Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguś ;:196 jeszcze torcik kajmakowy :D A gdzie szukać tego mirabelkowego?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu torcik kajmakowy napiszę już jutro, ok? Bo zaraz goście się zapowiedzieli :D
A to link do łaciatego od Mirabeli :D jest bardzo smaczne, ja uwielbiam serniczki, a ono przekładane sernikiem na zimno :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 85&start=0
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Agniesiu, piernik pyszny. Przepis będzie wykorzystywany wielokrotnie :D .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ale mi fajny link podałaś ;:196 Czytałam to ciasto Mirabelki i takie skomplikowane mi się wydało a jak ci smakowało?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko strasznie się cieszę, ze piernik wam zasmakował , bardzo łatwy i szybki w robieniu a pyszny :D

Gosiu ciasto wcale nie jest skomplikowane, jak się na nie patrzy to tak się wydaje, bo sprawia wrażenia takiego wielowarstwowego, a tak naprawdę są to tylko 2 placki składające się jakby z 2 błyskawicznie robionych biszkoptów....jeden normalny, a drugi bez żółtek i wylane na blachę na przemian......no i przełożone bardzo prostym serniczkiem. Jest naprawdę dobre i pięknie się prezentuje :D
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ale pyszne ciacha zrobiłaś ;:138 Wyglądają super i pewnie smakują wyśmielicie :D
Dobrze że założyłaś swój wątek ;:108
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, ciasto makowe z budyniem na biszkopcie okazało się strzałem w dziesiątke. Mój M stwierdził, że jeszcze tak dobrego nigdy nie jadł. Użyłam gotowego kremu budyniowego bez masła. Dziękuję za pomysł na to ciasto.
Także ryba w ananasach była świetna :D
Czekam na torcik kajmakowy oraz na inne fajne ciasta według twojej receptury :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

..i mnie Pani Walewska wyszła świetnie.Wszystkim smakowala i zniknęła pierwsza,Została tylko blaszka do mycia hihi.Co do wyciągania ciasta z blaszki to,przekroiłam na pół i po połowie wyciągnęłam.Już kombinuje jaką by tu inną masę,,wtyknąć,,i chyba już wiem...masa z krówki aż się prosi(puszka mleka krówka utarta z kostką masłai orzechami)i będzie Pani Pestka :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu dziękuję :D Bardzo się cieszę, że przepisy przypadły ci do gustu :D

Wandziu bardzo się ciesze, ze ciasto smakowało twojej rodzince, ja również bardzo je lubię, one dzięki biszkoptowi jest takie leciutkie i pyszne :D Ryba w ananasie to ostatnio u nas hit...na święta nie robiłam, bo rodzinka przed świętami wierciła mi o nią dziurę w brzuchu i musiałam zrobić wcześniej 8-) :lol: Pomalutku będę wstawiała kolejne przepisy, mam nadzieję, ze jeszcze coś ci wpadnie w oko ;:196

Aldonko cieszę się bardzo, ze Pani Walewska smakowała wam :D Z kremami można jak najbardziej eksperymentować i krówkowa może być ciekawa i myślę, ze świetnie też smakowałaby bita śmietana usztywniona śnieżką, a nawet serniczek na zimno ( taki, niezbyt mocno usztywniony) jako krem :D
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Agnieszko, zaglądam co tu serwujesz. Same pyszności. Smakowicie wyszły Tobie ciasta. To łaciate można przełożyć również kremem budyniowym. Ja zamiast karmelizować cukier, używam mleko w puszce słodzone i gotuję je przez 3 godziny wstawione do wody w garnku pod przykryciem i dolewam trochę rumu. Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko czytałam u ciebie, ze łaciate też może być z budyniem, ale mnie bardzo przypasowało z serniczkiem bo go uwielbiam :D I naprawdę bardzo mi smakowało :D Ja też kremy robię z mleka skondensowanego, a ostatnio kupowałam już gotowe w puszce, ze nie trzeba go gotować, wielka wygoda :D Robię mn. 3 Bit z tej masy krówkowej- pycha :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś a gdzie obiecany przepis?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosieńko kochanie moje dziś postaram się wrzucić, pożyczyłam zeszyt z przepisami kuzynce, a z pamięci nie napiszę, bo robiłam go tylko raz i nie pamiętam dokładnie wszystkich proporcji. Dziś ma oddać mi zeszyt, chciała sobie spisać kilka przepisów. Tylko zeszyt wróci od razu napiszę. A teraz podam przepis na 3 Bita, ciasto bez pieczenia- przepyszne

3 BIT

* 7-8 paczek herbatników ( ja kupuję dużą paczkę Petitek)
* 2 budynie waniliowe
* galaretka cytrynowa
* 1 masło
* 1 puszkę masy krówkowej( lub mleka skondensowanego, gotować 2,5 godź)
* 1/2 l śmietany kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru- po ubiciu dodać 2-3 łyżeczki rozpuszczonej w drobinie wrzątku i wystudzonej żelatyny
* czekolada

-Ugotować 2 budynie w 1/2 l mleka, w gorący budyń wkręcić 1 suchą galaretkę . Po całkowitym ostudzeniu utrzeć z masłem.

WYKONANIE- na dno blachy ułożyć
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa krówkowa ( mleko skondensowane ugotowane)
- herbatniki
- ubita śmietana
- na wierzch posypać obficie startą czekoladą
schłodzić w lodówce, musi postać ze 2-3 godź,
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś dzięki.Widzę że mamy sporo podobnych przepisów mój różni się tylko tym że gotuje budyń na mniejszej ilości mleka i gorący wylewam na herbatniki bez ucierania z masłem a zamiast żelatyny daje śmietan fix a do pani Walewskiej koniecznie rodzynki :D Torcika nigdy nie piekłam i muszę wypróbować.Bardzo sie zastanawiam co upiec na sylwestra może podpowiesz?.U mnie dzieci jeszcze chętnie jedzą ciasto z chałwą i sezamem no ale trzeba coś zmieniać.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu to ja poproszę o przepis na chałwowo-sezamowe ciasto. Mam taki, ale nie robiłam go jeszcze, więc nie wiem jaki wychodzi. Taki wypróbowany bardzo mile widziany :D Może dla odmiany spróbuj korę orzechową, to pyszne ciacho , albo serniczek z kokosem :D Napiszę jeszcze przepis na Snicers, może on przypadnie do gustu twoim pociechom :D

SNICERS

CIASTO
* 3 szkl mąki
* 1 masło
* 15 dag cukru
* 2 jaja
* 2 łyż miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka letniego mleka

Miód i sodę rozpuścić w mleku. Resztę składników wyrobić i dodać miód z mlekiem. Ciasto podzielić na 2 części.

MASA ORZECHOWA
* 12 dag masła
* 1/2 szkl cukru
* 2 łyżki miodu
To wszystko podgrzać, rozpuścić. Dodać 25 dag pokruszonych orzechów włoskich. Dobrze wymieszać i wylać gorące na jeden z placków( surowy) Placki upiec.

KREM BUDYNIOWY
* 1/2 l mleka
* 2 budynie waniliowe + cukier
* 1 masło
Wymieszać część mleka z budyniem, pozostałe zagotować z cukrem i masłem, wlać rozmieszany budyń, zagotować.
Gorący budyń wylać na upieczony placek bez orzechów, przykryć tym z orzechami......SMACZNEGO
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”