Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

majorowa pisze: To taka zupka wymyślona przeze mnie :oops: I jak tu trzymać linię
E tam z brokułami się da :uszy Ja za to dzisiaj miałam serkową Agi :D rewelacyjna, nawet moje dzieci pochwaliły.
Co prawda zamiast śmietankowego serka wzięłam emmentaler /też niebieski ;:14 / ale ten smak.
Aga dziękuję ;:196 będą wracała z pewnością do tego przepisu, tym bardziej, że już go znam :D zapamiętuje się natychmiast.
Jeszcze jedno .... sporo gości można nakarmić, bo syta zupka ;:224
Aga, ale to nie wszystko, makaronowe muszle też u mnie były dzisiaj ;:108
Komisyjnie stwierdzono, że ser zwykły lepszy niż mozarella /dwa naczynia przyrządziłam :roll: /
Wpadłam na pomysł, aby smak był wyraźny ..... śmietana i owszem, trochę wody i sposób na zapiekankę serową :uszy
Ziół za mało w szufladzie stwierdzono ;:14 przedświąteczne porządki :;230 a w sklepie miałam nadzieję, że coś tam się uchowalo :twisted:
Do nadzienia, aby nieco wyostrzyć smak dodałam siekany szczypiorek.
Super danie, dziękuję, że przypomniałaś ;:196
Jeszcze o muszlach .... kiedyś robiłam takie bez zalewy, nadzienie z wędlinki /najlepiej aby dusiła się w sosie własnym ..... podwawelska/ cebulka i pieczarki również podduszone. Ser oczywiście na górę.
Po upieczeniu dekorowałam kroplą ketchapu i listkiem pietruszki. A pieczenie krótsze, bodajże 15 minut, tylko aby ser zapiec.
Ot takie muszle, które na przyjęciu, imieninach, grillu w garść można wziąć ;:108

Mam pytanko, czy makowy 'pijak' coś koleżance mówi? Znam przepis na słowo ..... ale czy wyjdzie?
Biszkopt, jak biszkopt, ale przyrządzenie maku?
A na górę herbatniczki moczone w alkoholu i polewa czekoladowa .....
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dzisiaj mam zamiar robić MUFFINKI CZEKOLADOWO-KOKOSOWE Z RODZYNKAMI.
Nigdy ich nie robiłam. Mam nadzieje ze w moim małym sklepiku będą foremki do muffinek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu, przecież brokułki na trzymanie linii to ideał ....tylko te dodatki ;:224 :;230

Reniu kolejna pyszna sałatka z brokułów, już sobie zapisuję....ja je bardzo lubię pod każda postacią, sama robię kilka i wszystkie pyszne 8-) :lol:

Alu wg zasad będzie super z oliwką ;:196

Jolu bardzo się cieszę, ze zupka podpasowała rodzince, ona jest naprawdę błyskawiczna i co ważne pyszna....super na niezapowiedzianych gości 8-) :lol: A i na każdą imprezkę jako jedno z dań gorących, bo tak jak piszesz sytna i dla wielu osób starczy :D
U mnie muszle były wczoraj z mięskiem mielonym, a dziś będą ze szpinakiem i fetą :D Ja też wolę żółty ser niż mozarellę :D
Nadzienie można sobie urozmaicać wg upodobań, można dodawać i szczypiorek- jak u Ciebie i pieczarki, papryczkę, fasolkę z puszki....co kto lubi :D
Nadzienie o którym napisałaś, ze wcześniej tak robiłaś.....to u mnie w domu baza wielu pysznych potraw.....i do ziemniaczków faszerowanych, i do naleśników i do zapiekanek makaronowych i ziemniaczanych, i do omletów...tylko u mnie jeszcze4 kukurydza zawsze obowiązkowa :lol:
Joluś przepisu na ,,makowy pijak,, niestety nie znam....ale już sama nazwa wskazuje, że musi być dobre....a propos procentów .....u mnie malinowo-jeżynowa naleweczka nabiera mocy, więc proszę na najbliższe odwiedziny brać kierowcę ;:224

Milenko mam nadzieję, że muffinki zasmakują wam, tylko nie piecz zbyt długo bo robią się dosyć twarde :D ...a co do wyboru....to ile osób tyle preferencji....mnie najbardziej smakują te cytrynowe z makiem i kokosowe z jabłuszkiem. Mojej córci wszystkie odmiany z nutellą i kokosem a mężowi czekoladowe...ale one takie najmniej słodkie, jak lubicie słodsze to dodaj troszkę więcej cukru...
Jeśli nie dostaniesz foremek do muffin to kup po prostu papierowe papilotki, i składaj po 2 i w nie ciasto :D
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja też dzisiaj tu dotarłam, idę po zakupki na zupkę z serków topionych. W dobie kryzysu gotowliśmy ją z samych serków i pora, ale to dawne czasy, ta jest bardzo wzbogacona.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś już nie mogę się doczekać ;:196

Krysiu faktycznie ta zupka jest bardzo bogata i bardzo sycąca ....i naprawdę pyszna :D
x-d-a

Post »

Agnieszko, ja dzisiaj też ugotowałam zupkę serkową :P
Jest naprawdę pyszna, sycąca i rozgrzewająca ;:137
Bardzo mi smakuje, ale zobaczę, co powiedzą M. i synuś - oni będą jedli dopiero wieczorem...
A w ogóle, to podglądam po cichutku Twój wspaniały, kulinarny wąteczek - ze mnie kucharka średnia i do wielu przepisów muszę 'dojrzeć' (zwłaszcza do ciast, bo nie lubię piec :oops: ).
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

AGNESS pisze: Wspaniałe ciasto na zimowe dni .....bajecznie pachnie cynamonem i jabłkami....już w czasie pieczenia zapach roznosi się po całym domu.......Taki aromat kojarzy mi się z przytulnym ciepłym domkiem, kiedy za oknem zimno i szaro i nie chce się nosa wystawić za próg.....a my w miękkim fotelu z talerzykiem pysznego pełnego bakalii ciasta i kubkiem gorącej herbaty.....
Ciasto nawet nie zdążyło wystygnąć.......pierwsze kawałki znikały z blachy jeszcze gorące ;:224

CIASTO JABŁKOWO CYNAMONOWE

* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 4 jaja
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szkl oleju
* 3 czubate łyżeczki cynamonu
* 5-6 jabłek - obrać pokroić w sporą kostkę ( ok 1- 1,5 cm)
* ok szklanka orzechów włoskich - posiekać i podprażyć na suchej patelni
* ok szklanka rodzynek - sparzyć- odcedzić
* paczka płatków migdałowych - do posypania po wierzchu ciasta

-Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem.
-Rodzynki i orzechy oprószyć mąką
-Jaja utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodać mąkę i olej. Utrzeć na gładką masę, dodać bakalie i jabłka- dokładnie wymieszać.
-Wylać do natłuszczonej i posypanej bułką dużej prostokątnej blachy, wierzch posypać migdałami.
Piec 50-60 min w temp 180*
Piec w dużej prostokątnej blaszce

Obrazek

Obrazek
Daluś spróbuj to :D nie ma mowy, aby nie wyszło, nabełtasz i do piekarnika, a jest bardzo smaczne ;:167
x-d-a

Post »

Joluś, myślisz, ze nawet ja - antytalent pieczeniowy -dałabym radę?
Bo jeść ciasta, to ja uwielbiam :P A to jabłkowo-cynamonowe wygląda niezwykle smakowicie :P Może spróbuję...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daluś bardzo się cieszę, ze zupka smakowała :D
Co do ciast tak jak Jola napisała to jabłkowo-cynamonowe jest niesamowicie łatwe, po prostu wszystko miesza się razem i naprawdę pyszne. Jestem pewna, że wyjdzie ci bez najmniejszego problemu ;:196
Polecam też muffinki, to też tylko chwilka roboty, wszystkie składniki do kupy, delikatnie wymieszać popiec przez 25 min i gotowe - błyskawica :D

Jouś prawda, ze łatwe i bardzo szybkie ? :D
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A piekłyście kiedyś muffinki w tych papierowych foremkach??
Ja kupiłam papierowe tylko takie były w markecie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko po prostu składaj po 2 papilotki i tak piecz. Będzie wszystko super. Do czasu aż kupiłam foremki silikonowe tak piekłam.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witaj Agniesiu ;:196
Robiłam serową zupkę,super jest,dodałam marchewkę,a pieczarki zjechałam robotem na tarce jarzynowej,do tego domowe grzanki.
Teraz szukam jakiegoś nowego przepisu na karkówkę ;:132
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie ostatnio naszła ochota na żeberka w jakimś sosie :P
Czyzby to były ciążowe zachcianki 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wyjęłam z piekarnika szarlotkę na kruchym spodzie. Naprawdę pyszna i bardzo łatwa w zrobieniu :D Od razu po wyjęciu z piekarnika znikło pół blachy......na gorąco ;:224 :;230 Robiona przy gościach i zjedzona razem z gośćmi 8-) :lol: Szczerze polecam.

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

* 1 kg jabłek
* 3 szkl mąki
* 4 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 25 dag masła
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* aromat smietankowy

Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagnieść ciasto.
Jabłka obrać pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki. wymieszać z połową szklanki cukru i skropić aromatem śmietankowym( do jabłek można dodać rodzynek, orzechów, ja jednak najbardziej lubię same, tylko z aromatem)
Ubić na sztywno pianę z białek z pozostałym 0,5 szkl cukru.
Wysmarować blachę masłem, wykleić ją 2/3 ciasta . Posypać na wierzchu tartą bułką. Wyłożyć jabłka, na nie ubitą pianę i na wierzch skubać palcami kawałeczki ciasta i układać na pianę. Piec w 180* około 40-50 min, aż wierzch ładnie sie zrumieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu cieszę się, ze zupka smakowała :D Grzaneczki do zup są super, moja córa uwielbia :D
Co do karkóweczki to ja bardzo lubię różne rodzaje mięs duszone w cebuli. Przepis podawałam chyba na pierwszej stronie, zerknij może cie zainteresuje :D

Milenko....czyżby wiadomość ukryta między wierszami??? Jeśli dobrze odczytałam, to serdecznie gratuluję ;:196
A co do żeberek to podobnie jak Kasi karkówkę polecam ci zrobienie ich duszonych w cebulce....pycha......może być z dodatkiem pieczarek, może być z papryczką....ale i z samą cebulką przepyszne :D Przepis chyba na 1 stronie :D
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heh Myślałam że wszyscy wiedzą :roll: :roll:
Dzisiaj jak tylko z uczelni wrócę zabieramy się z synkiem za muffinki, i żeberka też na pewno wypróbuje w tej cebuli. Aż mi ślinka leci.
A ta szarlotka wygląda rewelacyjnie. jak ją rano zobaczyłam to mało języka nie połknęłam :P :P :P Ale ja mam tak lewe ręce że jeszcze nigdy ale to nigdy przez tyle lat mojego życia szarlotka mi nie wyszła. Zrobię każde inne ciasto, a nawet torty na śluby, chrzciny, urodziny robiłam. Szarlotka klapa.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”