Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Obrazek

Żółta zebra nr 134 wysoki, dużo galaretki, smak owocowy. W tym pomidorze gustowały dzieci, dorośli nie bardzo.

Obrazek

Żółty nr 18, wysoki, odp. na brunatną plamistość, mięsisty jak dla mnie całkiem smaczny.

Obrazek

Tu jeszcze raz dojrzewajaca zielona zebra. Tego zdjęcia nijak nie mogłam znaleźć, a pamiętam że robiłam. Ta zebra była calkiem przyzwoita w samku, słodka i pachnąca pomidorowo.

Pozdrowienia, kozula.
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16

Post »

Jestem początkującym powiedzmy "ogrodnikiem". Trzeci sezon minął z jako takim sukcesem, odróżniam już niektóre roślinki. Pomidory - to moja już od 37 lat żona je "tonami". Jak zainteresowałem się sadzeniem roślinek to pomidory były pierwsze. Mam pomidory z targu, ale dostałem też od forumowiczów. W tym roku nawet sam wyhodowałem pomidory ze swoich nasionek. Mam "Czarnego królewicza" tak mi koleżanka powiedziała która dostarczyła mi sadzonki. Taki śmieszny ten pomidor, smaczny tylko ten kolor... ale żona je go ze smakiem a to jest najważniejsze. Nagle znalazłem tą stronkę i aż zatkało mnie, że jest aż tyle gatunków pomidorów. Nie mogę napisać na PW, ale mam pytanie do kozuli: czy są jakieś nasionka na wysianie w przyszłym roku? Takie inne niż są w sklepie, to chętnie wysiałbym na moim kawałku Polski. Czytałem też o szczepieniu ogórków i spróbuję też jak znajdę tą figolistną dynie. Na innym forum będziemy mutować dynię z pomarańczami i sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam i zielonym do góry!
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na pewno jakieś nasiona się znajdą. Co do eksperymentów z dyniami i pomarańczami, to już chyba sztuczne przestawianie genów, do pomidorów starcza paluch.

kozula
Papcio
50p
50p

Post »

Nie mogę na PW odpowiadać, więc tu dziękuję za pomoc. Zamówiłem, ale nie wiem jak się "wywdzięczyć" Świstakom? i darczyńcom. Byle do wiosny!
Zielonym do góry!
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kozulo, a powiedz czy zamierzasz kontynuować prace z pomidorkiem który gdzieś w wątku określiłaś jako "cukrowy"? Zapadło mi to jakoś w pamięć i jestem ciekawa co z niego wyszło, czy któraś siewka powtórzyła cechy:)
Papcio
50p
50p

Post »

Naczytałem się i wiem, że nic nie wiem! Przyszło mi na stare lata uczyć się! Ale dobrze jest być wśród roślinek. Ja od doświadczonego ogrodnika dowiedziałem się jak przechowywać nasiona i robię tak: Jak koleżanka chudziak pisała, płuczę na sitku by usunąć galaretkę a następnie patyczkiem do szaszłyków po ziarenku kładę na ręcznik papierowy w centymetrowych odstępach. Strasznie to upierdliwe. Jak wyschną to nie mam problemu z przechowywaniem i opisem. Na wiosnę tnę na kwadraciki z ziarenkiem w środku. Sieję wraz z papierkiem, papierek i tak zbutwieje. Używam białego ręcznika i mam poskładane w kopertach. Tak mam nasiona ogórka, pomidora, papryczki i inne. Nie mam tego dużo, bo jestem na razie bardzo początkującym ogrodnikiem i wiem, że trzeba sadzić tym zielonym do góry! Na razie to dwa razy siałem własne nasionka, za pierwszym razem to nie wiedziałem, że trzeba hartować i efekt był marny.
Naczytałem się i mam mieszane uczucia - jestem w totalnej mniejszości! :D Tu są prawie same Dziewczyny! a ja bidok....
Proszę Panie o łagodne potraktowanie mnie.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pomysł z papierowym ręcznikiem super!!! ;:138
na 100% w przyszłym roku skorzystam :heja
pozdrawiam
Iwona
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Witam i dziękuję za wspaniałą akcję. Szczególne podziękowania dla świstaków :D
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Już daję historię super słodkiego pomidora. Pojawił się w nr 36 (malinowy wysoki) w pokoleniu F2.W tym roku na wiosnę wysiałam z niego wszystkie nasiona do uprawy towarowej i posadziłam ok. 1000 szt rozsady. Egzemlarz mateczny przechowałam przez zimę w domu do porównania. Część roślin pochodzących z nasion słodkiego pomidora utopiło się (ok 200 szt), wśród pozostałych nie udało się znaleźć choćby podobnego do oryginału. Pomidory wyszły plenne i smaczne, więc z nich pochodzą nasiona które dałam do podziału. Na nasiona do uprawy towarowej posadziłam w lipcu ok. 15 szt pokolenia F4 i tutaj pojawił się jeden pomidor o prawie identycznych cechach jak ten z pokolenia F2, ale trochę mniej słodki. Oczywiście nasiona pójdą w całości do uprawy towarowej, a że jest to już F5, będzie większa szansa na wytropienie bardzo słodkiego pomidora. Będziecie mieć te same nasiona F4 które siałam u siebie tego lata ( wnuki słodkiego), więc przypuszczalnie mogą się pojawiać pojedyncze rośliny o owocach bardziej słodkich niż przeciętne pomidory. Oczywiście z takich warto zebrać nasiona, bo w F5 słodkich będzie już więcej.
Co do pomidora Izrael Zebra, o którego wcześniej pytał Gunnar, to nie znalazłam go w spisach, więc chyba jest to dość nowa odmiana (nasiona dostałam od mirzana), natomiast prawdopodobną pełną nazwę Albengi ktoś podawał na forum wcześniej, chyba w tym wątku. Ta odmiana którą miałam jest ustalona, wysoka i bardzo plenna, przywieziona z Włoch. Owoc czerwony, kształt sakiewka. Jak przejrzę dokładnie nasiona to może jeszcze kilka znajdę.

Pozdrawiam, kozula.
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

A ja mam pytanie kto był pierwszym świstakiem i skąd ta nazwa pierwsza osoba która prawidłowo odpowie otrzyma jedną z dalii z naszego ogródka, zkonkursu wyłaczam kozulę i gunnara :wit
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Bogdan Szczepanski pisze:...kozulę i gunnara :wit
Czy to jest podpowiedź ? :wit
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ja zaryzykuję odpowiedź pierwszym świstakiem był Bogdan Szczepanski :lol: cyt Jego postu z dn 24 marca 2009 ...A ja tylko je rozesłałem śmieli się w domu że siedzę jak ten świstak i zawijam w te papierki pozdrawiam wszystkich obdarowanych i życzę udanych plonów Bogdan" a świstak "wzięty" z reklamy.
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Wygrałeś wy ;:138 bierz wiosną prześlę
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.