Asiu, mamy więc wspólne małe grzeszki
Dzisiaj
węgierska zupa gulaszowa.
Pyszna potrawa mięsna z warzywami i przyprawami, skąpana w pomidorowym sosie
co potrzeba:
pół kilo wołowiny - łopatka,pręga, udziec
3 pomidory bez skóry
2 czerwone papryki
4 ziemniaki
2 marchewki
duża cebula
olej/węgierska wersja to smalec!/,sól,pieprz, po 2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku, łyżka sparzonego kminku
Mięso myję i kroję w średnią kostkę lub paski,cebulę w kostkę. Na oleju/smalcu/ smażę cebulę aż się zeszkli, wrzucam mięso,przysmażam.Przekładam do garnka i zalewam wodą /2 szklanki/.I gotuje się na wolnym ogniu. Dorzucam papryki pokrojone w paski, marchewkę w półtalarki, dosypuje słodką paprykę, pomidory w kostkę. Wszystko wolno gotuję aż mięso będzie miękkie. Dokładam ziemniaki pokrojone w kostkę,kminek i ostrą paprykę.Gotuję do miękkości ziemniaków. Dosmaczam solą i pieprzem, ewentualnie papryką.
Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem, zwłaszcza własnego wypieku
