A to przepis na
gulasz z dynii
ok. 1/3 średniej wielkości dyni
1 słodka czerwona papryka i 1 ostra papryka (ja dałam 2 słodkie papryki i więcej ostrej w proszku)
4 duże ziemniaki
4 kiełbasy do smażenia (np. śląskie)
masło i oliwa do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka mielona, tymianek
Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm, posypując solą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną na patelni oliwę - oliwy powinno być więcej (jak do frytek). Zanim ziemniaki się usmażą na rumiany kolor, z dyni usuwamy miąższ z pestkami, po czym obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 2cm x 2cm. Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę - słodką w większą, a ostrą w mniejszą.
W osobnym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy najpierw dynię. Gdy sie lekko zeszkli, po ok. 3min dodajemy obie papryki. Mieszając dusimy potrawę przez kolejnych kilka minut.
Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy ziemniaki, smażymy pokrojone kiełbasy, po czym dorzucamy je wraz z usmażonymi ziemniakami do dyni i całość doprawiamy. Jeszcze chwilę dusimy i podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Smacznego
Ponieważ mam małe dzieci, nie robiłam mocno ostrego i dlatego nie dawałam ostrej papryki świeżej, tylko troszkę w proszku
Robiłam i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowej potrawy, znikło tak szybko, wszystkim smakowało