prosze bardzo
Przepis na ;
KNEDLICZKI BABUNI(mojej)
Bułkę tartą zalewamy mlekiem lub maślanką z mlekiem w ilości takiej aby bułka wchłonęła mleko i zmiękła i była wilgotna.Do tego dodajemy mąkę w ilości,,żeby zabrało,,Ciasto powinno się kleić do ręki.Rękę moczymy w mące odrywamy po kulce ciasta,kulamy rozpłaszczamy na dłoni,wkładamy truskawke lub śliwkę wcześniej posypaną cukrem i formujemy kulkę.Wrzucamy do wrzącej osolonej wody.Czekamy aż wypłyną i jeszcze ok 2 minuty.Potem na talerz ,posypujemy cukrem ,polewamy śmietaną.
Nie podałam ilości konkretnej ,bo zawsze robię na oko.
Takie knedelki fajnie smakują bez owoców w środku z dodatkiem podsmażonego wędzonego boczki i cebulki ,którą dodajemy do ciasta.Można zrobić jeden duży knedel ,ugotować ,pokroić w plastry i podsmażyć na patelni jako dodatek do mięs i warzyw.
To przepis mojej Babuni,być może ktoś ma inny ,bardziej ,,czeski,,lub podobny niemiecki ,ale ja odziedziczyłam go w spadku i tak robię go od lat. Do ciasta nie dodaje się jajka.
_________________