .
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Judo bardzo sie cieszę, że fasolka smakowała
Wiesz, z tym zejściem z dużej ilości przetworów to próbuję, ale za bardzo mi sie nie udaje.....schodzę z pewnych przepisów, które widzę, ze nie bardzo domownikom ,,podchodzą,, ale zaraz pojawiają się kolejne warte wypróbowania
Ogóreczków kiszonych robię najwięcej, bo bardzo lubimy sałatkę jarzynową, zupkę ogórkową, forszmak, te potrawy robię bardzo często a do nich ogóreczki potrzebne, a ja również bardzo lubię na kanapeczkę. Mój M i córcia najbardziej lubią korniszonki, więc też muszą być. Teraz dostałam przepis od sąsiadki na fajne korniszonki z liśćmi selera, bardzo pachnące, też chcę zrobić. Sałatkę teraz już robię tylko jedną z curry, bo inne nie szły. Koniecznie musi być też sos słodko-kwaśny na bazie pomidorów i papryki z ananasem, podaję go z piersią kurczaka i ryżem. Troszkę przecierów pomidorowych i koniecznie grzybki marynowane
Bardzo fajnie też u mnie schodzą pikle z maleńkich ogóreczków, różyczek kalafiora i papryki
No i wiadomo owocowe przetwory, soki i dżemy . Jeśli możesz to wrzuć swój przepis na fasolkę z pomidorami, chętnie zobaczę
Może akurat podpasuje 

Wiesz, z tym zejściem z dużej ilości przetworów to próbuję, ale za bardzo mi sie nie udaje.....schodzę z pewnych przepisów, które widzę, ze nie bardzo domownikom ,,podchodzą,, ale zaraz pojawiają się kolejne warte wypróbowania





- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko a jak robisz ogórki kiszone.....warto podpatrzeć jak inni to robią.
Czy możesz zdradzić ten przepis od sąsiadki na korniszonki z selerem?

Czy możesz zdradzić ten przepis od sąsiadki na korniszonki z selerem?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Elżuniu jak tylko będę miała w domku przepis na korniszonki to wrzucę.
A teraz przepis na kiszone, takie jak robiła moje mama i robi się u mnie od zawsze
OGÓRKI KISZONE
* niewielkie ogórki
* 1l zimnej surowej wody
* 6 gram soli
* 2 gramy cukru
* czosnek
* korzeń chrzanu
* baldachy kopru z nasionami
* liście czarnej porzeczki
* liście wiśni
Sól i cukier dokładnie mieszamy z wodą.
Ogórki ściśle upychamy w słoiku , razem ze wszystkimi dodatkami, zalewamy solanką. Zakręcamy. Ogórki stoją w domu 2-3 dni, następnie wynosimy do piwnicy lub zimnej spiżarni. Ogórki są chrupiące i pyszne.
Jeśli chcemy, żeby ogórki były nawet zimą małosolne to można zapasteryzowac .



A teraz przepis na kiszone, takie jak robiła moje mama i robi się u mnie od zawsze

OGÓRKI KISZONE
* niewielkie ogórki
* 1l zimnej surowej wody
* 6 gram soli
* 2 gramy cukru
* czosnek
* korzeń chrzanu
* baldachy kopru z nasionami
* liście czarnej porzeczki
* liście wiśni
Sól i cukier dokładnie mieszamy z wodą.
Ogórki ściśle upychamy w słoiku , razem ze wszystkimi dodatkami, zalewamy solanką. Zakręcamy. Ogórki stoją w domu 2-3 dni, następnie wynosimy do piwnicy lub zimnej spiżarni. Ogórki są chrupiące i pyszne.
Jeśli chcemy, żeby ogórki były nawet zimą małosolne to można zapasteryzowac .



- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
No popatrz Agnieszko a ja zawsze wodę gotowałam i studziłam. Czy bierzesz wodę z wodociągu czy ze studni
.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Elżuniu ja mam tylko z wodociągu, ale u mnie bardzo dobra woda 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dziś jeszcze przepis na pyszny jagodowy serniczek. Fajne wykorzystanie sezonowych owoców i niepowtarzalny smak . Polecam
JAGODOWY SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
CIASTO
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim natłuszczoną dużą blachę, tak, żeby i boki były wyklejone. Wstawić do lodówki.
Bułka tarta
SER JAGODOWY
750 g sera w wiaderku
4 jajka
1 budyń waniliowy
250-300 g jagód
1 szkl cukru
czubata łyżka masła
* Jagody miksujemy z cukrem
*Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy jagody, łączymy.
Blachę wylepiamy ciastem, posypujemy bułką tartą, wylewamy ser. Pieczemy w 180*c przez około 60-70 min.
BITA ŚMIETANA
śmietana kremówka
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
łyżeczka żelatyny ( rozpuścic w odrobinie wrzątku, schłodzic)
jagody lub borówka do posypania
Śmietanę ubijamy z cukrami, dodajemy żelatynę. Wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto, posypujemy jagodami. Wstawiamy na kilka godzin o lodówki.
Sernik naprawdę przepyszny, bardzo ciekawy w smaku, leciutki, bardzo polecam Smacznego





JAGODOWY SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
CIASTO
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim natłuszczoną dużą blachę, tak, żeby i boki były wyklejone. Wstawić do lodówki.
Bułka tarta
SER JAGODOWY
750 g sera w wiaderku
4 jajka
1 budyń waniliowy
250-300 g jagód
1 szkl cukru
czubata łyżka masła
* Jagody miksujemy z cukrem
*Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy jagody, łączymy.
Blachę wylepiamy ciastem, posypujemy bułką tartą, wylewamy ser. Pieczemy w 180*c przez około 60-70 min.
BITA ŚMIETANA
śmietana kremówka
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
łyżeczka żelatyny ( rozpuścic w odrobinie wrzątku, schłodzic)
jagody lub borówka do posypania
Śmietanę ubijamy z cukrami, dodajemy żelatynę. Wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto, posypujemy jagodami. Wstawiamy na kilka godzin o lodówki.
Sernik naprawdę przepyszny, bardzo ciekawy w smaku, leciutki, bardzo polecam Smacznego




