Wątpię aby pączki serowe były dietetyczne, ale to w końcu tłusty czwartek.

Przepis wypróbowany, robiłam już kilka razy. Pączki rozpływają się w ustach. Z jednej porcji wychodzi sporo pączusi.
Agnes mam nadzieje że nie będziesz się złościła za umieszczenie przepisu.
PACZKI SEROWE
Składniki:
*2,5 szklanki mąki pszennej
*300g twarogu półtłustego
*3 łyżki cukru
*1/3 szklanki letniego mleka
*1 łyżka margaryny
*30g drożdży
*2 jajka
*1 żółtko
*olej do smażenia
*cukier puder do posypania
Przygotowanie:
*Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać łyżeczkę cukru i 2- 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
*Margarynę roztopić i ostudzić.
*Twaróg zmielić dwukrotnie lub przepuścić przez praskę. (pączki z serem w wiaderku nie mają tak serowego smaku jak z sera w kostce)
*Całe jajka i żółtko ubić mikserem z resztą cukru. Dodać twaróg i roztopioną margarynę. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
*Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować z niego małe pączki.
*Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
*Ostudzone posypać cukrem pudrem.