Gogi myśląc o Twoim przyjęciu ...nic nie przebije pomidorówki, zwłaszcza jak będą dzieci, znasz taki przepis?
boska
pomidorówka z cebulą - krem
z 5 dużych pomidorów, ew dodatkowo przecier pomidorowy, z 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku,
oliwa, wywar z ugotowanego mięsa z jarzynami, mleko lub słodka śmietanka, ew. 1 serek okrągły mozzarella, przyprawy, cukier, sól, pieprz, zioła
1. Na głębokiej patelni smażysz na oliwie pokrojone ze dwie duże cebule (robę z białej albo zwykłej) i 2 ząbki czosnku do zeszklenia, najlepiej podlać odrobiną "rosołu" żeby się nie zrumieniło
2. Sparzasz pomidory, obierasz ze skórki i kroisz w kostkę
3. Pomidory dorzucasz do uduszonej cebuli i czosnku, dodajesz łyżeczkę cukru, sól, pieprz, zioła do smaku np tymianek jest dobry
4. Dusisz ok pól godziny pod przykryciem
5. Przerzucasz do garnka w którym będziesz gotować zupę i miksujesz, ja nie miksuję na zupełny krem, i doprawiasz ew dodajesz przecieru pomidorowego
I do wyboru:
6. Garnek wstawiasz do gotowania, dolewasz tylko "rosołu" albo tylko mleka lub słodkiej śmietanki stopnowo mieszając zupę albo wariant rosołowo-smietankowy
Zupa powinna mieć konsystencję kremu, jeśli dajsz makaron to trochę lżejszy krem.
Podajesz albo z domowym makaronem (dziękuję Ave za jej przepis na ciasto

makaron można zrobić dużo wcześniej, ususzyć i mieć go pod ręką) albo przed podaniem na wierzch położyć cieniutkiekie plasterki mozzarelli - w wersji śmietankowej mozzarella jest świetna.
Ja robię wariant mieszany z makaronem, z mozzarellą próbowałam, ale ta nasza sklepowa to hm.....
zupa jest boska i ma wszystkie zupy pod sobą