Trzmielina Fortunego 'Emeral'n Gold' i barwinek 'variegata'

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Trzmielina Fortunego 'Emeral'n Gold' i barwinek 'variegata'

Post »

Zachęcona poprzednimi szybkimi odpowiedziami ośmielam się pokazać jeszcze 3 roślinki z mojej działki:
1. tu mam pytanie czy to może być lilia ? Kilka lat temu posiałam w tym miejscu wprost do gruntu nasiona lilii,
nawet ładnie wzeszły ale wszystkie młode roślinki zjadły ślimaki.
Czy to możliwe, żeby po kilku latach wyszła jakaś lilia.
Zaznaczam, że lilie mam w zupełniej innej części ogrodu.

2. dostałam od kogoś kilka sadzonek 5 lat temu . Uchowała się jedna i jak widać jest w tragicznym stanie.
Rośnie cały czas na tym samym miejscu w cieniu i nie powiększa się a liście wyglądają
jak popękane lub regularnie wygryzione. Nigdy nie kwitła.

3. też otrzymana od kogoś kto nie znał nazwy. Dostałam 2 sztuki. Jedną posadziłam w cieniu myśląc, ż
e może to barwinek a drugą w słońcu tak na wszelki wypadek. Obie rosną bardzo źle.
Nigdy nie kwitły. Ta w cieniu jest bardziej zwarta. Pokazuję tę na słońcu, która ma bardzo długie pędy
zupełnie łyse, tylko w niektórych miejscach są listki. Pokazuję właśnie takie miejsce.

Co to są za rośliny i co zrobić, żeby rosły? :?

Obrazek Obrazek Obrazek
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu na zdjęciu 2 jest trzmielina Fortunego 'Emeral'n Gold', o ile dobrze widzę listki mają żółte, nieregularne obramowania. Natomiast na zdjęciu 3 jest najprawdopodobniej barwinek, bo jest też w takich kolorach trzmielina Fortunego 'Emerald Gaiety', ale Twoja roślinka ma cienkie i długie pedy, co wskazuje raczej na barwinek.

Mam obie trzmieliny i ten białoobrzeżony barwinek, który też nigdy u mnie nie miał kwiatów. Zarówno barwinek jak i trzmieliny lepiej czują się w półcieniu, a nawet w cieniu. Trzmielina 'Emerald'n Gold' rośnie u mnie przy kracie w miejscu, gdzie słońce dociera latem max przez 2 godziny i po 2 latach osiągnęła wysokość ok 180 cm.
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odszukałam fotki

Obrazek barwinek

Obrazek trzmielina 'Emerald'n Gaiety'

Obrazek trzmielina 'Emerald'n Gold'
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu!
Ja też mam ten barwinek białoobrzeżony ale nie mam z nim problemów.Rośnie od strony pd-zach ale w lecie podlewam go 2-3 razy w tygodniu Obrazek
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

To na pierwszym zdjęciu to może być tysiąc i jedna roślina. Dopóki nie zakwitnie, albo przynajmniej porządnie nie podrośnie, mowy nie ma o identyfikacji. Spróbuj delikatnie przesadzić w jakieś miejsce, do którego ślimaki nie zaglądają, obejrzyj przy okazji cebulkę, sfotografuj, daj fotkę, to może będzie można określić nieco bardziej szczegółowo.
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Bardzo dziękuję Krzysiu ! :lol: Tak zrobię. na razie wokół obsypałam granulkami na ślimaki. Poczekam jeszcze trochę aż ta "parszywa" pogoda minie i będę próbowała wykopać.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”