Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??

Post »

Pierś kurczaka w kostke z cebulką zrumienić na patelni, sól i pipprz. Przełożyć do dużego gara - dodać dynię surową (około 1- 1,5 kg) pokrojoną w kostkę, dusić po poddlaniu 1 szkl. bulionu, aż dynia zmieknie, na koniec zalać puszką mleczka kokosowego. Można dodać przyprawe curry, ananasa w kostkach, lub skropić cytryną. Smakuje na gorąco i na zimno. fajnie z ryżem lub z kuskusem. Przyprawiac mozna dowolnie do smaku.

Dynię można dodawać do wszystkich znanych potraw klasycznych - do placków ziemniaczanych= będa ziemniaczano dyniowe,
do kopytek z ziemniaków- startą na wiórki i podgotowaną i rozciapaną - będa kluseczki dyniowe, np. z masłem cząbrowym czosnkowym itd
Starta na wiórki- do ciasta naleśnikowego, - i można zrobić krokiety, albo poskładać na słodko- z masłem i cukrem pudrem,
Można zrobić chilli con carne- mięso mielone, fasola, cebula, czosnek, zielona papryka- mielone użmażyć z przyprawami, fasolę ugotować, lub z puszki, czerwona biała, dużo cebuli, papryka, przecier pomidorowy, to wszystko do gara i dorzucić dynię w kostkę, dusić jak potrawkę. dodać np. sos worchester, ostre papryczki, można dodać łyżke octu, lub kilka łyżek marynaty z ogórków ze słoika. Ja dałam ocet z gruszek w occie, lekko słodki, by nie była dynia mdła.

Dynia pokrojona w słupki, obgotowana 1-2 minuty, ostudzona, panierowana w jajku i smażona - jak paluszki rybne, można dodać do bułki tartej sezam, przyprawić gałką muszkatołową.

Oczywiście wszelkie zupy kremy, zapiekanki z ziemniakami, papryką, z rybą - w naczyniu żaroodpornym...Uwielbiam dynię!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??

Post »

Też uwielbiam dynię!!!

Jeszcze dodam, że można zrobić z jej dodatkiem ciasto (jak marchewkowe czy piernik), albo dać ją jako marmoladę jabłkowo-dyniową na wierzch w tarcie czy babeczkach. I posypać wiórkami ze skórki cytrynowej albo limonkowej. Mniam :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2542
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

ZUPA Z DYNI

To jest przepis ,który dostałam jakiś czas temu od znajomej i mi się spodobał .Teraz oczywiście gotuję tę zupę na "wyczucie" :mrgreen:

dynia pokrojona w kostkę ok-0,5 kg
bulion ok 1szkl
mleko ok 2szkl
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
1 średnia cebula
czosnek wg uznania ( ok 2 ząbki)
sól,pieprz do smaku .

Dynię rozgotowujemy w bulionie( może być uzyskany z kostki- trochę chemii) po czym miksujemy lub przecieramy .Szklimy na tłuszczach cebulkę i czosnek i w zależności czy ma być zupa krem czy mogą pływać kawałeczki cebulki to miksujemy lub nie . Łączymy wszystkie składniki dodając mleko ,doprawiając solą i pieprzem do smaku.Można dodać też troszkę podsmażonego boczku,siekanej natki pietruszki. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Dziś zrobiłam z dyni kluski kładzione z omastą czyli z podduszoną cebulką na oliwie. Pycha!

Kładzione kluski z dyni
1 kg dyni o mocno pomarańczowym miąższu
jajko
mąka do odpowiedniej gęstości (ok.1/4-1/3 kg)
gałka muszkatołowa (pół świeżo startej gałki)
lubczyk albo cząber (łyżeczka)

Pokroić dynię w duże kawały, ułożyć na blasze na folii aluminiowej, piec do + - miękkości czyli ponad pół godziny w temp. 175-185stC. Obrać skórkę, miąższ dyni rozdrobnić w misce widelcem, dodać jajo, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać, formować łyżką stołową podłużne kluski, gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonym wrzątku.
Podawać od razu z masłem i bułeczką, albo z duszonym mięsem, albo smażonymi kotletami z duszoną cebulką, albo z czymkolwiek :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2121
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

A odpowiednia gestość to jaka, taka jak na pierogi? czy luźniej?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Taka jaką lubisz :) Ja robię dość gęste ciasto, żeby mi z łyżki nie ściekało, tylko dawało się łatwo nabierać i formować. Ale ja uwielbiam wszelkie kluchy, więc każde mi smakują :) Wygląda na to, że im mniej mąki, tym delikatniejsze kluski, ale jest większe ryzyko, że się rozpadną w gotowaniu. Warto więc robić jedną kluchę na próbę, czy w całości wypłynie, czy się rozleci w wodzie robiąc kluszczaną zupę...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4354
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pod Wrocławiem

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

A gdyby dać zamiast pieczonej, utartą surową dynię :?: Byłoby szybciej ;:65
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Może i tak, ale: byłoby wilgotniej, bo pieczona jest suchsza, po drugie upieczona łatwiej się rozgniata na pure samym widelcem, zupełnie bez wysiłku, a surową trzeba dopiero utrzeć...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Posty: 224
Od: 25 sty 2010, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław okolice

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Witam :wit

Też uwielbiam dynię i mam zamiar w tym roku nasadzić i zebrać pokaźny zbiór. Jak byłam w USA to jadłam pyszny placek z dynii, coś takiego jak sernik, gdzieś powinnam mieć przepis, jak przetłumaczę to wpiszę.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ooooo to poproszę o przepis ;:180 , bo właśnie mam pod ręka rozkrojoną dynie i szukam na nią pomysłu ;:224
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Posty: 224
Od: 25 sty 2010, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław okolice

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Proszę bardzo :D
Znalazłam i to juz przetłumaczony, nie musiałam kombinować z wielkością miar (oni tam używaja cup czyli niecałe 1/2 szklanki).

Ciasto z dyni:
220 g białej mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru-pudru
100 g masła
trochę lodowatej wody (wystarczy jedna kostkę lodu zalać odrobiną wody)

Przesianą do miski mąkę trzeba palcami utrzeć z zimnym masłem i solą aż powstaną grudki. Następnie bardzo ostrożnie dodawać wodę by nadać ciastu odpowiednia - gładka konsystencję. Ciasto jest dobre, kiedy nie przykleja sie do dłoni i miski. Należy je teraz rozwałkować w kształt koła - podsypywać mąką, jeśli sie przykleja do wałka czy stolnicy - i wyłożyć nim formę do tarty (20-22 cm). Wystające części obciąć.
Dno tarty wyłozyć orzechami macademia (mi one najbardziej smakuja z tym plackiem) ale można dodać inne lub posypać pokruszonymi płatkami migdałów (zależy co kto lubi, lub co kto ma)
i wstawić całość na godzinę do lodówki.


Masa dyniowa:
360-400 g musu z dyni (dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Na niewielkim ogniu podgrzewać aż zacznie puszczać sok. Od czasu do czasu mieszać i gotować do miękkości)
100g cukru trzcinowego
90 g brązowego cukru
400 ml skondensowanego mleka - słodkiego
3 jajka - jeśli są bardzo duże można dać dwa i 1 żółtko
2/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
ewentualnie łyżeczka skórki startej z pomarańczy i płatki migdałów do posypania dna tarty
(mozna dodać 2-3 łyzki grysiku i łyżkę mąki, jeśli wydaje nam się za żadkie - też zalezy od dynii)


Rozbełtać jajka, dodać cukier, mleko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przyprawy i wymieszać a na końcu dodać mus z dyni i wszystko dokładnie wymieszać.


Przelać masę na wystudzone w lodówce ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175 stopni C i piec ok 45 minut.

Ciasto jest pyszne - polecam ;:137

Izabela
PKasia
200p
200p
Posty: 266
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Przepis na wino z dyni
Jak przeważnie na wino nie ma dokładnego przepisu, tak i mój nie jest dokładny. Jest to przepis mojej babci która nigdy do niczego nie używała miarek ani wagi, wszystko na oko :wink: albo raczej do smaku. Więc postaram się opisać jak najlepiej potrafię!

Dynię oczyszczamy, obieramy z skórki kroję najdrobniej jak się da (można także zetrzeć na tarce), zalewam całość syropem z wody i cukru (cukru według uznania, ilości dyni i wielkości baniaka na wino, orientacyjnie wody musi być tyle by dynia pływała), przelewam całość do baniaka, przykrywam szyjkę ściereczką i pozostawiam do mocnego fermentowania na parę dni aż się podniesie. Wtedy całość przeciskam przez szmatkę lnianą, płyn wlewam z powrotem do umytego baniaka a miąższ wyrzucam.

Do płynu dodaję przyprawy, parę gożdzików, laskę wanili i kawałek cynamonu trochę miodu (ale to według upodobania, można dodać także imbir albo sok najlepiej domowy, wtedy zyskamy inny kolor i lekki posmak wybranego owocu w bukiecie wina).

Zalewam taki płyn ponownie syropem z cukru (po poprzednim skosztowaniu by wiedzieć ile cukru dodać, ja lubię słodsze i radze dodać więcej cukru, bo i tak się obróci częściowo w procenty, ale to także kwestia smaku). Dopełniam do 3/4 wysokości baniaka wodą (żródlaną), zakładam rurkę fermentacyjną i odstawiam na parę miesięcy, zlewając od czasu do czasu płyn z nad osadu, osad wylewam. A uzyskany klarowniejszy płyn wlewam z powrotem do umytej butli. Tą czynność powtarzam parę razy w zależności od odmiany dyni i stopnia fermentacji, jest to także okazja do ewentualnego dosłodzenia do smaku lub lepszej fermentacji. Ja nigdy nie dodaję drożdży winiarskich!!! Kolor wina wacha się od słomkowego, po żółto -pomarańczowy (sama dynia- dodając soku zmodyfikujemy kolor ale i smak!
Wino nigdy nie wychodzi takie same :wink:

Pozdrawiam i życzę smacznego ;:136 ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

W tym roku pierwszy raz sadzę dynie i postanowiłam przygotować się do ich zagospodarowania na jesieni. Poprosiłam o pomoc znajomego kucharza i co jakiś czas (jak ma trochę dyni) uczy mnie czegoś. Na razie mogę podać takie przepisy:

Gnocchi z dyni

dynia 150 gram
mąka około 900 gram
parmezan 100 gram
sól
gałka muszkatołowa

Dynię obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze i przykryć folią aluminiową. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, ma puścić sok. Zlać płyn (można go dodać do jakiegoś soku albo wlać do zupy) i osuszyć dynię. Zmiksować. Zagnieść z pozostałymi składnikami, mąki dając tyle, żeby ciasto było jak na kopytka. Utoczyć wałeczki grubości małego palca, lekko spłaszczyć, pociąć na kawałeczki szerokości nie większej niż 1 cm.
Gotować jak kopytka. Podawać z dowolnym sosem, dobrze się komponują z rybą.


Nadzienie do ravioli

dynia - 100 gram zmiksowanej
mielona wierzowina albo poskubana na kawałeczki surowa kiełbasa - 200 gram
parmezan - 100 gram
bułka tarta - 100 gram

Dynię i mięso razem dusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż dynia się udusi. Zmiksować. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić. Nadzienie gotowe, lepić pierożki :)


Risotto z dynią

surowy boczek wieprzowy ALBO surowa kiełbasa ALBO dowolna wieprzowina (mi najlepiej smakuje z boczkiem) - ilość na oko, nie za dużo, około spora garść pokrojonego w kostkę
dynia - na oko, sporo
ryż - na oko, ze 2/3 szklanki surowego
rosół - resztka z wczorajszego obiadu albo rozpuszczona w wodzie kostka rosołowa - przynajmniej litr
po małym kawałku: marchewka, cebula, por, seler (nać), pietruszka (nać)

Mięsko lekko podsmażyć na duużej patelni, dodać dynię pokrojoną na kawałki (im mniejsze tym szybciej się udusi) i smażyć mieszając co jakiś czas aż dynia puści dużo soku i zmięknie.
Posiekać na drobniutko włoszczyznę i dodać do potrawy, smażyć przez chwilę. Dodać ryż (surowy) i smażyć często mieszając, aż będzie konieczne podlanie rosołem. I tak smażyć i podlewać aż ryż będzie ugotowany. Ma wyjść dość rzadka papka. Na koniec można posypać parmezanem albo owczym serem. Można w trakcie gotowania dodać łyżeczkę śmietany.
W tym przepisie wszystko jest na oko i risotto wyjdzie w zależności od proporcji składników bardziej mięsne lub bardziej dyniowe, można robić rzadsze lub gęste, wg upodobania.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Posty: 684
Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 25 km od Iławy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Loeb - prosiła mnie o wstawienie na tym wątku przepisu na nadziewane patisony. Wprawdzie widzę tu same dynie, ale mam nadzieję że się przyda :wit

Nie jest to żaden wymyślny przepis, w ten sam sposób robię i cukinię, i kabaczka i właśnie patisona, ale patison ma o wiele bardziej ciekawy smak.

-mięso mielone
-jajko
-bułka tarta
-przyprawy - sól, pieprz, zioła wg uznania
-przecier pomidorowy

Wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać trochę ugotowanego ryżu.
Patisona dość dużego (wiadomo, nie może to być taki jak wkłada sie w słoiki) wydrążyć, ostrożnie aby nie zrobić dziurki w dnie, jeśli jest młodziutki można ze skórką, jeżeli po próbie paznokieć ma chociaż delikatny opór aby przebić skórkę, trzeba ją ostrożnie obrać.
W środku i z zewnątrz posypać trochę solą, włożyć mięso, może trochę wystawać nad warzywo, ale nie dużo, na wierzch położyć plasterek masła, włożyć na blaszkę i do piekarnika nastawionego na 180stopni C. Piec w zależności od wielkości ok. 20-40 minut
Najlepiej sprawdzić szpikulcem od szaszłyków, jeżeli wchodzi bez oporu jest gotowy.
Można podawać z ketchupem
Smacznego ;:137

Innym razem podam przepis na drożdżaka z dynią ;:108
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2121
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Super :D Na drożdża też poprosze. W zeszłym roku piękne patisony mi porosły i nie wiedziałam co z nimi zrobić, w końcu skończyły jako dekoracja:D Jeden stoi do dziś. A skórkę długo miały miękką .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”