Alu muszę powiedzieć, że styl życia który utrzymujesz bardzo ci służy....właśnie doczytałam twój wiek i muszę stwierdzić, ze wyglądasz o co najmniej 15 lat młodziej
Obiecałam wrażenia z pieczenia sewniko-brownies.......otóż.... rewelacja....już wiem, ze na stałe zagości w moim ciastowym - domowym menu.....jest przepyszne- niesamowicie delikatne , soczyste, puszyste.....baaaaardzo czekoladowe i ta delikatna owocowa kwaskowata nutka....dopełnienie smaku.....i co jeszcze podkreśla jego rewelacyjność....bardzo proste w robieniu, szybkie i łatwe. Same zalety

A wygląda tak.....
Ostatnio robiłam na obiad lazanię, podam przepis, ponieważ jest warta spróbowania. Polecam
LAZANIA
* paczka makaronu lazania
* 30 - 40 dag żółtego sera
SOS
* 0,5 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 2 marchewki
* nieduża cukinia( niekoniecznie)
* 3 ząbki czosnku
* 3 pomidory
* puszeczka koncentratu
* bazylia, zioła prowansalskie, vegeta
* ja dodałam jeszcze puszkę kukurydzy, bo ją bardzo lubimy, chociaż nie jest to praktykowane w lazaniach
Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę podsmażyć na oleju, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć , aż mięso nie będzie surowe. Łyżkę vegety wsypać do szklanki wrzątku i taki rosołek wlać do mięsa, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, przyprawy i gotować jeszcze około 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat.
BESZAMEL
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* 2 łyżki startego parmezany ( niekoniecznie)
* szczypta gałki muszkatołowej, sół , pieprz
Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, ciągle mieszając, aby wszystko ładnie się łączyło. Postawić z powrotem na gazie i gotować około 20 min, żeby ładnie zgęstniało, doprawić przyprawami.
Wysmarować spore żaroodporne naczynie ( blaszkę) masłem ułożyć płaty makaronu, na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem, pomazać beszamelem, równomiernie posypać startym żółtym serem i tak od nowa- makaron, sos, beszamel, ser...aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być makaron obficie polany beszamelem i posypany żółtym serem. Piec w 180* około 40 min, sprawdzać widelcem czy makaron zmiękł i wierzch ma być przyrumieniony.
Smacznego
