Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Ja dziś zrobilam swoją pierwszą w życiu orzechówkę,ale to chyba nie będzie tak całkiem na lekarstwo
,bo robiłam z przepisu gdzie są migdały i rodzynki no i oczywiście po odlaniu będzie cukier ,sama jestem ciekawa smaku ,dotąd robiłam nalewki tylko z owoców.

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam orzechy od sąsiadki. Nastawiłam w czwartek. Zalałam alkoholem i czekają...
Wyglądaja teraz tak:

Wyglądaja teraz tak:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
No ja też zastawiłem orzechówkę.Jak na kłopoty żołądkowe i ,,grypę żołądkową '' jak znalazł 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Witam serdecznie, jestem nowym na tym forum. Natrafiłem na ten wątek podczas poszukiwań przepisów na nalewki, które chciałbym zacząć przygotowywać. Muszę przyznać, że trafiłem w 10-kę, sami profesjonaliści i dużo świetnych przepisów

Pani Aleksandro, chciałem zapytać jak wyszła nalewka na tym spirytusie? Widziałem go ostatnio w sklepie i zaciekawił mnie, bo dla laika jakim jestem sprawia wrażenie pomocnego, gdyż jest już rozcieńczony. Będę wdzięczny za odpowiedź.
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jeżynówkę lub jagodówkę (nie jagodzianke na kościach) ktoś robił.
Jeśli tak to poproszę o przepis bo owoc rzucił mi się na krzaki.
Jeśli tak to poproszę o przepis bo owoc rzucił mi się na krzaki.

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Jeżynówkę tak
Możesz zrobić tylko z jeżyn lub jak ja czasami z braku wystarczającej ilości jeżyn ,zrobiłem 33. nalewkę leśną .
Dodałem malin,poziomek ,truskawek i jagód.
3 kg owoców zmiażdzyć i zasypać cukrem.Ja robię na oko zawsze ale proporcje tj 3 kg owoców ,zasypać 0,5 kg cukru i za dwa dni zalać alkoholem aby przykrywały owoc tj.ok 2-5 l alkoholu 65 % w razie użycia spirytusu 96% ( niektórzy wolą mocniejszą
) można dodać potem przegotowanej wody.Stoi to sobie około 2 miesiecy w ciemnym i niedostępnym miejscu a potem zlać znad owoców do słoja czystego.Poczekać aż osad ostatecznie osiądzie i zlać po tym czasie do butelek.Leżakować powinno m.in 6 miesięcy.A najlepsza około 1-2 lat kiedyś taką właśnie miałem.Podobnież możesz zrobić jagodówkę.

Możesz zrobić tylko z jeżyn lub jak ja czasami z braku wystarczającej ilości jeżyn ,zrobiłem 33. nalewkę leśną .
Dodałem malin,poziomek ,truskawek i jagód.
3 kg owoców zmiażdzyć i zasypać cukrem.Ja robię na oko zawsze ale proporcje tj 3 kg owoców ,zasypać 0,5 kg cukru i za dwa dni zalać alkoholem aby przykrywały owoc tj.ok 2-5 l alkoholu 65 % w razie użycia spirytusu 96% ( niektórzy wolą mocniejszą

Zamiast mercedesa kupa zielska
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaromirze, nalewka wyszła super, ale dolewałam wodę przegotowaną, bo 60% to słonia by zwaliło z nóg. Ja po 5% piwie mam zachwiania równowagi
A tak poważnie, to chyba powinnam wziąć się za domową "produkcję jajokoniaku", bo w magiczny sposób znika z barku, a nalewki jszcze zeszłoroczne nabierają mocy
Jak dla mnie , to ten spirytus jest OK.

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Dziękuję za odpowiedź
Chcę przygotować nalewkę z malin, które puszczą dużo soku, czy w takim wypadku też dodać wody? Będę miał dwie butelki tego spirytusu czyli litr alkoholu. Nalewka może być mocniejsza, mam odrobinę wyższą tolerancję 

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ja dziś nastawiłam 2 butle ....jedna z malin -druga wisniowa.
Na razie stoją z cukrem i miodem....aż puszczą sok....a potem zaleję...i chyba zaleje spirytusem i wódką....a to z tego wzgledu że mam mało tego pierwszego.A mam w planach zrobić jeszcze powtórkę....
Ostatnio jak robiłam z truskawek to tak zalałam i wyszła super....nawet jej nie filtrowałam tylko przez gazę poszła....i jest czyściutka
Na razie stoją z cukrem i miodem....aż puszczą sok....a potem zaleję...i chyba zaleje spirytusem i wódką....a to z tego wzgledu że mam mało tego pierwszego.A mam w planach zrobić jeszcze powtórkę....
Ostatnio jak robiłam z truskawek to tak zalałam i wyszła super....nawet jej nie filtrowałam tylko przez gazę poszła....i jest czyściutka

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
kiedyś też tak robiłem, ale zdarzało się czasem, że zaczęła się fermentacja ....grazynarosa22 pisze: Na razie stoją z cukrem ...
teraz zalewam owoce spirytusem 70% (taka sama ilość spirytusu i wódki) i po minimum 4 tyg. zlewam a owoce zasypuję cukrem - kiedy ten się rozpuści łączę oba nastawy
- grazynarosa22
Any-ja tylko na dzień góra dwa.....potem zaleję spirytusem i wódką....
na jesieni tak zostawiłam na długo z pigwy--pisało w przepisie --na 2 tyg. ....zasypałam i czekam....no to się doczekałam....zasiliłam kompost
byłam wściekła....tyle owocu dobrego i cukru....
teraz zalewam razem-i cukrem i alkoholem
na jesieni tak zostawiłam na długo z pigwy--pisało w przepisie --na 2 tyg. ....zasypałam i czekam....no to się doczekałam....zasiliłam kompost

teraz zalewam razem-i cukrem i alkoholem

- grazynarosa22
Nie wiem dlaczego mam tu nie aktywne -edytuj-?
to moje nastawy....jeszcze bez %
malinki i wisnia

to moje nastawy....jeszcze bez %
malinki i wisnia

- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
A u mnie dzisiaj na parapecie znalazł się słoik z wiśniami
. Będzie na chłodne zimowe wieczory przy kompie
.

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- grazynarosa22
Ewka....moje już zalane spirytusem.....bo powąchałam malinki i poczułam niemiły zapach....znaczy jakbym winko robiła...to ok
Mówisz--na zimowe wieczory....hmmmm.....tylko gdzie ja schowam moje buteleczki żebym zapomniała do zimy gdzie stoją

Mówisz--na zimowe wieczory....hmmmm.....tylko gdzie ja schowam moje buteleczki żebym zapomniała do zimy gdzie stoją

- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
Grażynko ja swoje wiśnie dopiero dzisiaj zasypałam cukrem .
Może ktoś by zakopał kila Twoich buteleczek
i oczywiście zapomniał gdzie
. Szkoda , że syn jeszcze małolat i nie wypada prosić go o taką przysługę . Starszym to trochę strach oddawać tak ceny płyn
.
Może ktoś by zakopał kila Twoich buteleczek

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków