Kuchenne improwizacje Moni
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 25125
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia piszę tutaj, mimo, że nie ogrodowy, ale tez przeglądany.
Na razie nic nie gotuje bo nadal nie mam gazu, ale potem
Zamknęłaś wątek, ale nie otworzyłaś nowego.
Gdzie mamy pisać do Ciebie?
Na razie nic nie gotuje bo nadal nie mam gazu, ale potem
Zamknęłaś wątek, ale nie otworzyłaś nowego.
Gdzie mamy pisać do Ciebie?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gosiu, witaj Cieszę się, że zainteresował Cię mój nowy wątek i mam nadzieję, że znakdziesz coś dla siebie A z ogórkami to fakt, są niezbędne w naszej kuchni Może pokusisz się o samodzielne ukiszenie?
Margo - miło, że i Ty mnie odnalazłaś Już założyłam kolejny wątek ogrodowy
Margo - miło, że i Ty mnie odnalazłaś Już założyłam kolejny wątek ogrodowy
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniu próbowałam kisić ogórki, nawet chrzan z Polski przywiozłam ! a ogórki wysiane były z polskich nasion. No i niestety nie dobre jak byk !
Nie wiem dlaczego, bo robiłam jak u mamy
Nie wiem dlaczego, bo robiłam jak u mamy
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
woda nie była z Polski
a tak serio... to ciekawe, że nie wyszły
Może warto znowu spróbować? Albo robić zapasy podczas pobytu w Polsce
a tak serio... to ciekawe, że nie wyszły
Może warto znowu spróbować? Albo robić zapasy podczas pobytu w Polsce
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj zaproponuję Wam sałatkę, która jest u mnie hitem na wszelkich imprezach.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
makaron w kształcie ryżu
40dag szynki konserwowej
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majonez
jogurt naturalny
Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
makaron w kształcie ryżu
40dag szynki konserwowej
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majonez
jogurt naturalny
Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego.
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 25125
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuchenne improwizacje Moni
To może faktycznie byc dobre.
Ja mam raz w miesiącu babska imprezę i zawsze jakieś sałatki robie. Może to wykorzystam
Ja mam raz w miesiącu babska imprezę i zawsze jakieś sałatki robie. Może to wykorzystam
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gosiu, z pewnością sprawi Wam zadowolenie - smak jest nie do opisania Zioła prowansalskie to powodują
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ha ! super przepis, wypróbuje. Ale on na przystawkę czy jako danie główne ?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Raczej przystawka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniczko naprawdę mamy podobny gust.
Na pewno nie raz wrócę.
:P
Na pewno nie raz wrócę.
:P
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj polecam danie pochodzące z mojej miejscowości - ziemniaki po cabańskuZiemniaki najlepsze są wówczas, gdy przygotowuje się je w żeliwnym garnku, a na wierzch ułoży się liście kapusty i na to wyciętą z ziemi, okrągłą darń zamiast pokrywy i ... piecze się na ogniu. O tej porze roku i zimą przygotowuję je jednak w warunkach domowych, na piecu, w gęsiarce - są również znakomite, choć z ognia zdecydowanie lepsze.
Należy przygotować:
ziemniaki,
marchew,
kiełbasę toruńską (ja daję akurat taką, bo nie jest zbyt tłusta),
cebulę,
boczek,
2 pęczki zielonej pietruszki
1/2 kostki smalcu
pieczarki (niekoniecznie)
pieprz, sól, vegeta
Dzisiaj akurat przygotowywałam to danie na obiad, więc przy okazji cyknęłam fotki.
Na dno garnka układamy pokrojony boczek. W celu uzyskania większej ilości spieczonych ziemniaków, można dać mniej boczku.
Na wyłożony boczek układamy pocięte w cwiartki ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Dalej układamy kolejno następne warstwy: marchew, pieczarki, pietruchę, kiełbasę, cebulę.
Następnie układamy kolejno te same warstwy: ziemniaki, jarzyna, kiełbasa. Na koniecz kładziemy smalec i zakrywamy pokrywą. Ziemniaki należy piec na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie i podpieczone od spodu. Nie mieszamy, nie odkrywamy pokrywy bez potrzeby 9tylko do sprawdzenia, czy dobre).
Smacznego
Należy przygotować:
ziemniaki,
marchew,
kiełbasę toruńską (ja daję akurat taką, bo nie jest zbyt tłusta),
cebulę,
boczek,
2 pęczki zielonej pietruszki
1/2 kostki smalcu
pieczarki (niekoniecznie)
pieprz, sól, vegeta
Dzisiaj akurat przygotowywałam to danie na obiad, więc przy okazji cyknęłam fotki.
Na dno garnka układamy pokrojony boczek. W celu uzyskania większej ilości spieczonych ziemniaków, można dać mniej boczku.
Na wyłożony boczek układamy pocięte w cwiartki ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Dalej układamy kolejno następne warstwy: marchew, pieczarki, pietruchę, kiełbasę, cebulę.
Następnie układamy kolejno te same warstwy: ziemniaki, jarzyna, kiełbasa. Na koniecz kładziemy smalec i zakrywamy pokrywą. Ziemniaki należy piec na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie i podpieczone od spodu. Nie mieszamy, nie odkrywamy pokrywy bez potrzeby 9tylko do sprawdzenia, czy dobre).
Smacznego
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Elu , dziękuję i oczywiście zapraszam
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniś te ziemniaczki są pyszne z ogniska pieczone w kociołku.
Ale bym zjadła.
Ale bym zjadła.