Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Ja numeruję doniczki z rozsadą albo pisze skróty nazwy flamastrem, a w gruncie wcale nie oznaczam, gdyż mam wszystko rozrysowane w zeszycie i opisane :wink:
Tylko trzeba uważać przy sadzeniu żeby się nie pomylić.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Ja też stosuję kodowanie numerkowo-notesikowe. Najpierw markerem piszę numerki na kubeczkach a potem przenoszę je na etykietki zrobione z plastikowych okładek.
Pozdrawiam, Monika
wstasiek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 sty 2010, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Witam,

zastanawam się nad zastosowaniem w tunelu agrotkaniny. Ogrzewa ona ziemię, chroni przed chwastami i można po niej chodzić. Zastanawiam się jednak czy nie będzie za bardzo "zbierała" promieni słonecznych w upalne lato (jest koloru czarnego), wysuszała ziemi lub niszczyła korzeni roślin. Jakie są wasze opinie ewentualnie spostrzeżenia na ten temat. Czy macie jakieś tanie ciekawe sposoby jak zabezpieczyć nieogrzewany tunel foliowy w czasie niespodziewanych przymrozków.

Serdeczne dzięki
Wojtek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Kupiłam sobie fajna lekturę do poduszki ... :lol: Fajnie napisana i obfotografowana .Jak ktoś chce dam namiary na pw.Tania.
(nie mam nic wspólnego ze sprzedającym ,ani z wydawnictwem ,jestem zwykłym kupującym ;:108 )
Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Posty o oznaczaniu pomidorów przeniesione tutaj .

Ido , lektura pożyteczna , też ją mam i parę innych jeszcze .

Co do agrotkaniny , do uprawy pomidorów powinna być biała . Jak ktoś chce sprawdzić , może przystawić do stojących na parapecie doniczek z rozsadami coś czarnego i białego ( od strony mieszkania rzecz jasna ) . Od czarnego rośliny będą ,,uciekać '' , a obok białego będą rosły prosto . Szególnie dobrze widać to zjawisko na siewkach .
Biała agrotkanina poprawia oświetlenie pomidorów szczególnie przy ścianach tunelu i przyspiesza wzrost . Ziemia pod nią utrzymuje dobrą strukturę . W tunelu jest mniejsza wilgotność , przez co pomidory mniej chorują i wymagają mnej oprysków . Wady w uprawie amatorskiej - nie posadzisz już sałaty czy rzodkiewki i musisz mieć sprawny system nawadniający .
Co do ochrony przed przymrozkami sprawdza się baba w babie , czyli tunel z agrotkaniny . Wbija się parę palików na których plącze się rusztowanie ze sznurków i na to na noc nakłada włókninę . Sposób kłopotliwy , ale przynosi dobre efekty .

Pozdrawiam , kozula .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Kozulo właśnie zamówiłam kolejne ...bo stwierdziłam ,że to lektura obowiązkowa . :!:

Sprawdzałam już różne patenty oznaczeniowe ...i najlepiej sprawdziły mi się nalepki -
-małe czarne naklejki -literki włożone w dilerki i zaczepione na drucikach ew na sznurkach .
...PLUS -nie blakną i nie mokną .
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

iduś dzięki.Dla mnie najmniej kłopotliwe :wit
wstasiek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kozula pisze:Posty o oznaczaniu pomidorów przeniesione tutaj .

Ido , lektura pożyteczna , też ją mam i parę innych jeszcze .

Co do agrotkaniny , do uprawy pomidorów powinna być biała . Jak ktoś chce sprawdzić , może przystawić do stojących na parapecie doniczek z rozsadami coś czarnego i białego ( od strony mieszkania rzecz jasna ) . Od czarnego rośliny będą ,,uciekać '' , a obok białego będą rosły prosto . Szególnie dobrze widać to zjawisko na siewkach .
Biała agrotkanina poprawia oświetlenie pomidorów szczególnie przy ścianach tunelu i przyspiesza wzrost . Ziemia pod nią utrzymuje dobrą strukturę . W tunelu jest mniejsza wilgotność , przez co pomidory mniej chorują i wymagają mnej oprysków . Wady w uprawie amatorskiej - nie posadzisz już sałaty czy rzodkiewki i musisz mieć sprawny system nawadniający .
Co do ochrony przed przymrozkami sprawdza się baba w babie , czyli tunel z agrotkaniny . Wbija się parę palików na których plącze się rusztowanie ze sznurków i na to na noc nakłada włókninę . Sposób kłopotliwy , ale przynosi dobre efekty .

Pozdrawiam , kozula .
Dzięki serdeczne kozula, zapytam jeszcze czy biała agrowłóknina chroni przed chwastami czy jest zbyt cienka?
Pozdrawiam
Wojtek
blacha44
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sty 2010, o 12:17

Post »

Witam. Mam zamiar kupić na allegro odmianę Black Krim i chciałbym się dowiedzieć,jak sprawdza się ona w uprawie gruntowej,pod względem plennośći i smaku, dodam że chcę nią zastąpić uprawianą i sprawdzoną przez parę lat odmianę Atut f1.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

blacha44 - napisz proszę swoje imię będzie łatwiej się do Ciebie zwracać.
Autorytetami "pomidorowymi" ale nie tylko :wink: są na forum Kozula i Ida74. Jestem pewien że wypowiadały się o tej odmianie- wpisz w wyszukiwarkę.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wstasiek , może pod agrowłókniną P50 lub 60 by nie rosły . W tunelach i szklarniach w użyciu jest agrotkanina ( ten materiał z którego są szyte worki na zboże ) , ponieważ jest to znacznie mocniejszy materiał .
Blacha44 , o odmianie Black Krim znajdziesz trochę w tym wątku i tutaj też .

Pozdrawiam , kozula .
wstasiek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

[quote="kozula"]Wstasiek , może pod agrowłókniną P50 lub 60 by nie rosły . W tunelach i szklarniach w użyciu jest agrotkanina ( ten materiał z którego są szyte worki na zboże ) , ponieważ jest to znacznie mocniejszy materiał .

Zgadzam się z Tobą tylko, że nie znalazłem białej agrotkaniny(a worki białe są). Wolałbym, aby była biała, nie nagrzewa tak ziemi, odbija światło itp. Stosowanie agrotkaniny na chwasty i dodatkowo na nią agrowłókniny białej troszkę zwiększa koszty. Późno wracam z pracy, w weekendy szkoła a na pielenie może czasu braknąć (staram się więc zabezpieczyć, ale nie kosztem pomidorków)

Dziękuję i pozdrawiam
wojtek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ceres tym handluje , nie wiem tylko czy parę metrów by przysłali .

Pozdrawiam , kozula .
blacha44
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sty 2010, o 12:17

Post »

Mam na imię Rysiek,dzięki Kozulo za wskazówki o Bleck Krimie czytam ,ktoś pisze nawet że można by go kupić w Ukrainie być morze.JA mieszkam w Medyce i chodzę do naszych sąsiadów prawie codziennie po papierosy,niedawno pytałem tam o odmianę Arbuznyj nawet nie słyszeli ,oni kupują nasiona i sierodki ochrony roślin u nas hurtowo ,zgodnie z powiedzeniem ,Cudze chwalicie a.......... Widziałem tam ,kiedyś nasiona pomidorów ,ale bez napisanej nazwy odmiany .Pozdrawiam Rysiek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Staszku, jest gruba biała włóknina tzw. "zimowa", nie pamiętam symbolu, przeważnie w sprzedaży jest jesienią. Długo jej wiosną szukałam i znalazłam (szer. 3,20m, doszywałam na maszynie jeszcze 1m do szerokości ). Zrobiłam z niej tunel na pomidory- wysoki naokoło 1,50m, dlatego mi była potrzebna właśnie ta gruba, bo jest mocniejsza. Tę cienką wiatr by poszarpał.
A czy nadaje się do wyłożenia w tunelu, nie wiem. Jeśli ma taką samą grubość jak ta czarna, to może zdać egzamin
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”