Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Anddrzeju, uzo też jest mętne a niektórym smakuje... 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
nie piłem, ani nie widziałem uzo,
znam za to sambuca i pastis i podejrzewam, że tak i one, tak i uzo jest krystalicznie czyste a staje sie mętnym dopiero w drinkach, po zmieszaniu choćby z wodą, czy lodem
ale masz rację! - wśród tych którym smakuje ... jestem również ja
jeszcze o zielonych napojach
czasami robię wytrawną wódkę ... 31. "bogdanówkę"
nazwa jest popularna tylko w małym gronie, niemalże rodzinnym, ponieważ to Bogdan nam ją zaserwował.
Do słoja wkładam garść świeżej melisy i zalewam wódką - tydzień, dwa, jak osiągnie ładny zielony kolor, przelewam do butelek.
Melisana jest znanym lekarstwem, więc picie takiej nalewki ... jest swoistym alibi, że dbamy o zdrowie
znam za to sambuca i pastis i podejrzewam, że tak i one, tak i uzo jest krystalicznie czyste a staje sie mętnym dopiero w drinkach, po zmieszaniu choćby z wodą, czy lodem
ale masz rację! - wśród tych którym smakuje ... jestem również ja

jeszcze o zielonych napojach

czasami robię wytrawną wódkę ... 31. "bogdanówkę"
nazwa jest popularna tylko w małym gronie, niemalże rodzinnym, ponieważ to Bogdan nam ją zaserwował.
Do słoja wkładam garść świeżej melisy i zalewam wódką - tydzień, dwa, jak osiągnie ładny zielony kolor, przelewam do butelek.
Melisana jest znanym lekarstwem, więc picie takiej nalewki ... jest swoistym alibi, że dbamy o zdrowie

- any57
o mały włos a przegapiłbym!
toż to maj - czas robienia nalewki z pędów sposny (przeciwkaszlowa)
garnąłem sie rowerkiem do lasu i .... sosny już nie mają pędów brązowych a zielone
com się naszukał, alem znalazł w miejscach zacienionych - nazbierałem pół słoja dwulitrowego - zasypałem cukrem i po rozpuszczeniu cukru, zleję syrop a pędy zaleję wódką i połączę oba nastawy.
Tak się rozbrykałem, że na ogrodzie pozrywałem młode pędy czarnej porzeczki - zalałem je wódką - będzie listkówka,
potem na owocach nastawię czarnoporzeczkową,
część obu nastawów zmieszam - to będzie moja smorodinówka.
toż to maj - czas robienia nalewki z pędów sposny (przeciwkaszlowa)
garnąłem sie rowerkiem do lasu i .... sosny już nie mają pędów brązowych a zielone

com się naszukał, alem znalazł w miejscach zacienionych - nazbierałem pół słoja dwulitrowego - zasypałem cukrem i po rozpuszczeniu cukru, zleję syrop a pędy zaleję wódką i połączę oba nastawy.
Tak się rozbrykałem, że na ogrodzie pozrywałem młode pędy czarnej porzeczki - zalałem je wódką - będzie listkówka,
potem na owocach nastawię czarnoporzeczkową,
część obu nastawów zmieszam - to będzie moja smorodinówka.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Any-nalewka miętowa u mnie się klaruje....ciekawa jestem jej smaku....
Ja zaś z prośbą do Was o przepis na pyszną truskawkową...gęstą...

Ja zaś z prośbą do Was o przepis na pyszną truskawkową...gęstą...
Mówisz i masz .
32. Nalewka truskawkowa
Truskawki w pełni dojrzałe ,mogą być zleżałki ,bo słodsze aby nie spleśniałki.Delikatnie opłukać w wodzie z nieczystości,oszypułkować,pokroic w kawałeczki i wrzucić do szklanego słoja.Zasypać cukrem i odstawić na 25-48h.Potem zalać 55-65% alkoholem tak aby alkohol przykrywał całość.Bo to co na wierzchu zostanie spleśnieje.Po rozpuszczeniu cukru zlać do butelek.Czas około 30-40 dni.Data spożycia najlepiej od roku do dwóch ,musi być bardzo słodkie i czas jest tutaj pomocny zrobi się ciekawy likierek ,że aż żal to pić
32. Nalewka truskawkowa
Truskawki w pełni dojrzałe ,mogą być zleżałki ,bo słodsze aby nie spleśniałki.Delikatnie opłukać w wodzie z nieczystości,oszypułkować,pokroic w kawałeczki i wrzucić do szklanego słoja.Zasypać cukrem i odstawić na 25-48h.Potem zalać 55-65% alkoholem tak aby alkohol przykrywał całość.Bo to co na wierzchu zostanie spleśnieje.Po rozpuszczeniu cukru zlać do butelek.Czas około 30-40 dni.Data spożycia najlepiej od roku do dwóch ,musi być bardzo słodkie i czas jest tutaj pomocny zrobi się ciekawy likierek ,że aż żal to pić

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- grazynarosa22
Gotowe....
ale wyszła super
tylko bardzo słodka....ale jest gęsta...taka jaką lubię....
już jest pyszna a co będzie jak poleży.....
e tam.....nie poleży......

ale wyszła super

już jest pyszna a co będzie jak poleży.....

e tam.....nie poleży......

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grażynka, ślicznie wygląda i zapewne wybornie smakuje
Ja dzisiaj zebrałam 6 litrów czarnej maliny i zrobiłam nastaw. W zeszłym roku z czerwonych malin wyszła super
Ciekawe jaka będzie z czarnych malinek 

Ja dzisiaj zebrałam 6 litrów czarnej maliny i zrobiłam nastaw. W zeszłym roku z czerwonych malin wyszła super

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ostatnie truskawki i maliny, porzeczki, agrest i potem wszystkie owoce po kolei - warto nastawić ratafię.
Ja kładę warstwami owoce - te co mam, zasypuję cukrem i zalewam wódką. Na koniec lekko wzmocnię spirytusem, bo sok z owoców obniża procenty.
Ja kładę warstwami owoce - te co mam, zasypuję cukrem i zalewam wódką. Na koniec lekko wzmocnię spirytusem, bo sok z owoców obniża procenty.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- grazynarosa22
Ewa...z truskawek smakuje wybornie....nie dostałam juz truskawek bo bym jeszcze nastawiła.....moja jest baaardzo słodka
wczoraj poszła w ruch czarna porzeczka...dwa słoje stoi.....zaraz wiśnia a potem malina.....ale przeliczyłam się ze spirtem....mam za mało....

wczoraj poszła w ruch czarna porzeczka...dwa słoje stoi.....zaraz wiśnia a potem malina.....ale przeliczyłam się ze spirtem....mam za mało....

- takasobie
Zawsze spirtu za mało! Zwłaszcza, jak sezon... 

Miłka
I drogie panie to ostatni gwizdek na orzechówkę
na gorzko lub słodko

Zamiast mercedesa kupa zielska
- takasobie
Dzięki Robercie! Muszę sie podmówić sąsiadce o orzechy! No i poszukać dobrego przepisu!
Miłka
witam wszystkich serdecznie,
Dopiero dzisiaj zlałem syrop sosnowy i teraz nadszedł czas na nalewkę. Zastanawiam się czy słoik należy zakręcić czy też ma być bez przykrycia przez te 2-3 tygodnie...
Pędy nie pachną już tak intensywnie jak na początku ponieważ słoika z syropem nie przykrywałem niczym ...
Jeśli nalewka ma być bez przykrycia to czy % nam nie wyparują ?
Dopiero dzisiaj zlałem syrop sosnowy i teraz nadszedł czas na nalewkę. Zastanawiam się czy słoik należy zakręcić czy też ma być bez przykrycia przez te 2-3 tygodnie...
Pędy nie pachną już tak intensywnie jak na początku ponieważ słoika z syropem nie przykrywałem niczym ...
Jeśli nalewka ma być bez przykrycia to czy % nam nie wyparują ?
- any57
obowiązkowo zamknięte! bo .... % uciekną
orzechówkę robiłem na półsłodko, ale niektórzy obdarowani marudzili, że ma być gorzka (a mówi się, że darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby) no i teraz robię gorzką - tylko teraz to naprawdę jest lekarstwo a wcześniej można było sobie kieliszek wypić dla lepszego nastroju
aha! jeszcze wspomnę bo nastawiam różne nalewki np. obecnie mam z czarnej porzeczki i agrestu, zaraz będzie z wiśni .... i po zlaniu gotowych nalewek nie wyrzucam pozostałości, ale zbieram je do dużego słoja i zalewam zwykłą wódką do nakrycia owoców, dokładam z kolejnych nalewek i uzupełniam wódką - powstaje pyszna wieloowocowa wódka o mocy ok 35%
PS
listkówka już dojrzała - delikatny posmak czarnej porzeczki a kolor ... lekko słomkowy, ciut mocniejszy od kolou np. żubrówki
orzechówkę robiłem na półsłodko, ale niektórzy obdarowani marudzili, że ma być gorzka (a mówi się, że darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby) no i teraz robię gorzką - tylko teraz to naprawdę jest lekarstwo a wcześniej można było sobie kieliszek wypić dla lepszego nastroju

aha! jeszcze wspomnę bo nastawiam różne nalewki np. obecnie mam z czarnej porzeczki i agrestu, zaraz będzie z wiśni .... i po zlaniu gotowych nalewek nie wyrzucam pozostałości, ale zbieram je do dużego słoja i zalewam zwykłą wódką do nakrycia owoców, dokładam z kolejnych nalewek i uzupełniam wódką - powstaje pyszna wieloowocowa wódka o mocy ok 35%
PS
listkówka już dojrzała - delikatny posmak czarnej porzeczki a kolor ... lekko słomkowy, ciut mocniejszy od kolou np. żubrówki
- grazynarosa22
OOoo....i takiego "pomysła" szukałamaha! jeszcze wspomnę bo nastawiam różne nalewki np. obecnie mam z czarnej porzeczki i agrestu, zaraz będzie z wiśni .... i po zlaniu gotowych nalewek nie wyrzucam pozostałości, ale zbieram je do dużego słoja i zalewam zwykłą wódką do nakrycia owoców, dokładam z kolejnych nalewek i uzupełniam wódką - powstaje pyszna wieloowocowa wódka o mocy ok 35%

na razie włożyłam do zamrażarki truskawki.....za 2 tyg będą porzeczki.....hihihi....zrobię jak TY