Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Kupiłam przez przypadek i mam :wink: Oczywiście od razu musiałam wczoraj coś upiec ,bo by mnie ciekawość zjadła.To efekty; Obrazek Obrazek :D
No i wyszedł mazurek jak się patrzy.Już jest przyozdobiony kolorowymi jadalnymi pisakami i orzeszkami,migdałami i wszystkim co mazurek mieć powinien.Wymyśliłam sobie ,że skoro koszyczek brązowy to ciasto będzie z przepisu ,,GÓRNIK BEZ JAJ,, :heja
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bułka Wielkanocna

1 kg mąki,
1/2 l mleka
1/2 kostki masła
10 dkg drożdży,
4 żółtka,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
trochę maku.
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy, ciepłe mleko, żółtka,rozpuszczone masło,drożdże już podrośnięte,sól i cukier. Ciasto wyrabiamy,jeśli jest gęste dodajemy więcej mleka.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. jak ciasto podrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką,dzielimy na 3 części i pleciemy z ciasta warkocz smarujemy białkiem i posypujemy makiem wkładamy na blaszkę i czekamy aż podrośnie i do piekarnika na 40 min pieczemy na jasno złoty kolor.
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas to sie nazywa CHAŁKA :wink:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja piekę rurki z przepisu Jagusi wychodzą super, ciasto jest krucho-francuskie, nadziewam kremem budyniowym. Owinięte ciastem rurki układam na blaszce posmarowanej tłuszczem, nie mam problemu ze zdejmowaniem rurek ani z foremki ani z blaszki.
Poszukuję dobrego, sprawdzonego przepisu na parzoną babkę drożdżową
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

AGNESS i ja wypróbuje przepis na babkę cytrynową :wit
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

:;230 :;230 Też taką foremkę kupiłam jak PESTKA tydzień temu i oczywiście ledwo przyjechałam do domu musiałam wypróbować .U mnie był ser i zalałam biszkoptem.po upieczeniu wyszedł sernik na biszkoptowym spodzie....ładnie i smacznie.

Podrzucę wypróbowany przepis na babkę,może się komuś przyda. (z Wielkiego Żarcia),Piekłam ją kilka razy.

BABKA KAKAOWO -CYTRYNOWA
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Świetne są te foremki. Ja nigdzie takiej nie widziałam bo pewnie tez bym kupiła.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aldonko śliczna forma, fajny akcent na święta :D
Elu dzięki za przepis ;:196
Joluś zaraz wrzucę przepis na babę parzoną, którą robi się u nas w domu co najmniej 30 lat :D Jest przepyszna :D
Edi daj koniecznie znać jak wyszła :D
Aniu taki serniczek musiał pięknie się prezentować :D Dzięki za linka :D
Milenko teraz są takie przepiękne formy silikonowe, wychodzą małe dzieła sztuki....ostatniio podziwiałam zamek i pociąg 8-) :lol:

Oto przepis na babę parzoną, który robiony jest w moim domu co najmniej 30 lat....a sądzę, ze i dłużej :D

BABA PARZONA

*1 kg mąki
*30 dag cukru
*8 żółtek
*20 dag roztopionego masła
*1 szklanka mleka
*10 dag drożdży
* szczypta soli
*cukier wanilinowy
*zapach lub skórka otarta z cytryny
*rodzynki, skórka pomarańczowa

1,5 szkl mąki zaparzamy wrzącym mlekiem, bardzo dokładnie ucieramy, żeby nie było grud. Jak masa przestygnie dodajemy rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodajemy ubite z cukrem i odrobiną soli ogrzane żółtka, resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, gdy zacznie odstawać od rąk dodajemy rozpuszczone ciepłe masło , zapachy i bakalie. Wyrabiamy aż ciasto będzie pulchne i przestanie się lepić do rąk . Wykładamy do form i pieczemy ok 45 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem lub polewą czekoladową.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Widzę, że tematy gnają jak szalone, no cóż idą święta. :wink:
Ja jeszcze słówko w kwestii rurek i foremek do nich. Dla mnie rurki z francuskiego gotowego ciasta to przede wszystkim szybkie proste danie i w sumie dość tanie. Może, gdybym piekła te rurki na jakąś ogromna imprezę, to jeszcze zabawiłabym się z robieniem ciasta i wałkowaniem go, ale dla rodziny na co dzień, to nie ma takiej opcji. Samo wałkowanie by mnie wykończyło. ;:224
Ja je nadziewam ubitą kremówką lub budyniowym kremem Dr Oetkera, który nazywa się bodajże 3 minutowy i co najważniejsze dodaje się do niego wyłącznie mleko. ;:333 Na rurki z jednego płatu ciasta, których u mnie wychodzi kilkanaście wystarczy zmiksować połowę proszku z 200 ml mleka .
Jeśli chodzi o kupno foremek, to polecam sklepy społem, a le oczywiście takie z rozbudowanym działem "chemicznym", ja kupowałam tam 10 sztuk za 7 zł. Powinny tez być w takich starszych sklepach przemysłowych, najlepiej o PRL-owskim jeszcze rodowodzie, ja na nie mówię mydło-powidło. :wink:
Aha, ciasto francuskie przed posypaniem zawsze smaruję rozmąconym jajkiem, a kładę je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Myślę, że można spokojnie użyć tego papieru, na którym ciasto jest nawinięte, choć ja zawsze zapominam i biorę nowy papier.

Agness
, czy babkę z tego przepisu pieczesz w wiadrze? ;:224 :wink:
Czy po prostu jest to przepis na większą ilość babek normalizowanych?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ta babka nie starzeje się przypadkiem w równie zawrotnym tempie, jak placek drożdżowy, bo w sumie on na drugi dzień jest już czerstwy... :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko nie w wiadrze nie ....no chyba, że ktoś bardzo chce 8-) :lol: To jest porcja na 3 babki ( w zależności od wielkości formy......u mnie w domu nie ma szans na zrobienie 1 babki, na święta jest ok 20 osób :D A odnośnie czerstwości.....to sama nie wiem co Ci odpowiedzieć....dla mnie ona na drugi dzień jest jeszcze lepsza....trzeba przechowywać w woreczku foliowym.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Agness, dziękuję ci za szybką odpowiedź. Nie ukrywam, że korci mnie zrobienie babeczki jakiejś na święta, bo lubię ciasto drożdżowe, a do tego taka babka to trochę wyzwanie. Jest tylko jeden problem, brak formy do babki. :wink:
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

milkicja pisze:Świetne są te foremki. Ja nigdzie takiej nie widziałam bo pewnie też bym kupiła.
Lidl Milenko :D
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ta forma jest z LIDLA .Były jeszcze zające z ,,jajami,,hihi i forma na 6 pisanek :wink: No i metalowa foremka do baranka.Kupiłam sobie taką kilka lat temu i co roku piekę baranki dla znajomych w prezencie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze,,ślęcze nad przepisami na sernik i nie mogę się zdecydować na żaden.Planowałam gotowany,ale czy taki z wiaderka nadje sie do tego typu sernika? Nie będzie z byt kremowy i nie rozjedzie się na talerzu?
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Lidl i wszystko jasne. Nie mam nigdzie po drodze do Lidla.
Ja na święta zrobię sernik na ciemnym kruchym cieście, babkę cytrynowo-czekoladową od chan-dzi. I może jakieś ciasteczka albo rurki. My na święta wyjeżdżamy wiec nie muszę w tym roku dużo robić.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”