Właśnie skończyłam kolejny wypiek z propozycji Weekendowej Piekarni
Jak tam zajrzysz, to po prostu musisz piec
Bułki z ziarnami na miodzie
Składniki:
1 opakowanie drożdży instant
275 ml ciepłej wody
225 g mąki pszennej razowej
225 g mąki pszennej białej
1,5 łyżeczki soli
50 g mieszanki ziaren - sezam,mak ,siemię
3 łyżki oliwy
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka do posmarowania /ja nie smarowałam/
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól,oliwę, miód i wodę.Wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za wilgotne, dodajemy mąkę.
Wsypujemy ziarna i dalej wyrabiamy.Wyjmujemy ciasto na blat i wyrabiamy ok. 10 minut - ciasto musi być gładkie. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy kulę z ciasta, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić objętość /1 godzina/.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat, dzielimy na 9 części i formujemy bułki dowolnego kształtu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.
Są pyszne
