Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu, Twój chleb z własnego przepisu to mistrzostwo świata ;:138 ;:138 ;:138
Podziwiam Twoją wytrwałość i cierpliwość, która nagradza Cię takimi pysznościami ;:108

Baileys wygląda apetycznie, chociaż ja raczej tylko Karmi piję ;)
Ale jak juz zrobię swojskiego Advocata lub likier kawowy, to też nie mogę się oderwać ;:224
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu, mamy więc wspólne małe grzeszki :wink:

Dzisiaj węgierska zupa gulaszowa.
Pyszna potrawa mięsna z warzywami i przyprawami, skąpana w pomidorowym sosie :tan

co potrzeba:
pół kilo wołowiny - łopatka,pręga, udziec
3 pomidory bez skóry
2 czerwone papryki
4 ziemniaki
2 marchewki
duża cebula
olej/węgierska wersja to smalec!/,sól,pieprz, po 2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku, łyżka sparzonego kminku

Mięso myję i kroję w średnią kostkę lub paski,cebulę w kostkę. Na oleju/smalcu/ smażę cebulę aż się zeszkli, wrzucam mięso,przysmażam.Przekładam do garnka i zalewam wodą /2 szklanki/.I gotuje się na wolnym ogniu. Dorzucam papryki pokrojone w paski, marchewkę w półtalarki, dosypuje słodką paprykę, pomidory w kostkę. Wszystko wolno gotuję aż mięso będzie miękkie. Dokładam ziemniaki pokrojone w kostkę,kminek i ostrą paprykę.Gotuję do miękkości ziemniaków. Dosmaczam solą i pieprzem, ewentualnie papryką.
Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem, zwłaszcza własnego wypieku ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Razowe pierniczki z polewą z białej czekolady zasiliły moje zapasy na święta ;:224

Składniki:
3,5 szklanki maki razowej lub graham
pół szklanki miodu,melasy lub syropu klonowego
pół szklanki oleju
pół szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do pierników firmy Kotyani lub własny zestaw przypraw korzennych
tabliczka białej czekolady na polewę

Rozpuścić w garnku miód,wodę,olej,dodać przyprawy,wymieszać. Dodać proszek i sodę, -wymieszać.Dodać mąkę i znowu wymieszać.Ewentualnie dodać jeszcze wodę,jeżeli ciasto jest bardzo gęste.Wystudzić i zostawić w lodówce do następnego dnia.
Rozwałkować, wykrawać pierniczki.Piec 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować pierniczki.Kiedy wyschną zamknąć w szczelnym pojemniku.Niech czekają na świąteczny czas ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2622
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Wiesz co Aniu
ja to chyba przestanę wchodzić na ten Twój wątek :roll: bo jak tylko tu zajrzę to od razu robię się głodna :evil: i przystępuję do pitraszenia. ;:137 Moi chłopcy są zadowoleni jak zaserwuję im jakąś Twoją potrawę ,ale ja nie :evil: ,bo zamiast chudnąć to tyję ;:224Teraz mogłabyś dać jakiś przepis ,ale niskokaloryczny ;:65
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Marzenko, strasznie mi miło,że zaglądasz do mojej kuchni ;:196
Myślę,że niskokaloryczne są sałaty i ryby. A tych u mnie też nie brakuje.
Oto jedna z ostatnich kolacyjnych propozycji ;:137

Obrazek

świeże liście szpinaku, sałata lodowa,pomidorki cherry,parmezan,sok z cytryny, oliwa z oliwek,sól,pieprz, odrobina cukru :tan
Zapraszam
Moje wątki
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2622
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu
Twoją kuchnię odwiedzam codziennie :wit
Ta sałatka wygląda wybornie ;:63 ale jakbym miała wybierać między nią a pierniczkami razowymi to chyba bym wybrała te ostatnie ;:224
Ja jem bardzo dużo sałatek warzywnych(nawet w pracy z dań obiadowych codziennie wybieram danie fittness czyli prawie same warzywa)ale od słodkości jestem uzależniona jak od narkotyków.Jak wiem że coś słodkiego jest w domu to muszę to zjeść,więc w twoim wątku najczęściej szukam przepisów na słodkości. :roll:
A to moje dzisiejsze dzieło-mielonka z dodatkami ,czyli papryką,serem żółtym i pieczarkami.

Obrazek Obrazek
i do tego upiekłam chlebek :tan
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Posty: 648
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Witaj Aniu :wit
Jestem pierwszy raz w Twoim wątku, a raczej Twojej kuchni i :shock: :shock: :shock:
Twoje chlebki - coś przepięknego. Pamiętam smak swojskiego chleba, który przywoziła studiująca ze mną koleżanka. Jej mama piekła, ale mieli do tego specjalny piec w kuchni letniej. Z tego co widziałam Ty pieczesz w zwykłym piekarniku. No i ta różnorodność. ;:180
Już mnie kusi, żeby spróbować, ale najpierw muszę dokładnie przeczytać Twój wątek i strony które polecasz, żeby z chleba nie udała się kajzerka :;230
Pozdrawiam Cię serdecznie. Monika
Pozdrawiam, Monika
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Marzenko, ja też nie gardzę słodkościami. Zresztą to widać w moim wątku :;230
Mielonka bardzo apetycznie wygląda. Poproszę plastereczek.......


Moniko
, witaj ;:7
Do pieczenia chleba trzeba się trochę przygotować, dlatego słusznie robisz nie czyniąc tego na łapu-capu.Jak będziesz gotowa, służę pomocą. Chętnie obejrzę Twoje piekarnicze poczynania na fotkach ;:65
Zapraszam
Moje wątki
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1178
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Witaj
udało się upiekłam chleb na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych .
wybieram przepisy tylko te gdzie jest zakwas nie używam drożdży ,jeszcze muszę popracować nad wyglądem mojego chlebka
pozdrawiam Elżbieta Obrazek
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Elu, śliczne chlebki ;:138
Naprawdę nie musisz nad nimi ,pracować', bo niczego im nie brakuje.
Bardzo się cieszę,że nie boisz się zakwasu.Zobaczysz, z czasem będą Ci wychodziły bez tego dreszczyku - uda się czy nie.Zachęcam Cię do wypróbowania różnego pieczywa :uszy
Zapraszam
Moje wątki
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1178
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dziękuję bardzo.
mam pytanie czy drożdże rzeczywiście są tak bardzo szkodliwe dla zdrowia ?
pozdrawiam Elżbieta
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Powiem tak, nie dajmy się zwariować.Musielibyśmy niczego nie jeść, bo jak tak się przyjrzeć, to wszystko jest niezdrowe, nawet eko. :;230
A drożdże to przecież zakwas w innej postaci, może nie do końca, ale jednak.No i używają je najdoskonalsi znawcy kuchni :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dzisiaj pachnie u mnie cynamonem i marcepanem, czyli mam przedsmak świąt. A wszystko za sprawą szwedzkich bułeczek z cynamonem- Kanelbullar :heja

Obrazek

Składniki na ciasto:
50 g świeżych drożdży
pół litra letniego mleka
150 g roztopionego masła
100 g cukru
malutka łyżeczka soli
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu / nie dawałam, bo mi wyszedł/
800g mąki pszennej/ daję Lubella/

Nadzienie:
200g masła
150 g cukru
4-6 łyżek cynamonu
starty marcepan

Z tej ilości wychodzi 60 ślimaczków.

Drożdże rozprowadzić w mleku z masłem,dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wymieszać. Wyrobic ciasto - musi był gładkie, błyszczące i elastyczne. Odstawić do wyrastania na 30-60 minut./ ja wstawiłam rano do lodówki i rosło tam cały dzień/.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować prostokąt. Lekko podsypać blat,żeby ciasto nie przywarło. Rozwałkować. Nakładać masę - wszystko wymieszane, a marcepan starty bezpośrednio na nadzienie. Zrolować ciasto. Pokroić ciasto na 2 cm ruloniki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i niech wyrasta 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni 5-8 minut. Studzić pod ściereczką. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem lub po - polukrować, posypać cukrem pudrem. ;:137
Nawet nie wiem jak opisać jak są pyszne :tan

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

No to chyba teraz u mnie póją w ruch te cynamonowe ślimaczki Aniu, takiego smaka mi narobilaś :tan :tan :tan
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Bułeczki już zjedzone :?

Pasztet z wędzonej makreli na postny czas :uszy

Wędzona makrela - 30 dkg,obrana z ości i skóry
2 szczypiory razem z małą cebulką
otarta skórka z połowy cytryny
5 dkg roztopionego masła

Sos chrzanowy na wierzch

5 dkg roztopionego masła
3- 4 łyżeczki chrzanu
3 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
grubo mielony pieprz do posypania

Makrelę z pozostałymi składnikami wrzucam do blendera i miksuję.Przekładam do naczynia na pasztet.
Składniki sosu,oprócz pieprzu mieszam.Zalewam sosem makrelę.Posypuję pieprzem. Wstawiam do lodówki na noc.
Gotowe. Świetny na śniadanie,kolację lub małą przekąskę ;:137


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”