Dorotko przy każdym poście koło daty i godziny masz mały kwadracik, klikając w niego uzyskujesz bezpośredni link do wybranego postu, w tym wypadku do swojego.

Dobrze słyszałaś. Ale takich owoców na których są widoczne charakterystyczne plamy ZZ.dorkosa pisze:Gdzieś czytałam, że pomidorów porażonych zarazą nie wolno jeśc.
Dzięki Ekopomekopom pisze:Można jeszcze kupić saletrę wapniową, saletrę wapniowo-magnezową,kredę nawozową, kredę pastewną, dolomit i pewnie jest wiele innych substancji z wapnem, ale sucha zgnilizna nie tylko jest z braku wapna, przeważnie z zasolenia.
dziękuję forumowiczforumowicz pisze:krykiet66
Wapnia w serwatce jest przeciętnie ok 70mg/100g czyli 0,07 % a do tego jest ono związane i dla roślin niedostępne.
Basow@ , szukałem i nie znalazłem,może temu że jestem po szychcie i mogłem przegapić ,wyszukiwarka też nie podołała. Możesz podać przepis na te skorupki?basow@ pisze:Krykiet, nie kombinuj z tzw. kredą szkolną ( szkoda nerwów)... Ja też jakieś badziewie kupiłam , więc zrobiłam cytrynian ze skorupek od jajek, tak jak podpowiedział forumowicz. Cofnij się parę stron w tym wątku , to sam poczytasz , jak forumki robiły
krykiet66 pisze:Dzięki Ekopomekopom pisze:Można jeszcze kupić saletrę wapniową, saletrę wapniowo-magnezową,kredę nawozową, kredę pastewną, dolomit i pewnie jest wiele innych substancji z wapnem, ale sucha zgnilizna nie tylko jest z braku wapna, przeważnie z zasolenia.
Na krzaku nie widać żadnych objawów jakiegokolwiek chorubska, poza tymi kilkoma porażonymi owocami. Co mogło spowodować zasolenie jak mam z tym walczyć? Krzaki są raz na tydzień podlewane wodą z dodatkiem florowitu, dwa razy też pryskałem tym preparatem, raz solo a drugi raz z siarczanem magnezu
dziękuję forumowiczforumowicz pisze:krykiet66
Wapnia w serwatce jest przeciętnie ok 70mg/100g czyli 0,07 % a do tego jest ono związane i dla roślin niedostępne.
Jest rozpuszczony i jest na dnie. Cytrynian jest trudno rozpuszczalny w zimnej wodzie. Ale jeżeli powstaje w reakcji z węglanem tworzy się roztwór przesycony ponieważ cytryniany mają właściwości inhibitorów krystalizacjimic44 pisze:czy cytrynian wapnia to ten bialy osad na dnie butelki?Czy jest on już rozpuszczony w wodzie a bialy osad to jakiś zwiazek powstały mimochodem ?
Zakres stężeń pomiędzy iloczynem rozpuszczalności a stężeniem przy którym dochodzi do krystalizacji pomimo obecności inhibitorów nazywamy mianem stanu metastabilnego. Zależy on od stopnia przesycenia i potencjału inhibicyjnego przeciwdziałającego krystalizacji. Inhibitory krystalizacji lub nukleacji, to związki dzięki którym nie dochodzi do wytrącania kryształów pomimo stanu przesycenia. Do inhibitorów zalicza się : cytryniany,.....