Moje przepisy Ania
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1121
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radzyń Chełmiński
- Kontakt:
Moje przepisy Ania
No to teraz ja powypisuje trochę moich przepisów na różne okazje
1. Sałatka z żółtym serem
ser żółty 20dag
cebula 5dag (lepsza będzie czerwona lub szarotka)
papryka świeża 20dag (czerwona, pomarańczowa lub żółta)
natka pietruszki
pomidory 10dag
majonez, sól pieprz do smaku
Wszystko kroimy w kosteczkę, doprawiamy i mieszamy.
2. Sałatka ekspresowa
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
5 jaj ugotowanych na twardo
25dag żółtego sera
sól, pieprz i majonez
wszystko kroimy w kostkę
1. Sałatka z żółtym serem
ser żółty 20dag
cebula 5dag (lepsza będzie czerwona lub szarotka)
papryka świeża 20dag (czerwona, pomarańczowa lub żółta)
natka pietruszki
pomidory 10dag
majonez, sól pieprz do smaku
Wszystko kroimy w kosteczkę, doprawiamy i mieszamy.
2. Sałatka ekspresowa
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
5 jaj ugotowanych na twardo
25dag żółtego sera
sól, pieprz i majonez
wszystko kroimy w kostkę
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1121
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radzyń Chełmiński
- Kontakt:
No to teraz czas na marynaty do mięs
3. Marynata z chili i miodu
6 łyżek miodu
6 łyżek ketchupu (ja biorę pikantny z Włocławka)
łyżka imbiru
łyżka sosu sojowego
strąk chili drobno pokroić
ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
4 łyżki oleju
Wszystkie składniki wymieszać, mięso zalać marynata i odstawić na noc, następnego dnia piec.
3. Marynata z chili i miodu
6 łyżek miodu
6 łyżek ketchupu (ja biorę pikantny z Włocławka)
łyżka imbiru
łyżka sosu sojowego
strąk chili drobno pokroić
ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
4 łyżki oleju
Wszystkie składniki wymieszać, mięso zalać marynata i odstawić na noc, następnego dnia piec.
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1121
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radzyń Chełmiński
- Kontakt:
4. Rogaliki półfrancuskie-drożdżowe
Drożdże 10dag
Cukier 30dag
Jajka 2szt
Maka 1kg
Palma 0,5kg
Marmolada 0,4kg
Śmietana kwaśna 0,25kg
Posiekać mąkę z tłuszczem, drożdże rozprowadzić z dwoma łyżkami cukru i całą śmietaną. Połączyć rozczyn z mąką, dodać całe jaja, wyrobić i formować malutkie rogaliki. Piec do uzyskania złotego koloru, po wystudzeniu polukrować.
Drożdże 10dag
Cukier 30dag
Jajka 2szt
Maka 1kg
Palma 0,5kg
Marmolada 0,4kg
Śmietana kwaśna 0,25kg
Posiekać mąkę z tłuszczem, drożdże rozprowadzić z dwoma łyżkami cukru i całą śmietaną. Połączyć rozczyn z mąką, dodać całe jaja, wyrobić i formować malutkie rogaliki. Piec do uzyskania złotego koloru, po wystudzeniu polukrować.
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1121
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radzyń Chełmiński
- Kontakt:
5. Czekoladowe z galaretką i kokosem
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
Upiec biszkopt. Po przestudzeniu wyłożyć masę kokosową:
0,5l mleka
30 dag wiórek
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
Razem gotować do połączenia składników i odparowania mleka.
Na wierzch przygotować 3 zielone galaretki każdą z 1 i 1/2 szkl wody, tężejące wylewać. Zaraz układać warstwę herbatników zanim stężeje do końca galaretka. Wykończyć czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi
Jest to jedno z moich ulubionych ciast
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
Upiec biszkopt. Po przestudzeniu wyłożyć masę kokosową:
0,5l mleka
30 dag wiórek
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
Razem gotować do połączenia składników i odparowania mleka.
Na wierzch przygotować 3 zielone galaretki każdą z 1 i 1/2 szkl wody, tężejące wylewać. Zaraz układać warstwę herbatników zanim stężeje do końca galaretka. Wykończyć czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi
Jest to jedno z moich ulubionych ciast