Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

loeb pisze:Super :D Na drożdża też poprosze. W zeszłym roku piękne patisony mi porosły i nie wiedziałam co z nimi zrobić, w końcu skończyły jako dekoracja:D Jeden stoi do dziś. A skórkę długo miały miękką .
U mnie tylko te ostatnie jesienne patisony zostają, wcześniej rozbiorą mi wszystkie, a to siostra, to znajomi, sporo też sami jemy. Z patisonów robię też takie a'la leczo-podłoże:
patison, marchew zetrzeć na tarce do warzyw, dodać podsmażoną, pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, można dodać paprykę, lub inne warzywa wg, uznania.
Dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą pieprzem, ziołami
Kenjifujima
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2011, o 07:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

po drugie upieczona łatwiej się rozgniata na pure samym widelcem, zupełnie bez wysiłku, a surową trzeba dopiero utrzeć... :wit
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Podaję obiecany przepis na DROŻDŻAKA Z DYNI

1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli

Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast :heja
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
Obrazek
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

A z makaronowej możecie coś zaproponować?:)
Lika
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Makaronową jem na cztery sposoby

1 - z czosnkiem - kroję wzdłuż na dwie części, wyjmuję nasiona, smaruję oliwą z dodatkiem czosnku i do piekarnika
2 - "carbonara" - podobnie tylko zamiast oliwy dodaję do wgłębień po nasionach śmietanę pomieszaną z drobno pokrojoną szynką lub boczkiem
3 - gotowana - podana z masełkiem z bułką tartą
4 - faszerowana mięsem - obcinam czubek, wyjmuję nasiona, nadziewam mięsem mielonym, zamukam czubkiem, piekę, albo duszę

Z mięsem robiłam też zwykłą dynię i rodzinka to uwielbiała.
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00

Post »

Dla zainteresowanych zupa mleczna z dyni na słodko ;:137
Przepis ściągnięty z sieci ,ale wypróbowany osobiście.
W ramach oszczędności czasu robię bez klusek sama dynia ,też pyszne

SKLADNIKI:
Składniki
dynia (najlepiej pomarańczowa lub żółta) ile -ja daję mus z dyni własnej roboty na 2 litry mleka słoik litrowy
2 litry mleka, cukier waniliowy ,olejek midgałowy
1 jajko, mleko, mąka (na kluseczki)
lub zamiast klusek ryż albo makaron -
cukier do smaku
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Dynię obrać, wydrążyć miąższ. Obraną dynię pokroić w kostkę, podlać wodą i dusić do miękkości. Zmiksować lub zgnieść przyrządem do duszenia ziemniaków.
2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i olejkiem migdałowym. Gdy zacznie się gotować, kłaść do niego łyżką małe kluseczki przygotowane z jajka, mąki i mleka. Ciasto na kluseczki powinno być gęste, tak by można je było prawie odcinać nożem. Zamiast kluseczek w tym momencie mozna wsypać ryż (odpowiednio do objetości mleka) lub makaron. Wówczas mleko z ryżem czy makaronem gotować ok. 5 minut przed wrzuceniem dyni.
3. Mleko z kluskami gotować ok. 10 minut i dodać potem zmiksowaną dynię. Wymieszać lekko. Gotować aż kluski będą miękkie.
4. Zupka jest bardzo smaczna, mozna dosłodzić cukrem. Ale jeżeli dynia jest słodka, to cukru nie dodawać.Ja zawsze słodzę
POLECAM ;:108
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

A to przepis na gulasz z dynii

ok. 1/3 średniej wielkości dyni
1 słodka czerwona papryka i 1 ostra papryka (ja dałam 2 słodkie papryki i więcej ostrej w proszku)
4 duże ziemniaki
4 kiełbasy do smażenia (np. śląskie)
masło i oliwa do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka mielona, tymianek

Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm, posypując solą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną na patelni oliwę - oliwy powinno być więcej (jak do frytek). Zanim ziemniaki się usmażą na rumiany kolor, z dyni usuwamy miąższ z pestkami, po czym obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 2cm x 2cm. Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę - słodką w większą, a ostrą w mniejszą.
W osobnym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy najpierw dynię. Gdy sie lekko zeszkli, po ok. 3min dodajemy obie papryki. Mieszając dusimy potrawę przez kolejnych kilka minut.
Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy ziemniaki, smażymy pokrojone kiełbasy, po czym dorzucamy je wraz z usmażonymi ziemniakami do dyni i całość doprawiamy. Jeszcze chwilę dusimy i podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Smacznego ;:137 ;:196
Ponieważ mam małe dzieci, nie robiłam mocno ostrego i dlatego nie dawałam ostrej papryki świeżej, tylko troszkę w proszku
Robiłam i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowej potrawy, znikło tak szybko, wszystkim smakowało
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... dania.html
tu jest bardzo dużo ciekawych przepisów, zamierzam już w weekend niektóre wypróbować
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Bardzo fajna stronka ;:132 ;:63 , zapisałam sobie, bo dynia jedna urosła, a 2 kolejne rosną ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciasto dyniowo-marchwiowe

1 szkl. cukru
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody spożywczej
1 cukier wanilinowy
3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
2 garście pokrojonych różnych orzechów (ja daję przeważnie nerkowce, laskowe)
2-3 szkl. (w sumie) obranej, startej i odsączonej dyni i marchwi.

Jaja ubić z cukrami, dodać olej, mąkę z sodą i cynamonem - wymieszać łyżką, dodać orzechy i warzywa, wymieszać.
Ciasto piec ok. 50 min. w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zimne oprószyć cukrem pudrem.

UWAGI:
- ciasto można zrobić z samej dyni, albo z samej marchwi.
- nie trzeba dawać orzechów.
- ciasto jest lekko wilgotne, pachnie jak piernik.

;:3
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

agusia2410 pisze:Podaję obiecany przepis na DROŻDŻAKA Z DYNI

1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli

Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast :heja
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
Obrazek

Dzisiaj zrobilam, pychotka :heja
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

cieszę sie, że smakował :wit ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Był przepis na wino z dyni to ja podam na nalewkę z dyni.
Zaznaczam,że nie robiłam,ale może jeszcze spróbuję zrobić.
Opiszę wtedy również wrażenia smakowe.
Kiedyś zanotowałam w notesiku i stąd mam przepis.
Niewielka dynię obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.Wsypać do słoika i zalać wódką do pełna i postawić w chłodne miejsce na 14-16 dni.Przefiltrować i dodać do syropu sporządzonego z 0,5 kg cukru i 250 ml wody.
Nalewka musi dojrzewać 6-8 miesięcy w chłodnym miejscu.
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Jesienią zawsze robię moje ulubione pierogi z farszem z dyni.
Ciasto przygotowuje się jak na jakiekolwiek pierogi.
Farsz: dynia (ilość dowolna), cebula, orzechy włoskie mielone, sól, cukier, pieprz, mielony kminek, sok z cytryny.
Dynie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy dynię. I tutaj muszę ostrzec bo przygotowanie tego farszu może zająć trochę czasu. Żeby pierogi dobrze się zlepiały farsz nie może być zbyt wodnisty, więc w zależności od tego jaką dynią dysponujemy może to trochę potrwać. Na końcu farsz doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny i mielonymi orzechami. Po ugotowaniu pierogi najlepiej smakują polane śmietaną. SMACZNEGO!
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy to są pierogi na słodko czy na słono? widzę że jest pieprz i cebula, ale to czasem o niczym nie świadczy:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”