Ciasto francuskie
Składniki
* mąka tortowa 250 gr
* sól 1 łyżeczka
* margaryna lub masło zimne 250 gr
* woda 1/2 szkl
Sposób przyrządzenia
Przesiać makę razem z solą. Dodać pokrojone masło na kawałki i wymieszać nożem,aż zrobią się kawałki masła.
Dodać szybko tyle wody ile potrzeba,żeby masło połączyło się z mąką
Włożyć ciasto zawinięte w folię plastikową do lodówki na 45 minut, lub do zamrażalnika na 25 minut.
Rozwałkować ciasto, posypując je trochę mąką, aby długość jego była trzy razy większa od szerokości.
Brzegi ciasta zawinąć do środka i rozwałkować. Powtórzyć te czynność jeszcze dwa razy i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować jeszcze raz ciasto w wyżej wymieniony sposób.
Ja osobiście wałkuję więcej razy ,ciasto jest lepsze.....
Ciasto można przechowywać w lodowce przez 2-3 dni---wychodzi około 50 dag ciasta
