U mnie pomidor truskawkowy drugiego dnia po posianiu wystrzelił jak szalony. Inne dopiero zaczęły się pokazywać a on już wysoki (aż za bardzo, bo przed kotem były schowane nie na parapeciezuzia55 pisze:Czytam,że nie powschodziły nasionka.U mnie wszystkie,na 1oo%,z tym,że truskawkowy,to chyba 2 tygodnie pojedyńczo wychodził.
Kaja, proszę bardzo - decyzja należy do Ciebie.kozula pisze:Pomidory z krzyżówek miewają po trzy liścienie. Takich roślin nie bierze się do dalszej hodowli, ponieważ rosną z nich osobniki 3-4 pędowe. Ta wada nie jest zaraźliwa, można takie sadzonki posadzić, jeśli mamy mało roślin z odmiany. Jeśli jest dużo siewek, lepiej te trzyliścieniowe odrzucić. Później wymagają większego nakładu pracy na usuwanie zbędnych pędów. Jeśli siewka jest porażona wirusem, liścienie mają smugowate przebarwienia i są poskręcane, karłowate siewki to też wirus. Takie trzeba jak najwcześniej powyrywać i wyrzucić.
Pozdrawiam, kozula
No właśnie też tego szukałam i nie mogę znaleźć.Kaja pisze: Wydaje ni się,że czytałam na forum,a pisała kozula,że takie siewki trzeba wyrzucić.
Szukałam,ale nie mogę znaleźć tej uwagi.
Wyrzucić,czy pikować?
Pierwsza część tego wątku, str. 72moonniiaa pisze:No właśnie też tego szukałam i nie mogę znaleźć.Kaja pisze: Wydaje ni się,że czytałam na forum,a pisała kozula,że takie siewki trzeba wyrzucić.
Szukałam,ale nie mogę znaleźć tej uwagi.
Wyrzucić,czy pikować?
NITKAgdzie ten post Kozuli sie schował?
Dwa wpisy powyżej masz cytat z kozuli.
Comcia
EDIT: Tak, zauważyłam, ciekawi mnie, gdzie NITKA go znalazła
No to zastrzeliliście mnie tymi info o kilku łodygach . Moje siewki rododendronów tak z 50% mają 3 i 4 liścienie. To może biźniki i trojaczki jednojajoweNITKA pisze:Kaja, proszę bardzo - decyzja należy do Ciebie.kozula pisze:Pomidory z krzyżówek miewają po trzy liścienie. Takich roślin nie bierze się do dalszej hodowli, ponieważ rosną z nich osobniki 3-4 pędowe. Ta wada nie jest zaraźliwa, można takie sadzonki posadzić, jeśli mamy mało roślin z odmiany. Jeśli jest dużo siewek, lepiej te trzyliścieniowe odrzucić. Później wymagają większego nakładu pracy na usuwanie zbędnych pędów. Jeśli siewka jest porażona wirusem, liścienie mają smugowate przebarwienia i są poskręcane, karłowate siewki to też wirus. Takie trzeba jak najwcześniej powyrywać i wyrzucić.
Pozdrawiam, kozula