Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Iza

czosnki są boskie :shock: :shock:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czosnki i pustynniki bomba!
Coraz mocniej przemawiają do mnie takie "architektoniczne" rosliny. Pustynniki niestety u mnie nie mają sprzyjających warunków, ale właśnie zaczyna kwitnąć języczka przewalskiego :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

strumyk super
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Przepięknie widoki w Waszym ogrodzie :shock: Wszystko starannie przemyślane i zaplanowane. A strumień - bajka...

Pozdrawiam Jola.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Witaj, wpadłam tylko na chwilę, ale trudno było wyjść, przeszłam więc twój wątek od początku i zostałam nagrodzona zdjęciami czosnków i pustynników, które bardzo lubię. Podziwiam osiągnięty w twoim ogrodzie spokój i równowagę. Potrafiłaś zachować umiar, na szczęście nie dopadła cię mania kupowania "wszystkiego"
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dziś dwa kolejne ogrody z wystawy z Chelsea , z mniejszą ilością zdjęć.
Pierwszy ( złoty medal, Jo Thompson ) ? to mały miejski ogród , pokazuje, że może go pielęgnować każdy, także osoba starsza i niepełnosprawna. Stąd podwyższone rabaty, dostępne z wielu stron, łatwe w utrzymaniu rośliny, antypoślizgowa nawierzchnia. Ogrodnictwo propagowane jest jako pasja dla każdego i terapia dla osób z problemami !

Obrazek

Obrazek

Drugi projekt wykonał David Domoney ( otrzymał brązowy medal ) , pokazuje związki między roślinami a drogimi kamieniami. Podobno wykorzystano w tym ogrodzie szlachetne kamienie warte 20 mln funtów (m.in. kryształy Svarowskiego). Centralne patio jest w kształcie diamentu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

SYLWESTE ? było co oglądać w Anglii, oj, było... Bardzo bym chciała pojechać jeszcze raz. Co do nadmiaru deszczu, to u mnie też już śladu nie zostało. Sadziłam ostatnio rośliny, to parę cm pod powierzchnią po prostu piasek się przesypuje, też muszę intensywnie podlewać.

ZIELONA ANIA ? mnie też zachwyciły czosnki ! Tak różnorodne i piękne... Wybrałam sobie najpiękniejszą białą odmianę, ciekawa jestem czy dostanę ją u nas w sklepach.

AGRAZKA ? marzenia się realizują... Może zrobisz u siebie w obiegu zamkniętym. Mnie się poszczęściło ,że przez działkę przechodził rów melioracyjny i zrobiłam z niego strumień. Ale widziałaś, jak czasem wygląda i zobacz, jak trzeba go uprzątać... W obiegu zamkniętym nie byłoby takich problemów , za to płaci się za prąd...

LUCY ? parę razy w roku tak się poziom wody podnosi. Na działkę dalej nie wylewa bo strumień płynie w zagłębieniu.
Zielony wąż służy do podlewania...

AMBA ? cieszę się, że wpadłaś !Znalazłam dwie firmy, które organizują wyjazdy do ogrodów angielskich i na wystawę w Chelsea. Może kiedyś się wybierzemy razem... Fajny byłby taki wspólny wyjazd grupy forumków... Ja też jeszcze rok temu nie przypuszczałam, że pojadę. Zapraszam , oglądaj zdjęcia!

VERTIGO ? kilka razy w tym roku tyle wody spłynęło z pól od tych deszczy, że rów melioracyjny wylewał.
Cieszę się, że spodobały Ci się róże, jakoś wydaje mi się, że nie umiałam ich ładnie sfotografować. Myślę, że większość roślin wygląda bardziej efektownie w grupie. No, poza typowymi soliterami.

FELA - dziękuję za uznanie, naprawdę przeceniasz moje możliwości...Właśnie dziś stwierdziłam, że jakoś ogród wygląda kiepsko, ciągle nie tak ,jak bym chciała...
Wiesz, Felu , myślę, że z każdej realizacji można się czegoś nauczyć. Pamiętam jak szukałam pomysłu na swój ogród ? pierwszym etapem była odpowiedź , co mi się NIE podoba jakoś to było łatwiejsze niż określenie pozytywów. Więc tego staram się unikać, tworząc ogród.
Ja też z zainteresowaniem czytam komentarze gości, każdy przecież inaczej postrzega świat, na co innego zwraca uwagę.
Dziękuję za karty!

MARGO ? dziękuję, Gosiu ! Zasługi trzeba rozłożyć między Naturę, projektantkę , która zrobiła większość roboty i dopiero na końcu mnie. Cieszę się, że się podoba.
Z tych dwóch ogrodów ja wybrałam angielski . W morskim podziwiam pomysł (przełożenie inspiracji na projekt), dyscyplinę kształtu i koloru, ale barwy dla mnie za smutne .
Czy zastanawiałaś się nad tym czy nie dałoby się połączyć elementów, które Ci się podobają z obu ogrodów..?

TESS ? witaj , Tess ! Zgadzam się, czosnki są boskie... A zobaczysz , jakie były ostróżki...! Stałam z pół godziny przed ich stoiskiem...

DODAD ? wiesz, Dorota, mam podobne wrażenie... Właśnie planuję posadzenie czosnków. Wsadziłam łubiny, zachwycam się kulami bukszpanu... A języczka to też ten klimat !

ROZA333 ? witaj po raz pierwszy! Dziękuję i zaglądaj do mnie!

JOLA1010 ? Jolu, miło mi ,że mnie odwiedziłaś ! Dziękuję za dobre słowo o moim świecie. Staram się planować działania w ogrodzie , ale nie zawsze efekt jest taki, jak bym chciała...

LAWENDA ? witaj , Lawendo ! Cieszę się, że odwiedziłaś Mój Świat ! I że Ci się podobało . Nie kupuję wszystkiego, mam swoje ulubione rośliny,jak każdy, ale staram się kupować takie , które dobrze się czują w specyficznych warunkach mojego ogrodu i pasują do otoczenia. Próbuje dbać o dyscyplinę ? nie za dużo gatunków i kolorów.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

No, to kochani moi goście, pokażę dziś sprzątanie strumyka... Przynajmniej raz w roku taka praca jest konieczna ? usuwanie mułu naniesionego przez wodę ? z dna, z kamieni, z brzegów, roślin najniżej rosnących... Ja czyszczę, panowie wynoszą muł wiaderkami. Trwa to wiele godzin. Zwykle jestem cała ubłocona, woda chlupocze mi w kaloszach... Zobaczcie sami...

Obrazek

Wiele godzin w takiej pozycji...

Obrazek

Obrazek

Jeszcze się uśmiecham...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu już mam dość...

Obrazek

Wreszcie zrobione...!!! Kazałam sfotografować efekty tej katorżniczej pracy... Nie ma czarnego mułu !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Świetna relacja i Ty pięknie uśmiechnięta , choć nieco...upaprana :) Ale ja to znam , bo choć nie mam strumienia , też podczas prac w ogrodzie wyglądam , jak przysłowiowe nieboskie stworzenie ! Co tam , liczy się efekt pracy.A strumyk jest teraz obrzydliwie czysty :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

nadal twierdzę, że jest piękny :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, ależ Ty jesteś pracowita ;:196 Cóż tam nasze plewienie przy Twoim czyszczeniu strumyka :uszy Ale efekt olśniewający, podziwiam.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Dopiero jak stoicie w strumieniu widac jaki on jest duży! Na zdjęciach prezentuje się pięknie, ale wydaje sie malutkim strumyczkiem, ale teraz widzę, ze taki mały to on wcale nie jest.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Wyglądasz na tych zdjęciach dokładnie jak ja przy czyszczeniu jeziorka :D
Współczuję, sama bardzo nie lubię tej pracy, ale jest konieczna. Za to później jaka satysfakcja. Twój strumyk jest przepiękny!
Języczki u mnie coraz piękniejsze i pokazały się trytomy - też je lubię.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Tamaryszku - wielki pokłon dla Twojej pracy ;:180 Podziwiam Cię niesamowicie :uszy ;:63 Jak się udało uzyskać taki efekt :shock: Super ;:63
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Tamaryszku, świetne zdjęcia! ;:138 Niezła harówka, ale efekt wspaniały ;:138 :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Izuniu nawet ubłocona wyglądasz wspaniale, widać, że Ci to daje radość i satysfakcję.
Ile trzeba włożyć prawie katorżniczej pracy, żeby efekt był taki wspaniały, dobrze, że nam to uzmysłowiłaś. Mnie małego oczka nie chce się co roku oczyszczać, a glonów się nagromadziło, no i mam za swoje.
Twoje pokazane ostatnie ogrody tchną przepychem, nawet mi się podobają, kamienie przepiękne, na pewno ślicznie błyszczą w słońcu, oraz wspaniała odmiana lawendy.
Tylko to nie dla zwykłego śmiertelnika, ale dobrze jest oczy nacieszyć, dziękuję za te relacje, zadałaś sobie tyle trudu, żeby nam pokazać. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”