Pierwszy storczyk u DieSte - czy będą kolejne?

Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pierwszy storczyk u DieSte - czy będą kolejne?

Post »

Postanowiłam się tutaj wpisać, jako że dostałam na rocznicę od mojego M. pięknego storczyka, który przecudnie kwitnie i... teraz boje się, że pierwszą rzeczą, jaką zrobię, będzie uśmiercenie go. Podejrzewam też, że wkrótce pojawią się u mnie również inne storczyki, bo zamierzam nieco wymienić kolekcję - wszystko jednak w swoim czasie.

Oto mój storczyk:

Obrazek

Jest duży, ma pewnie z pół metra, nie mam pojęcia, co to za odmiana - tych nazw jest tyle, że nie potrafię tego sobie szybko przyswoić - wdzięczna więc będę za podpowiedź.

Tutaj z bliska kwitnienie:

Obrazek

Kwiaty ma duże, różowe, w środku lekko pomarańczowe, a na brzegach nieco jaśniejsze, do tego dosyć duże, np. storczyk mojej współlokatorki ma o wiele mniejsze:

Obrazek

Stoi tak, jak był przyniesiony ze sklepu w piątek - w przezroczystej doniczce z korą, o takiej:

Obrazek

Wydaje mi się, że jeden korzonek (bo to korzonek?) jest uschnięty na samym końcu:

Obrazek

Reszta jest zielonkawa, o taka (podobna jak wnętrze doniczki):

Obrazek

Liście ma przeogromne, na pewno ponad 20 cm długości, ciemnozielone, gdzieniegdzie z fioletowymi znaczeniami pod spodem oraz wokół brzegu.

Teraz parę pytań do znawczyń (i znawców, nie urażając nikogo): co z nim zrobić? Ma jeszcze 3 pąki kwiatowe nierozwinięte, z czego jeden w fazie rozwoju. Stoi obecnie na szafie, naprzeciw okna poddaszowego (nie mam parapetów) - przestawić go? Na tej samej szafie dobrze rosną draceny, fiołki czy zielistka i paprocie. Jak podlewać? Słyszałam, że wodą destylowaną przez podsiąkanie (tzn włożyć do wody i po paru minutach wyjąć, po czym odlać nadmiar spływającej wody z podstawki) - co ile? No i nawożenie - kiedy i czym? Dodatkowo jeszcze - ogólnie często spryskuję rośliny, nie wiem, czy to samo mogę robić ze storczykiem? Spryskuję odstaną dzień/dwa wodą filtrowaną.

Przepraszam, że tyle pytań, ale nie chcę zrobić mu krzywdy - dużo dla mnie znaczy...
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko, Twój storczyk to hybryda Phalaenopsis- prześliczna :)

Podlej, gdy dobrze przeschnie podłoże, korzenie będą srebrzystoszare, a doniczka lekka. Ja podlewam różnie, i przez podsiąkanie (leję ok 2 cm wody na podstawek), i namaczam (ok. pół godz.), zależy ile mam czasu na to. Najważniejsze to by go nie przelać, ani nie zostawić stojącej wody w zagłębieniu najmłodszego listka. Nawożenie oszczędnie, raz na miesiąc, ok. 1/4 dawki podanej przez producenta.

Stanowisko powinno być dość jasne, ale nie na bezpośrednim słońcu, bo może poparzyć listki. Unikaj przeciągów, szczególnie teraz, gdy jest zimno na zewnątrz.

Woda przegotowana i odstana lub destylowana, głównie dlatego by nie odkładały się składniki mineralne wody na korzonkach, tworzy się wtedy brązowy nalot z "kamienia", co powoduje zamieranie korzeni.

Widzę, że Twój Phal. w doniczce ma dużo mchu, nie widać dokładnie stanu korzeni, więc zwróć uwagę czy są ciemnozielone (zdrowe) czy brązowe/żółte (chore). Mech po dobrym przeschnięciu nie powinien odrosnąć, ale obserwuj, a w razie czego pytaj, zawsze chętnie pomożemy. Dobra też będzie nieprzejrzysta, dość obszerna osłonka, mech pozbawiony światła zamiera. W najgorszym przypadku potrzebne będzie przesadzenie, ale tego lepiej uniknąć teraz, bo storczyk kwitnie, a i pora roku niesprzyjająca.

Korzonki mają trochę nalotu, powinien zniknąć po kilkukrotnym przelaniu wodą destylowaną z kilkoma kroplami soku z cytryny/ grejpfruta.

O kolejne storczyki się nie martw, prędzej będą w domu, niż się spodziewasz! Storczykomania to straszna choroba :) ale i bardzo przyjemna!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Kamila, dziękuję Ci serdecznie za rady - na razie nie będę go podlewać, poczekam, aż na pewno przeschnie. Osłonkę kupię w najbliższym czasie. Z wierzchu korzenie (hm... korzenie powietrzne? :oops: ) również są pokryte mchem, zastanawiało mnie to, ale skoro mówisz, że zniknie po przeschnięciu i przelaniu odpowiednią wodą, to mnie uspokoiłaś. Teraz będę Was męczyć jego zdjęciami prawie co dzień :lol:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Możesz męczyć, my tu lubimy takie dręczenie :)

Zielone na korzonkach to glony, nie zejdą po przeschnięciu, ale przelane destylówką powinny zniknąć (u mnie tak było). Też walczę z nalotem na korzeniach, mimo że zawsze woda jest przefiltrowana i przegotowana, to na korzeniach wiecznie mam ten nalot. Ot, wodę mamy tak bardzo twardą!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Paulino, przeczytałam tytuł i pomyślałam sobie - cóż za retoryczne pytanie :)

Gratuluję rocznicy, pięknego storczyka i życzę powodzenia w uprawie :D :!:

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Czy retoryczne, to się okaże - na razie nie ma ani miejsca, ani funduszy na inne kwiaty... Ale mam nadzieję, że to się zmieni :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DieSte pisze:Czy retoryczne, to się okaże - na razie nie ma ani miejsca, ani funduszy na inne kwiaty... Ale mam nadzieję, że to się zmieni :)
życzę ci tego z całego serca :) storczyki nam kradną serca nie wiedziałaś ?
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Tego się właśnie obawiałam :lol:
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

O :D Widzę że jesteś w temacie storczykowym :D Pierworodny piękny :D
Oby rósł zdrowo :D
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Nie-dziękuję Asiu :lol:

A oto rozwijający się kwiatek, który wczoraj był jeszcze pąkiem:

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Re: Pierwszy storczyk u DieSte - czy będą kolejne?

Post »

Ale cudowny Phalaenopsis... Ma piękne kwiaty. Duże są?
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Storczykowa, kwiaty mają tak nieco mniej niż 10 cm, szczególnie te u dołu są duże.

A to jeden z rozwiniętych pączków - zostały jeszcze dwa:

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

No to spory jest. A to,że dolne kwiatki są większe od górnych, jest normalne.
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Podczas gdy mój storczyk ma się dobrze, ten współlokatorki ma się dużo gorzej. Zaczął gnić - korzenie zostały za radą kwiaciarki podcięte, na tę chwilę znalazłyśmy w ziemi pająka... No i potrzebujemy pilnej rady - czy coś z niego będzie?

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DieSte wejdz do mnie i poczytaj na 2 i 3 stronie jak ja uratowałam dwa takie zdechlaki u mnie sie sprawdziło jeden będzie już ma pedzik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”