Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ukradzione od Kasik 69 Wrzucam, żeby nie zgubić przepisu
Przepis na rogaliki:
25 dkg serka homo
ok. 2 szklanek mąki
25 dkg margaryny
Wszystko razem zagniatamy i na trochę do lodówki, potem rozwałkować, nadziewać tym, na co ma się ochotę - najlepsze z jabłkiem,może być marmolada,nutella ...
Przepis na rogaliki:
25 dkg serka homo
ok. 2 szklanek mąki
25 dkg margaryny
Wszystko razem zagniatamy i na trochę do lodówki, potem rozwałkować, nadziewać tym, na co ma się ochotę - najlepsze z jabłkiem,może być marmolada,nutella ...
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14304
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Robiłam w sobotę sałatkę konserwową
Dobra, ale bardzo.. konserowa w smaku
Dobra, ale bardzo.. konserowa w smaku
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
ja robię podobnie,tylko wody dolewam sporo,żeby powstało trochę sosiku i na końcu zagęszczam łyżeczką mąki ziemniaczanej,a i dodaję jeszcze łyżkę musztardy -uwielbiam ryby-ale bez ościvertigo pisze:Dziękuję, Rosea i zapraszam znowu
Ryba po grecku
1,5 kg filetów - panieruję jak kotlety, studzę
3 duże marchewki,2 pietruszki, seler - ucieram na grubych oczkach na wiórki
3 cebule, por - kroję drobno w kostkę
pół szklanki oleju,
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
Cebulę podsmażam na oleju. Po zrumienieniu cebuli dodaję resztę składników - również smażę na tym oleju. Po podsmażeniu dodaję przecier pomidorowy albo pomidory w puszce. Podlewam wodą troszeczkę i często mieszam. Do tego dodaję 4 - 5 ziaren ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, sok z cytryny,cukier,sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę gotuję.
Po przestudzeniu, przekładam rybę.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
A za ten skradziony przepis to wypróbuję na święta twoją peklowaną szyneczkę,mam na nią wielką ochotę
ja tu jeszcze wrócę
ja tu jeszcze wrócę
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ostatnio zaniedbałam swój kulinarny watek, bo brak mi czasu na cokolwiek. W związku z tym, że czas Świąt zbliża się wielkimi krokami, wrzucam kilka przydatnych przepisików
Kiszenie barszczu
1/2 kg buraków
1 litr przegotowanej wody
skórka żytniego chleba
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
Buraki obrać, umyć, poszatkować na plasterki, włożyć do kamiennego garnka, dodać skórkę razowego chleba, zalać wodą, przykryć kawałkiem szmatki (lub gazy) i pozostawić w ciepłym miejscu. Kiedy ukiśnie (3-4 dni) - używać Celem przygotowania barszczu należy dodać taki barszcz do wywaru z włoszczyzny (lub do rosołu), podprawić cukrem.
Kiszenie barszczu
1/2 kg buraków
1 litr przegotowanej wody
skórka żytniego chleba
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
Buraki obrać, umyć, poszatkować na plasterki, włożyć do kamiennego garnka, dodać skórkę razowego chleba, zalać wodą, przykryć kawałkiem szmatki (lub gazy) i pozostawić w ciepłym miejscu. Kiedy ukiśnie (3-4 dni) - używać Celem przygotowania barszczu należy dodać taki barszcz do wywaru z włoszczyzny (lub do rosołu), podprawić cukrem.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Mogę też zaproponować kruche ciasteczka do wycinania U nas nie byłoby Bożego Narodzenia bez tych ciasteczek
1 kg mąki,
szczypta soli (koniecznie!),
5 żółtek,
paczka proszku do pieczenia (takiego na 1 kg mąki!),
0,5 kg cukru,
2 kostki Kasi,
kwaśna śmietana 200 ml, prawie cała
Wszystko się zagniata, dodając w razie potrzeby (czyli jak ciasto jest za twarde) jeszcze trochę margaryny i śmietany. Co do śmietany, to proponuję zacząć od mniej więcej 3/4 pojemniczka i najwyżej dodać.
Potem się wałkuje (grubość 3-4 mm) i wykrawa różne pyszne ciasteczka. Przed upieczeniem można posmarować białkiem. Jeśli nie posmarowane, to po upieczeniu obowiązkowo posypuję cukrem pudrem.
Piec, aż ciastka będą złote.
Z tej porcji wychodzi cała góra ciasteczek, więc nasze foremki będą miały szerokie pole do popisu.
Jeśli już się zdecydujesz i zrobisz te ciasteczka, to potem trzeba je przechowywać w OTWARTYCH pojemnikach (miskach, puszkach, koszykach), żeby smacznie chrupały.
Jeśli zamkniesz - zwilgotnieją i zmiękną. Można trzymać kilka tygodni.
1 kg mąki,
szczypta soli (koniecznie!),
5 żółtek,
paczka proszku do pieczenia (takiego na 1 kg mąki!),
0,5 kg cukru,
2 kostki Kasi,
kwaśna śmietana 200 ml, prawie cała
Wszystko się zagniata, dodając w razie potrzeby (czyli jak ciasto jest za twarde) jeszcze trochę margaryny i śmietany. Co do śmietany, to proponuję zacząć od mniej więcej 3/4 pojemniczka i najwyżej dodać.
Potem się wałkuje (grubość 3-4 mm) i wykrawa różne pyszne ciasteczka. Przed upieczeniem można posmarować białkiem. Jeśli nie posmarowane, to po upieczeniu obowiązkowo posypuję cukrem pudrem.
Piec, aż ciastka będą złote.
Z tej porcji wychodzi cała góra ciasteczek, więc nasze foremki będą miały szerokie pole do popisu.
Jeśli już się zdecydujesz i zrobisz te ciasteczka, to potem trzeba je przechowywać w OTWARTYCH pojemnikach (miskach, puszkach, koszykach), żeby smacznie chrupały.
Jeśli zamkniesz - zwilgotnieją i zmiękną. Można trzymać kilka tygodni.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Jabłka zapiekane w kremie
10 jabłek - obrać, przeciąć na pół, wydrążyć środki, ułożyć w półmisku żaroodpornym lub na blasze, nadziać konfiturami albo farszem z posiekanych jabłek, migdałów, cukru i rodzynek (ja bardzo lubię dżem wiśniowy z Łowicza).
Nadziane jabłka zalać następującą masą:
Szklankę śmietany ubić z 4 żółtkami, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i cukru. Z białek ubić pianę, wymieszać z resztą masy. Gotową masą zalać jabłka i zapiec w piekarniku.
10 jabłek - obrać, przeciąć na pół, wydrążyć środki, ułożyć w półmisku żaroodpornym lub na blasze, nadziać konfiturami albo farszem z posiekanych jabłek, migdałów, cukru i rodzynek (ja bardzo lubię dżem wiśniowy z Łowicza).
Nadziane jabłka zalać następującą masą:
Szklankę śmietany ubić z 4 żółtkami, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i cukru. Z białek ubić pianę, wymieszać z resztą masy. Gotową masą zalać jabłka i zapiec w piekarniku.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sernik mojej mamy
To mój ulubiony sernik:
Ciasto
40 dag mąki
20 dag + 3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
4-5 łyżek kakao
1 łyżka płaska proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub wanilia
margaryna
masa
1kg sera białego
40 dag cukru
12 dag masła
6 jajek
aromat cytrynowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i schować do zamrażalnika. Po schłodzeniu I część zetrzeć na tarce z grubymi oczkami na spód wysmarowanej formy. Na to wlać gotową masę serową, a na górę zetrzeć II część ciasta.
To mój ulubiony sernik:
Ciasto
40 dag mąki
20 dag + 3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
4-5 łyżek kakao
1 łyżka płaska proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub wanilia
margaryna
masa
1kg sera białego
40 dag cukru
12 dag masła
6 jajek
aromat cytrynowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i schować do zamrażalnika. Po schłodzeniu I część zetrzeć na tarce z grubymi oczkami na spód wysmarowanej formy. Na to wlać gotową masę serową, a na górę zetrzeć II część ciasta.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Rogaliki z piwa
1 kostka margaryny (zamrożoną zetrzeć na tarce)
2 szkl. mąki
1/2 szkl. piwa
Ciasto szybko wyrobić i włożyć do lodówki na 1,5 godz. Wałkować, ciąć w kwadraty, nakładać powidła śliwkowe/węgierkowe, zawijać w rożki. Piec w temp. 220'C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
1 kostka margaryny (zamrożoną zetrzeć na tarce)
2 szkl. mąki
1/2 szkl. piwa
Ciasto szybko wyrobić i włożyć do lodówki na 1,5 godz. Wałkować, ciąć w kwadraty, nakładać powidła śliwkowe/węgierkowe, zawijać w rożki. Piec w temp. 220'C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dawno,dawno,temu robiłam rogaliki z piwa,były pyszne,dzięki za przypomnienie
A na pieczone jabłko dostałam ostatnio wielka ochotę,zrobiłam w mikrofali,ale to nie to samo
A na pieczone jabłko dostałam ostatnio wielka ochotę,zrobiłam w mikrofali,ale to nie to samo
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 25125
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przepis na rogaliki wydaje się bardzo prosty. Muszę wypróbować, chociaż obiecałam sobie, że już dosyć jedzenia. Nigdy nie narzekałam na wagę, ale niestety jak tak dalej pójdzie to zamiast na roślinki, będę musiała wydać na ubrania
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kasiu, to stary przepis, więc może być znany. Ja go mam z zestawu przepisów mojej mamy.
Gosiu, ja mam to samo. W tegoroczne święta znacznie przesadziłam z jedzeniem, zwłaszcza sałatek i słodkości, czyli to, co najbardziej tuczące. Rogaliki polecam, bo nie są aż tak kaloryczne, jak ciasta z masą i bardzo proste do przyrządzenia . Daj znać jak Ci smakowały
Gosiu, ja mam to samo. W tegoroczne święta znacznie przesadziłam z jedzeniem, zwłaszcza sałatek i słodkości, czyli to, co najbardziej tuczące. Rogaliki polecam, bo nie są aż tak kaloryczne, jak ciasta z masą i bardzo proste do przyrządzenia . Daj znać jak Ci smakowały
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przeczytałam wątek i zgłodniałam