Błędy w uprawie różaneczników
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Różaneczniki kopane z gruntu , np. prosto ze szkółki, z tzw. gołym korzeniem Sadzimy zdecydowanie wiosną. Przekorzenione w donicach, a takie kupujemy najczęściej, można teoretycznie sadzić i wiosną , i jesienią , ale... To stosunkowo delikatne rośliny i lepiej , żeby zaaklimatyzowały się w nowym miejscu przed niekorzystnym dla nich okresem mrozów. Dlatego polecam sadzenie wiosną i latem.To bezpieczniejsze dla roślin i ...dla naszych kieszeni 

- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Zdarza mi się przesadzać różaneczniki we wrześniu, nawet ok.10-letnie, daje dużo torfu+trociny, na wierzch kora, jak do tej pory-parę lat to jest z nimi ok.Natomiast azalie nawet później,podobnie jak inne tracące liście krzewy. Mimo to wiosnę uważam za korzystniejszą.W 2006 sarny objadły mi większośc pąków kwiatowych azalii.
Serdecznie pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam
Różaneczniki

Z tego co wiem to wiosenne sadzenie mniej sprzyja roślinie jak jesienne,Jesienią ma czas zaaklimatyzować się rozwinąć korzenie szczególnie te z doniczki.

- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Ale, jak każda zasada, są wyjątki od reguły.
Gdy cykl wegetacyjny trwa 4-5 miesięcy, jak w górach, gdy zima przychodzi szybko i jest ostra, to sadzone jesienią rośliny, po prostu nie mają czasu, by rozwinąć system korzeniowy wiekszy niż doniczka, z której ją posadzono.
A gdy na dodatek ziemia jest ciężka, mokra i zimna ( gliny piaszczyste, iły, gliny ilaste, etc), to pozimowe wypadnięcia są regułą.
Nauczyłam się tego w górach, na własnej skórze ( i kieszeni)
Więc teraz, na 560m npm, krzewy i drzewa sadzę wyłącznie wiosną!
Gdy cykl wegetacyjny trwa 4-5 miesięcy, jak w górach, gdy zima przychodzi szybko i jest ostra, to sadzone jesienią rośliny, po prostu nie mają czasu, by rozwinąć system korzeniowy wiekszy niż doniczka, z której ją posadzono.
A gdy na dodatek ziemia jest ciężka, mokra i zimna ( gliny piaszczyste, iły, gliny ilaste, etc), to pozimowe wypadnięcia są regułą.
Nauczyłam się tego w górach, na własnej skórze ( i kieszeni)

Więc teraz, na 560m npm, krzewy i drzewa sadzę wyłącznie wiosną!
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Ja może dorzucę jeszcze jedną uwagę.
Najlepiej kupować rośliny gdy one kwitną. Mamy pewność, że kupujemy to, co chcemy.
Niestety, z rzetelnością sprzedawców bywa różnie, a niekiedy sami klienci zmieniają etykiety.
Posadzimy roślinę, a później nieprzyjemne rozczarowanie, że nie jest to taka roślina jak na etykiecie.
Najlepiej kupować rośliny gdy one kwitną. Mamy pewność, że kupujemy to, co chcemy.
Niestety, z rzetelnością sprzedawców bywa różnie, a niekiedy sami klienci zmieniają etykiety.
Posadzimy roślinę, a później nieprzyjemne rozczarowanie, że nie jest to taka roślina jak na etykiecie.
Sadzenie

Super.Ja mieszkam na wschodzie u mnie zimy także są ciężkie,no nie takie jak u Ciebie.
Myślę że najważniejsze jest doświadczenie np. sąsiadów.
Pozdrawiam,,,,,,,,,miłego dnia,,,,,,,,
P.S. Od tygodnia kwitną u mnie zimowity wiosenne..........fez.......

- mora1
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Jeden z moich rododendronów po zimie a raczej w trakcie nie wygląda dobrze. Co mu dolega i jak mu pomóc?. Proszę o rady. Szukałam w chorobach ale, nie jestem pewna czy dobrze rozpoznałam. Podłoże wymieniłam w ubiegłym roku, pH odpowiednie, podlewany jest regularnie. Pozostałe wyglądają zdrowo. Pomocy.

Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
Różaneczniki

do mora1 ja myślę że to jest wynik przesuszenia ,może było ca dużo słońca.
W zimie zalezają cieniowanie agrowłukniną.
-------------fezp-------

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Re: Różaneczniki
fezo pisze:![]()
![]()
![]()
do mora1 ja myślę że to jest wynik przesuszenia ,może było ca dużo słońca.
W zimie zalezają cieniowanie agrowłukniną.
-------------fezp-------![]()

Różaneczniki na zdj. wyżej wykazują raczej cechy niedoboru składników pokarmowych , może pierwsze objawy chlorozy ( braku Fe).
Zerknij do tego tematu, tam są omówione różne różanecznikowe przypadłości:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=288
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Może pomoże przeczytanie tego tematu http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=615
Pozdrawiam Andrzej.
- mora1
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie porady. Opryskam chelatem fe, następnie nawóz . Myślę też o szczepionce mikoryzowej dla nich, czy ja oby nie przedobrze? Jak się zrobi cieplej czyli wiosną biorę się do akcji ratunkowej. Ewelino Twoje różaneczniki śnią mi się po nocach 

Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa