Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Pamiętacie przepis na pyszne mięso w majonezie ? Ponieważ w oryginalnym przepisie był majeranek, a ja wczoraj robiłam wieprzowinę, wykorzystałam do tego całą garść suszonych patyków majeranku, które mi zostały po otarciu listków, a które dotychczas wyrzucałam.
Nie wyrzucajcie suchył łodyżek ziół. Mogą się przydać.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

FASOLKA SZPARAGOWA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM


* 1 kg fasolki szparagowej- ugotowac
* 30 szynki- pokroic w paseczki- obsmażyc

* czubata łyżka masła
* czubata łyżka mąki
* szklanka mleka
* sól, pieprz, lub vegeta
* 30 dkg sera żółtego- zetrzec na tartce

Beszamel- Podsmażyc mąkę na maśle bez rumienienia, dolewając powoli mleko, chwilę pogotowac, przyprawic .
Wymieszac w żaroodpornym naczyniu fasolkę z szynką. Posypac większością startego sera, zalac beszamelem, po wierzchu posypac resztą sera. Zapiekac w 180* do zrumienienia. Można w ten sam sposób zapiekac kalafior, brokuł, szparagi....pycha, polecam :D

Obrazek

SZARLOTKA


* 1 masło
* 4 żółtka
* 2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy

Wszystkie składniki zagnieśc, 2/3 włożyc do lodówki, 1/3 do zamrażarki.

* 1 kg jabłek- obrac pokroic w cząstki i następnie plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 czerwone kisielki ( wiśniowy, truskawkowy)
Jabłka zasypac cukrem, i kisielem, pozostawic aby puściły sok ( nie zlewac)

* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubic białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, pod koniec ubijania wsypac 2 budynie, pomiksowac jeszcze chwilę aby wszystko dobrze się połączyło

Formę wylepic większą częścią ciasta, posypac tartą bułką, wyłożyc jabłka, pokryc pianą z budyniami, na wierzch zetrzec resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C. Szarlotka naprawdę pyszna, szczerze polecam....

Obrazek

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Fasolka ... muszę spróbować.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5427
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Oj Aga...;-) Podczytuję Twój wątek kulinarny od dawna, ale ta fasolka mnie zaktywizowała do wypowiedzi...już sobie wyobrażam, jaka to pychota, zrobię w najbliższym czasie :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Fasolkę też wypróbuję , bo mam dużo na grządce
Ja mam przepis na fasolkę z pomidorami do słoików na zimę nam smakuje
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Aniu polecam, również inne warzywka w beszamelu z dodatkiem serka są przepyszne :D

Stokrotko podziel się wrażeniami smakowymi :D

Judo powiem szczerze, ze ja schodzę z różnych sałatek na zimę, bo ostatnie sezony jakoś mniej to u mnie schodzi....ostatnio najbardziej podchodzą nam takie klasyczne przetwory jak kiszone ogóreczki, korniszony, sałatek to biłam 5 rodzai a teraz już tylko jedną z curry, bo to jedyna , która idzie....
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

pod beszamelem np.brokuły i marchewka...mniam.
Dziś poszalałam w kuchni z pieczeniem i szykowaniem mięs na grilla.Synex ma jutro 18-stkę :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Aldonko najlepsze życzenia dla synia, moja córcia miała tę uroczystość w lutym :D
Uwielbiam różne warzywka zapiekane pod beszamelem ....pycha :D , zawsze robię z dodatkiem szyneczki i żółtego serka, ze względu na panów, bo oni muszą mieć chociaż trochę mięcha, bo inaczej są głodni 8-) :lol:
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

AGNESS
Robiłam dzisiaj fasolkę pod beszamelem , wszystkim smakowała ;:333
To ja również nie robię już przetworów tylko kiszone ogórki i dużo przecierów ,na occie to tylko zrobiłam pikle na ostro ,z ostrą papryką
Jeżeli chodzi o fasolkę to lubimy bo wszystko naturalne bo z pomidorami marchewką i cebulą .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Judo bardzo sie cieszę, że fasolka smakowała :D
Wiesz, z tym zejściem z dużej ilości przetworów to próbuję, ale za bardzo mi sie nie udaje.....schodzę z pewnych przepisów, które widzę, ze nie bardzo domownikom ,,podchodzą,, ale zaraz pojawiają się kolejne warte wypróbowania :lol: Ogóreczków kiszonych robię najwięcej, bo bardzo lubimy sałatkę jarzynową, zupkę ogórkową, forszmak, te potrawy robię bardzo często a do nich ogóreczki potrzebne, a ja również bardzo lubię na kanapeczkę. Mój M i córcia najbardziej lubią korniszonki, więc też muszą być. Teraz dostałam przepis od sąsiadki na fajne korniszonki z liśćmi selera, bardzo pachnące, też chcę zrobić. Sałatkę teraz już robię tylko jedną z curry, bo inne nie szły. Koniecznie musi być też sos słodko-kwaśny na bazie pomidorów i papryki z ananasem, podaję go z piersią kurczaka i ryżem. Troszkę przecierów pomidorowych i koniecznie grzybki marynowane :D Bardzo fajnie też u mnie schodzą pikle z maleńkich ogóreczków, różyczek kalafiora i papryki :D No i wiadomo owocowe przetwory, soki i dżemy . Jeśli możesz to wrzuć swój przepis na fasolkę z pomidorami, chętnie zobaczę :D Może akurat podpasuje :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agnieszko a jak robisz ogórki kiszone.....warto podpatrzeć jak inni to robią. ;:168
Czy możesz zdradzić ten przepis od sąsiadki na korniszonki z selerem?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Elżuniu jak tylko będę miała w domku przepis na korniszonki to wrzucę.
A teraz przepis na kiszone, takie jak robiła moje mama i robi się u mnie od zawsze :D

OGÓRKI KISZONE

* niewielkie ogórki
* 1l zimnej surowej wody
* 6 gram soli
* 2 gramy cukru
* czosnek
* korzeń chrzanu
* baldachy kopru z nasionami
* liście czarnej porzeczki
* liście wiśni

Sól i cukier dokładnie mieszamy z wodą.
Ogórki ściśle upychamy w słoiku , razem ze wszystkimi dodatkami, zalewamy solanką. Zakręcamy. Ogórki stoją w domu 2-3 dni, następnie wynosimy do piwnicy lub zimnej spiżarni. Ogórki są chrupiące i pyszne.
Jeśli chcemy, żeby ogórki były nawet zimą małosolne to można zapasteryzowac .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

No popatrz Agnieszko a ja zawsze wodę gotowałam i studziłam. Czy bierzesz wodę z wodociągu czy ze studni :?: .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Elżuniu ja mam tylko z wodociągu, ale u mnie bardzo dobra woda :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Dziś jeszcze przepis na pyszny jagodowy serniczek. Fajne wykorzystanie sezonowych owoców i niepowtarzalny smak . Polecam :D

JAGODOWY SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ



CIASTO
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim natłuszczoną dużą blachę, tak, żeby i boki były wyklejone. Wstawić do lodówki.

Bułka tarta

SER JAGODOWY
750 g sera w wiaderku
4 jajka
1 budyń waniliowy
250-300 g jagód
1 szkl cukru
czubata łyżka masła

* Jagody miksujemy z cukrem
*Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy jagody, łączymy.

Blachę wylepiamy ciastem, posypujemy bułką tartą, wylewamy ser. Pieczemy w 180*c przez około 60-70 min.

BITA ŚMIETANA
śmietana kremówka
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
łyżeczka żelatyny ( rozpuścic w odrobinie wrzątku, schłodzic)
jagody lub borówka do posypania

Śmietanę ubijamy z cukrami, dodajemy żelatynę. Wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto, posypujemy jagodami. Wstawiamy na kilka godzin o lodówki.

Sernik naprawdę przepyszny, bardzo ciekawy w smaku, leciutki, bardzo polecam Smacznego :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”