Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Cieszę się że przepis na drożdżaka przydaje się. Oczywiście zmiany mile widziane, zwłaszcza że nie jest to mój autorski przepis. Każdy robi tak aby jemu smakowało, mi akurat świetnie pasuje aromat migdałowy, ale z cytryną to bardzo dobry pomysł. Następnym razem spróbuję.
A teraz przepis na
Ciasto amerykańskie z dynią ( z przyślij przepis nr10/2010)
25 dag obranej dyni
po 15 dag mąki i cukru pudru (daję ok. 10 dag cukru bo jak dla mnie jest za słodkie)
10 dag masła
2 jaja
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
1/2 łyżeczki soli
rodzynki, orzechy
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, przyprawę, proszek, sodę i sól, mieszamy z bakaliami.
Masło roztapiamy. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy, stopniowo wlewając masło. Mieszamy z suchymi składnikami. Wsypujemy dynię i mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej blaszce (30x10 cm) ok. 40 min w temperaturze 180 stopni
Dla mnie pycha - takie piernikowe z bakaliami, a dyni nic nie czuć.
Robiłam ostatnio do szkoły na hallowen, a że robiłam na dużą blachę to z potrójnej porcji, przy tej ilości przydałoby się dać mniej proszku i sody, wyrosło pięknie ale dawało sie wyczuć taki ostry smak. Jak robiłam z pojedyńczej porcji na keksówkę było w porządku
A teraz przepis na
Ciasto amerykańskie z dynią ( z przyślij przepis nr10/2010)
25 dag obranej dyni
po 15 dag mąki i cukru pudru (daję ok. 10 dag cukru bo jak dla mnie jest za słodkie)
10 dag masła
2 jaja
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
1/2 łyżeczki soli
rodzynki, orzechy
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, przyprawę, proszek, sodę i sól, mieszamy z bakaliami.
Masło roztapiamy. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy, stopniowo wlewając masło. Mieszamy z suchymi składnikami. Wsypujemy dynię i mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej blaszce (30x10 cm) ok. 40 min w temperaturze 180 stopni
Dla mnie pycha - takie piernikowe z bakaliami, a dyni nic nie czuć.
Robiłam ostatnio do szkoły na hallowen, a że robiłam na dużą blachę to z potrójnej porcji, przy tej ilości przydałoby się dać mniej proszku i sody, wyrosło pięknie ale dawało sie wyczuć taki ostry smak. Jak robiłam z pojedyńczej porcji na keksówkę było w porządku
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Agusiu, w tamtym tygodniu upiekłam drożdżaka, pycha A trzeba dodać ze to był mój debiut z ciastem drożdżowym
Ania
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Pasztet z pestek dyni
1 duży, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka sezamu
1 duży seler
1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 5 kromek razowego chleba
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
gałka muszkatołowa
olej
Ugotować selera, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb lub wystudzić kaszę. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb lub kaszę, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.
Przepis na ten pasztet wymyśliłam wiele lat temu. Do tej pory to mój ulubiony przepis. Osoby, które jedzą ten pasztet, włączają go na stałe do swojgo menu.
1 duży, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka sezamu
1 duży seler
1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 5 kromek razowego chleba
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
gałka muszkatołowa
olej
Ugotować selera, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb lub wystudzić kaszę. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb lub kaszę, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.
Przepis na ten pasztet wymyśliłam wiele lat temu. Do tej pory to mój ulubiony przepis. Osoby, które jedzą ten pasztet, włączają go na stałe do swojgo menu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
O! No, to już wiem jak sobie uzasadnić obsadzanie w tym roku 1/3-1/2 areału dyniami na pestki;) A da się z tego usmażyć kotleciki, czy raczej się rozpływa?
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni
O już czuję,że to wątek dla mnie
Z racji tego,że od około 2 sezonów dyni mam pod dostatkiem (i to niektóre egzemplarze dochodzące do 15kg) musiałam zacząć szukać przepisów na to co można z niej zrobić...
Jako,że uwielbiam wszelkie owocowo-warzywne dodatki do mięs znalazłam przepis na chutnej dyniowo-pomidorowy. Polecam! za pierwszym razem zrobiłam tylko z jednej porcji , wyszło około 5 słoiczków po koncentracie.... zniknęły przy pierwszej większej imprezie rodzinnej... ostatnio porcję robiłam mnożąc składniki razy 6 jedynie co to radzę zrobić na początku w ilości z przepisu ,żeby dopasować ilość octu bo dla mnie osobiście jest go w przepisie trochę za dużo, dla mojego taty natomiast jest w sam raz więc każdy musi ustalić co mu pasuje
CHUTNEY DYNIOWO-POMIDOROWY
Składniki:
400 g dyni, 300 g pomidorów, sól, 2 duże cebule pokrojone w talarki, 2 ząbki czosnku pokrojone w słupki, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu, 1 laska cynamonu, 250 ml octu, 200 g brązowego cukru.
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i włókien, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Posolić i osączyć na sicie. Wszystkie składniki włożyć do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia. Ogrzewać przez 40-60 min do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania często mieszać i uważać, by nie stał się zbyt gęsty, bo po ostudzeniu jeszcze zgęstnieje. Nałożyć do słoików i starannie zamknąć.
Zamiast zwykłego octu osobiście dodaję mieszankę 100ml octu winnego białego , 50ml winnego czerwonego i 2/3 łyżki octu spirytusowego.
Mięsna zupa z dynią
Dokładnych proporcji nie podam bo nigdy nie ważę przy gotowaniu Tą wersję wymyśliłam sama bo zupa-krem z samej dyni mi nie zasmakowała.
1. Gotujemy wywar na zupę - ja gotuje zawsze na wędzonych kościach i kawałku wędzonego boczku, do tego różne ścinki wołowiny (mogą być różne rodzaje mięs) ...próbowałam na drobiu ale smak jest za mało wyrazisty.
2. Dodajemy warzywa - prawie jak na rosół : marchew,pietruszka,cebula,czosnek i kawałek (zależnie od ostrości i upodobań) chilli,listek lub dwa lubczyku,bazylii,oregano,tymianku (ziółka wg uznania)
3. W międzyczasie mięso mielone doprawiamy - papryką słodką , dużą ilością ostrej , curry ,solą,pieprzem i imbirem (najlepiej świeżo startym). A w piekarniku przypiekamy słodką paprykę,żeby zeszła z niej skórka (ma później fajny lekko grillowy posmak)
4. Dynie kroimy w niewielką kostkę.
5. Z zupy wyciągamy połowę wrzuconych warzyw (czyli jak mieliśmy 2 marchewki to jedną wyciągamy itd.) oraz mięso. Zamiast tego wrzucamy pokrojoną dynię , zostawiając kilka kosteczek na później. Do tego dorzucamy połowę pokrojonej w kostkę obranej papryki.
6. Jak dynia zmięknie i zacznie się rozwarstwiać miksujemy zupę (może być blender) . Po czym dodajemy resztę warzyw pokrojoną w drobną kostkę, wcześniej wyciągnięte mięso i usmażone mięso mielone.
Później zostaje jedynie doprawić solą,pieprzem i ostrą/słodką papryką
Podajemy zupkę na gorąco ,posypując startym serem żółtym i mini grzaneczkami z chleba
Z racji tego,że od około 2 sezonów dyni mam pod dostatkiem (i to niektóre egzemplarze dochodzące do 15kg) musiałam zacząć szukać przepisów na to co można z niej zrobić...
Jako,że uwielbiam wszelkie owocowo-warzywne dodatki do mięs znalazłam przepis na chutnej dyniowo-pomidorowy. Polecam! za pierwszym razem zrobiłam tylko z jednej porcji , wyszło około 5 słoiczków po koncentracie.... zniknęły przy pierwszej większej imprezie rodzinnej... ostatnio porcję robiłam mnożąc składniki razy 6 jedynie co to radzę zrobić na początku w ilości z przepisu ,żeby dopasować ilość octu bo dla mnie osobiście jest go w przepisie trochę za dużo, dla mojego taty natomiast jest w sam raz więc każdy musi ustalić co mu pasuje
CHUTNEY DYNIOWO-POMIDOROWY
Składniki:
400 g dyni, 300 g pomidorów, sól, 2 duże cebule pokrojone w talarki, 2 ząbki czosnku pokrojone w słupki, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu, 1 laska cynamonu, 250 ml octu, 200 g brązowego cukru.
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i włókien, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Posolić i osączyć na sicie. Wszystkie składniki włożyć do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia. Ogrzewać przez 40-60 min do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania często mieszać i uważać, by nie stał się zbyt gęsty, bo po ostudzeniu jeszcze zgęstnieje. Nałożyć do słoików i starannie zamknąć.
Zamiast zwykłego octu osobiście dodaję mieszankę 100ml octu winnego białego , 50ml winnego czerwonego i 2/3 łyżki octu spirytusowego.
Mięsna zupa z dynią
Dokładnych proporcji nie podam bo nigdy nie ważę przy gotowaniu Tą wersję wymyśliłam sama bo zupa-krem z samej dyni mi nie zasmakowała.
1. Gotujemy wywar na zupę - ja gotuje zawsze na wędzonych kościach i kawałku wędzonego boczku, do tego różne ścinki wołowiny (mogą być różne rodzaje mięs) ...próbowałam na drobiu ale smak jest za mało wyrazisty.
2. Dodajemy warzywa - prawie jak na rosół : marchew,pietruszka,cebula,czosnek i kawałek (zależnie od ostrości i upodobań) chilli,listek lub dwa lubczyku,bazylii,oregano,tymianku (ziółka wg uznania)
3. W międzyczasie mięso mielone doprawiamy - papryką słodką , dużą ilością ostrej , curry ,solą,pieprzem i imbirem (najlepiej świeżo startym). A w piekarniku przypiekamy słodką paprykę,żeby zeszła z niej skórka (ma później fajny lekko grillowy posmak)
4. Dynie kroimy w niewielką kostkę.
5. Z zupy wyciągamy połowę wrzuconych warzyw (czyli jak mieliśmy 2 marchewki to jedną wyciągamy itd.) oraz mięso. Zamiast tego wrzucamy pokrojoną dynię , zostawiając kilka kosteczek na później. Do tego dorzucamy połowę pokrojonej w kostkę obranej papryki.
6. Jak dynia zmięknie i zacznie się rozwarstwiać miksujemy zupę (może być blender) . Po czym dodajemy resztę warzyw pokrojoną w drobną kostkę, wcześniej wyciągnięte mięso i usmażone mięso mielone.
Później zostaje jedynie doprawić solą,pieprzem i ostrą/słodką papryką
Podajemy zupkę na gorąco ,posypując startym serem żółtym i mini grzaneczkami z chleba
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Placuszki
? 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
? 1 łyżka masła
? 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
? 200 g białego sera*
? 30 g rodzynek
? 5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
? 1 łyżka cukru wanilinowego
? 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
? około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
? szczypta cynamonu
? opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
? masło lub olej do smażenia
? 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
? 1 łyżka masła
? 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
? 200 g białego sera*
? 30 g rodzynek
? 5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
? 1 łyżka cukru wanilinowego
? 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
? około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
? szczypta cynamonu
? opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
? masło lub olej do smażenia
- Justka
- 500p
- Posty: 822
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Swiętokrzyskie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
To odświeżam wątek
Teraz akurat jest sezon na kwiaty dynii i innych dyniowatych.
A one super smakuja w cieście naleśnikowym
Teraz akurat jest sezon na kwiaty dynii i innych dyniowatych.
A one super smakuja w cieście naleśnikowym
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Ciasto cukiniowe czekoladowe tez jest super, zrobiłam i szybciutko poszło.. nie wiem czy tu był gdzieś przepis, jak nie to mogę przepisać, wersja akurat na beztłuszczowe chociaż ja dodałam 2 łyżki oliwy ale myślę że by się obeszło.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 1
- Od: 2 sie 2012, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Właśnie szukałam sobie przepisów z dyni, super że tu trafiłam!
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Przepisy na potrawy z dyni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2429
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Według mnie to może być własnie kabaczek a dlaczego romaszko wydają Ci się dziwne?
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Chmmm...bo takie pękate są Jutro rozkroje, to będzie wiadomo ... albo i nie