Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Post »

A dlaczego Wasze stokrotki wychodzą po 6-7 dniach :?: . Moje przykryte ziemią zaczęły się wychylać po ok. 3tygodniach, a nie przykrywane po 2. Wschody są dość nierówne, ale może dlatego, że im przegrzebywałam ziemię i dosypywałam nasionek :D Nasionek wysiałam sporo /miałam własne/ ale i tak się cieszę, bo wyszło mi ok 20 "łebków" :heja
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

fibi- twoje stokrotki się wyłaniają :tan hurra!
posiałam 13 nasionek- na razie widzę dwa zielone akcenty! ale fajnie..
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21

Post »

To może za mało posiałaś, trzeba się liczyć z tym, że nie wszystkie wykiełkują. Zależy ile chcesz mieć sadzonek? Ja miałam w ubiegłym roku ponad 100...
Tak wyglądały ubiegłoroczne stokrotki
http://youtu.be/xJAlSy1TNkg
Pozdrawiam
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55

Post »

Mówisz? To ja jeszcze wysieję tą resztę nasionek.. Koniecznie! ;:223
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Moje maluchy wysiewane 22 lutego

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 08:31

Post »

och... jak ja wam zazdroszczę.

Ja pokornie czekam. Biorąc pod uwagę fakt, że u mnie na ogródku leży jakieś 40 cm śniegu i nie wiadomo kiedy to puści, postanowiłam trochę zaczekać.
Ale nasionka już przygotowane :D

Chyba się skuszę na sprawdzenie mojej zebranej partii w dniach brązowych i porównanie wyników. Niebieskie dni dopiero po 20 tym ... :(
Silvia_pl
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Ja tez czekam.... bo ta sama strefa klimatyczna. Na razie podpatruje wybijajace sie tulipany i zonkile :)
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedzcie mi proszę, czy osteospermum się uszczykuje, czy nie?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

asta6265 ten wątek nie jest jeszcze aż taki długi by się nie wysilić i go nie przeczytać. Pisane było już kilka razy.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątek przeglądałam i jakoś nie zauważyłam odpowiedzi na moje pytanie. Gdyby rzuciło mi się w oczy to bym nie pytała - nie uważasz?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może nie wprost, ale ja zanotowałam sobie z tych wypowiedzi, że trzeba uszczyknąć by się bardziej krzewiły i lepiej kwitły:
KaRo pisze:(...)
bo zwykle usuwam przekwitłe kwiatki bez zastanowienia... bo dzięki temu osteospermum zawiązuje nowe pączki, obficiej kwitnie i bardziej się rozkrzewia.
s.1
empuza pisze:Dziewczyny ja mam je z własnych nasion ale pogoda też im nie służy :? .
Stoją w donicach miedzy innymi kwiatkami.
Koniecznie trzeba przesuszyć ziemię. Jak kwiatki przekwitły nie obrywajcie główek tylko pościagajcie zasuszone płatki. Roślinka puści w tym miejscu następne gałązki i wykształci pączki
W zeszłym roku dopuściłam, żeby dorosły mi do kolan obrywając "zasuszańce" i udało mi się zebrać nasionka.
W tym roku też nie odpuszcę.
s.6
KaRo pisze:To zapewne kwestia używania przez naszych producentów środków do skarlania roślin.
Widziałam w naturalnym środowisku osteospermum jest wysokie,nie wybujałe ale wysokie a uprawiane na rabatach przy hotelach w ciepłych krajach jest cięte i utrzymywane jako niski żywopłot - przypomina wysokością lawendę.
Myślę,że w naszych warunkach domowych możemy się wspomóc kilkukrotnym w sezonie uszczykiwaniem pędów podobnie jak u chryzantem
s.7
tadeo pisze:Witam. Moje stokrotki kwitły od wiosny do jesieni,z małymi przerwami.Po przekwitnieniu kwiaty obcinam,w krótkim czasie powstawały nowe paczki i zabawa zaczynała się od poczatku.nawożone nawozem do kwitnących.Pozdrawiam
s.7

MirkaSotgiu pisze:Właśnie kupiłam sobie osteospermum :tan :heja ;:138 Ma śliczne fioletowo-pomarańczowe kwiaty, podobno szybko sie
rozrasta. Sprzedająca radziła obrywać przekwitłe kwiaty, w celu rozrostu i zwiększenia kwitnienia.
Powiedziała że będą kwitnąć aż do grudnia. Ta odmiana nie wytwarza nasion. Zapłaciłam 2,5e.
(...)
s.12
kajo pisze:(...)
Nasiona na pewno zbierzesz, bo nie ma z nimi problemu. Najlepiej zostawić kilka kwiatów, a pozostałe obrywać, lepiej kwitną. Rozmnażać można też ukorzeniając odnóżki. Znajoma pobrała sobie ode mnie odnóżki i już jej kwitną. Ja próbowałam przezimować w tunelu, ale zima była zbyt ostra. Te wysiane z nasion są tej wielkości:
(...)

s12
grazka24 pisze:Ja obrywam zaraz za kwiatkiem, bo one wypuszczają nowe pędy z kwiatami na tej samej łodydze.Nie wolno obcinać całych pędów , bo nie będzie kwiatów. :lol:
s.14
Grazka-M pisze:Jeśli to młode siewki z pączkami to nic z nimi nie trzeba robić.Potraktuj je jak sadzonki.Postaw w jasnym i w miarę ciepłym miejscu.Niech zakwitną /myślę,że będzie kwitła krótko/i trochę podrosną.Regularnie skracaj przyrosty żeby roślina się rozkrzewiła.Nie zapomnij o nawożeniu.Jeśli roślina będzie zbyt duża,możesz ją przyciąć ale tylko wtedy,kiedy łodygi częściowo zdrewnieją.Te zdrewniałe łodygi trzeba zostawić.Powinno się udać.
s. 15
fibi pisze:Generalnie w stokrotkach należy usuwać przekwitnięte kwiatostany i jeżeli są czarne nasionka to jest ok. Zbieraj i podsuszaj w domu, nie na słońcu.
s.17

na s.14 czy 15 Grażka-M bardzo fajnie pisze jak uprawia swoje stokrotki. Nie ma jak doświadczenie :)

Jeśli to za mało wpisz w googla "Osteospermum ? uprawa". O uszczykiwaniu stokrotek jest b. dużo wzmianek np.:
Uszczykiwanie
Wykonuje się najczęściej 8-10 dni po zadoniczkowaniu ukorzenionej sadzonki nad 5-7 liściem. Należy unikać 2-krotnego uszczykiwania. Podwójne uszczykiwanie może powodować niewyrównanie wzrostu roślin. Do chwili rozpoczęcia fazy chłodzenia nowe pędy wyrastające z kątów liści (po uszczykiwaniu) powinny osiągnąć 3-5 cm długości.
Źródło: http://www.vitroflora.com.pl/page.php?lang=0&cat=531

pozdrawiam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dzięki Aga M za streszczenie watku ;:138 . Jest SUPER.

Jak ktoś przeczyta cały watek, a nie miał do czynienia ze stokrotką do tej pory, to inaczej odbiera słowo pisane niż ktoś kto się zna na kwiatach. Ja znając uprawę wielu warzyw, czytając watki o tych warzywach pojmuję co tam jest napisane i uczę się dalej. Czytając watki o kwiatach wszystko jest dla mnie nowe i wcale nie takie oczywiste jak dla Ciebie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i wszystko. Dzięki bardzo. ;:215
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ostatnia szansa, asta6265 nie żebym ja wszystko wiedziała ;), bo sama przecież też pierwszy raz stokrotkę będę miała. Po prostu troszkę poczytałam i teraz będę tę czystą teorię wprowadzać w praktykę ;) a z tym bywa różnie. Może się uda, życie pokaże :)
Awatar użytkownika
Silvia_pl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 08:31

Post »

Ja mogę od siebie dodać, że w ubiegłym roku nie miałam żadnego doświadczenia z kwiatami. W związku z tym, na etapie młodej sadzonki - w ogóle nic nie robiłam! No poza nawożeniem. A i tak rozrosła się niesamowicie.
Potem, faktycznie usuwałam przekwitłe kwiaty - ucinałam nożykami, żeby nie ciągnąć łodyżki ( nie mam wprawy). Natomiast powód był zupełnie inny. U mnie często pada i bałam się, że główki będą gniły i jeszcze się jakieś choróbska przywloką...

Poza tym, dla laika jest różnica pomiędzy usuwaniem przekwitłych kwiatostanów - a uszczykiwaniem pędu młodej sadzonki czy siewki - więc proszę o wyrozumiałość .
:wink:
Silvia_pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”