Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agness, przepis na polewę karmelową najdziesz tutaj:
Słodko i wytrawnie blog Jest tu tez masa przepisów, a blog ma przesympatyczny klimat i fajne przepisy, sama z kilu skorzystałam, więc polecam,
Ja robiąc polewę nie miałam akurat kremówki i użyłam w zastępstwie mleko skondensowane light do kawy i tez wyszło OK. Jednak cukier brązowy to mus, ale pewnie masz. :wink:
Aha, polewy zdarzało mi się też używać do muffinek z innych przepisów. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko bardzo Ci dziękuję za linka ;:196 , trzeba będzie wypróbować :D Muffinek jest ogrom przeróżnych....ale tak naprawdę to wszędzie podstawa jest ta sama, różnią się tylko delikatnymi szczegółami....no i oczywiście w dodatkach pełne szaleństwo....co komu w duszy gra 8-) :lol:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, nie ma za co. :) Ciesze się, ze mogłam się w jakiś sposób odwdzięczyć za te masę skopiowanych przepisów. :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Asiu , tak piekłam w tych metalowych foremkach.....kupowane biegiem przed pieczeniem , bo nie miałam żadnych keksówek :roll: A te foremki o których mówisz to te teflonowe?[/quote]

musiałabym podpytać w sklepie na czym tak naprawde polega różnica-dla mnie tak na oko to jedne są srebrne,drugie czarne(też metalowe)-do chlebka zdecydowanie lepsze sa czarne,ale do np drożdżówki srebrne:)
pozdr
Asia
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jestem ekspertką, ale chyba główna różnica polega na tym, ze srebrne są aluminiowe, a co za tym idzie prędzej czy później będą rdzewieć, natomiast są też blachy i formy ze stali węglowej (czarne) z nieprzywierającą powłoką.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Dziewczyny za tydzień tłusty czwartek, trzeba by zacząć jakieś przepisy odkopywać. Ja to standardowo zrobię pączki serowe.
Na jakiś fajny przepis na faworki jeszcze nie udało mi się trafić.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Milenko myślę że Agnieszka nie będzie miała za złe jeśli podzielisz się przepisem na te serowe ;:224 szukam przepisu na takie najbardziej dietetyczne :wink: jeśli takowe są :roll:
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątpię aby pączki serowe były dietetyczne, ale to w końcu tłusty czwartek. :lol: :lol: Przepis wypróbowany, robiłam już kilka razy. Pączki rozpływają się w ustach. Z jednej porcji wychodzi sporo pączusi.

Agnes mam nadzieje że nie będziesz się złościła za umieszczenie przepisu.
PACZKI SEROWE
Składniki:

*2,5 szklanki mąki pszennej
*300g twarogu półtłustego
*3 łyżki cukru
*1/3 szklanki letniego mleka
*1 łyżka margaryny
*30g drożdży
*2 jajka
*1 żółtko
*olej do smażenia
*cukier puder do posypania
Przygotowanie:

*Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać łyżeczkę cukru i 2- 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
*Margarynę roztopić i ostudzić.
*Twaróg zmielić dwukrotnie lub przepuścić przez praskę. (pączki z serem w wiaderku nie mają tak serowego smaku jak z sera w kostce)
*Całe jajka i żółtko ubić mikserem z resztą cukru. Dodać twaróg i roztopioną margarynę. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
*Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować z niego małe pączki.
*Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
*Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Mileno, czy robiłaś już pączki z tego przepisu?Szukam takiego wypróbowanego :)
Pączki robiłam dwa razy, raz wyszły, raz nie, niestety :D W tym roku też mam zamiar spróbować.

Dziewczyny piszą o polewach ma muffinki.Ja polecam gotowe polewy kajmakowe ( w puszkach) o różnych smakach: kokos, orzech i naturalna, dostępne w wielu sklepach np. biedronce.Wystarczy posmarować babeczkę, posypać czymkolwiek np.orzechami i mniam... :D :D :D

Przepisy rewelacyjne.Wszystko chciałabym wypróbować, ale zapas kalorii trzymam na tłusty czwartek :D
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia przepis jest wypróbowany, już kilka razy robiłam pączki z tego przepisu. A najważniejsze są drożdże. Jeśli kupisz stare, popękane mimo że mają dobrą datą ważności ciasto ci nie urośnie. Pączki będą twarde i maleńkie. Ja kupując drożdże zawsze zaglądam do środka.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Super!Wobec tego zaraz drukuję przepis.
Ja również sprawdzam drożdże, lekko odginając opakowanie i wącham, to ważne, bo czasem, mimo, że wyglądają na świeże, to brzydko pachną.Kiedyś takie kupiłam i zamiast ciasto wyszło...Ależ byłam zła :evil:
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Agness mam nadzieję, że mi wybaczysz.
Ja robię pączusie serowe bez drożdży , z jednej porcji nie wychodzi za dużo, tak dla dwóch osób na jeden wieczór, zawsze robię dwie porcje.
Przepis na jedną porcję
1 serek waniliowy( jakiś zwykły nie danone)
3 jajka
1,5 szk mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko włożyć do miski, zmiksować. Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką moczoną w gorącej wodzie, ciasto nie jest gęste.
Wyłożyć na ręcznik papierowy , posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Milenko dzięki za przepis , te pączki serowe muszą być pyszne :D Ja robię podobne, ale nie na drożdżach a z dodatkiem sody i u mnie mają nazwę krągielki lub oponki.....są przepyszne :D

Dziewczynki, faktycznie zbliża się tłusty czwartek....podobno trzeba zjeść choć jednego pączka, żeby zapewnić sobie szczęście i pomyślność na przyszłe życie 8-) :lol:

Asiu ja też robię takie szybkie pączki...bardzo je lubię :D Przepis troszke inny od twojego, ale zbliżony....też z serkami waniliowymi :D Najfajniejsze jest to, ze robi się je błyskawicznie, szybko smaży i są pyszne :D
Chyba je właśnie zrobię na tłusty czwartek 8-) :lol:
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

AGNESS wstaw proszę swój przepis na pączusie serowe, bo ostatnio nie wychodzi mi ciasto z drożdżami :cry: , chyba zacznę z suszonymi.

I swoje "szybkie" ;:180
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Aguś muszę Oli zrobić torcik na urodziny ona chce z galaretką pomocy ;:180
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”